Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΑΞΙΑ | Να δοθεί ανάσα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΑΞΙΑ

Ημερ. Δημοσ.: 23/1/2021

 

Να δοθεί ανάσα στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας έχουν οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία στη χειρότερη ύφεση της ιστορίας της, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020 να αγγίζει το 10% σε πολλές χώρες – μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η εταιρία McKinsey τον περασμένο Αύγουστο σε πάνω από 2,200 ευρωπαϊκές ΜμΕ, πάνω από τις μισές επιχειρήσεις δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν κίνδυνο χρεοκοπίας το 2021, εάν δεν υπάρξει ανάκαμψη των εσόδων τους. Αρνητική εικόνα καταγράφεται και στην έρευνα που πραγματοποίησαν τα Ευρωεπιμελητήρια τον Ιανουάριο του 2021, σε πάνω από 58.000 επιχειρήσεις σε 29 χώρες. Οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις δηλώνουν απαισιόδοξες για την πορεία τους φέτος, ενώ η διαχείριση του χρέους που συσσωρεύθηκε εξαιτίας της πανδημίας είναι μια από τις τρεις κυριότερες προκλήσεις, που θα αντιμετωπίσουν στη διάρκεια της χρονιάς.

Με δεδομένο ότι οι ΜμΕ αντιπροσωπεύουν το 99% του συνόλου των επιχειρήσεων της Ε.Ε., παρέχοντας εργασία σε περίπου 100 εκατομμύρια ανθρώπους, είναι προφανής η ανάγκη για γενναίες και συντονισμένες κινήσεις στήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα Ευρωεπιμελητήρια έχουν ταχθεί από την αρχή υπέρ μιας κοινής ευρωπαϊκής απάντησης στην κρίση, με αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων δημοσιονομικών εργαλείων και πόρων. Είναι γεγονός ότι σε αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη υπάρξει κινήσεις στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ενώ σημαντική συμβολή στην ανάκαμψη θα έχουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο μεταξύ, όμως – όσο η κρίση διαρκεί – οι πιέσεις παραμένουν ασφυκτικές για το μεγαλύτερο μέρος των μικρομεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες είναι γνωστό ότι διαθέτουν περιορισμένη ή και ανύπαρκτη πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, για την άντληση ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική επιμελητηριακή κοινότητα έχει προτείνει ως αναγκαία λύση ανακούφισης τη «συγχώρεση χρέους», προς τις πληγείσες από την πανδημία επιχειρήσεις. Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί σε έκτακτες καταστάσεις, δίνοντας τη δυνατότητα σε ένα κράτος να διαγράψει χρέη προς το δημόσιο για τις επιχειρήσεις που πλήττονται εντονότερα.

Η πρόταση αυτή κατατέθηκε και στα Ευρωεπιμελητήρια, με το αίτημα να προωθηθεί στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, για να ληφθούν οι σχετικές πολιτικές αποφάσεις. Η παροχή «συγχώρεσης χρέους» έχει προταθεί και από τον πρώην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Μάριο Ντράγκι, την περασμένη άνοιξη, ως μέσο για τον περιορισμό των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Είναι, επομένως, μια εφικτή λύση. Δεν μπορεί, ωστόσο, να αποτελεί μονομερή ενέργεια κι αυτός είναι ο λόγος που θα χρειαστεί κοινή απόφαση από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

 

Το βέβαιο είναι ότι αν δεν υπάρξει συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και σε εθνικό επίπεδο ένα «κούρεμα» χρέους, το μέλλον ενός μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων παραμένει αβέβαιο.

Για να παραμείνει ζωντανή η ευρωπαϊκή οικονομία στο διάστημα που απομένει μέχρι το τέλος αυτής της πρωτόγνωρης κρίσης, χρειάζονται γενναίες και αποτελεσματικές παρεμβάσεις. Τα Επιμελητήρια οφείλουν και θα συνεχίσουν να τις διεκδικούν, έχοντας άμεση γνώση των αναγκών των επιχειρήσεων και των εργαζομένων τους.

23/01/2021 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ