Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Σχέδιο στήριξης για την εστίαση

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ημερ. Δημοσ.: 22/1/2021

 

Σχέδιο στήριξης για την εστίαση

Η εστίαση είναι ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε η μείωση του κύκλου εργασιών έφθασε στο 60%, ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η πτώση σε ορισμένους τομείς, όπως είναι αυτός της διασκέδασης.

Η απόφαση για νέα αναστολή λειτουργίας των χώρων εστίασης, η οποία κρίθηκε επιβεβλημένη λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων τον περασμένο Νοέμβριο, έφερε σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τις επιχειρήσεις του κλάδου. Κι αυτό γιατί, σε αντίθεση με την πρώτη περίοδο της πανδημίας, η συντριπτική πλειονότητα αυτών δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να ανταποκριθούν εξ ιδίων στις υποχρεώσεις που συνεχίζουν να συσσωρεύονται.

Καθώς, μάλιστα, ο κλάδος αποτελείται στη συντριπτική του πλειονότητα από μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, οι πιέσεις που δημιουργούνται είναι ασφυκτικές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των φορέων της αγοράς, περίπου οι μισές από τις 80.000 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της εστίασης αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, με αποτέλεσμα να τίθενται σε κίνδυνο εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Οι επιπτώσεις δε αγγίζουν και μια ολόκληρη αλυσίδα προμήθειας σε όλο το φάσμα της οικονομίας, από τη βιομηχανία τις αγορές τροφίμων και ποτών, μέχρι την παροχή υπηρεσιών.

Σήμερα, παραμένει ακόμη άγνωστο το πότε θα επαναλειτουργήσει η εστίαση και κάτω από ποιες προϋποθέσεις. Είναι, ωστόσο, βέβαιο ότι και όταν αυτό συμβεί, θα χρειαστεί να περάσει μεγάλο διάστημα μέχρι ο κλάδος να μπορέσει να ανακάμψει ουσιαστικά και να ανακτήσει το μερίδιο συμβολής του στην εθνική οικονομία. Χρειάζεται, επομένως, να υπάρξει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης, το οποίο θα αποσκοπεί αφενός στην επιβίωση των επιχειρήσεων της εστίασης για όσο καιρό διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα και αφετέρου στη δημιουργία προϋποθέσεων ανάκαμψης την επόμενη μέρα.

Ειδικότερα, για όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση, θα πρέπει να εφαρμοστεί επιλεγμένη αναστολή λειτουργίας, ώστε τα καταστήματα εστίασης να παραμείνουν κλειστά και να σταματήσει η οικονομική αιμορραγία, αναστολή φορολογικών – ασφαλιστικών υποχρεώσεων, προστασία των εργαζομένων μέσω της αποζημίωσης ειδικού σκοπού, για όσο διάστημα υπολειτουργούν τα καταστήματα εστίασης, επιδότηση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής, για να καλυφθούν δαπάνες παγίων και βιοτικές ανάγκες των επιχειρηματιών, διατήρηση της μείωσης των ενοικίων κατά 40% για το πρώτο εξάμηνο του 2021 και παράταση όλων των μισθώσεων κατά ένα έτος, με απαγόρευση των εξώσεων.

Μετά την επαναλειτουργία, είναι απαραίτητο να διαμορφωθεί ειδική δέσμη μέτρων στήριξης του κλάδου της εστίασης, με ορίζοντα τουλάχιστον ως το τέλος του 2022. Μεταξύ άλλων, θα πρέπει να προβλεφθεί ενιαίος ΦΠΑ 6% σε όλη την εστίαση μέχρι το τέλος του 2021, με πλήρη φοροαπαλλαγή των ποσών που δαπανώνται στην εστίαση και αυστηροποίηση του πλαισίου ελέγχων, στήριξη των θέσεων εργασίας μέσω επιδότησης του μη μισθολογικού κόστους, καθώς και στοχευμένα για τον κλάδο προγράμματα, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Όλες οι παραπάνω προτάσεις μπορούν να εξειδικευθούν και να εφαρμοστούν, σε διαβούλευση με τους φορείς της αγοράς. Ο διάλογος και η συνεργασία με τους εκπροσώπους του κλάδου της εστίασης είναι το κλειδί, ώστε να παραμείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις όσο διαρκεί η πανδημία, να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην απασχόληση και στις τοπικές οικονομίες, να αναζητηθούν οι καλύτερες δυνατές λύσεις για ασφαλή επαναλειτουργία και να εξασφαλιστούν συνθήκες βιωσιμότητας, μετά το τέλος της κρίσης.

 

 

22/01/2021 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ