Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ | Μέχρι το τέλος της κρίσης

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ

Ημερ. Δημοσ.: 29/1/2021

 

 

Μέχρι το τέλος της κρίσης

Στις αρχές αυτής της εβδομάδας, δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στην οποία προβλέπεται ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό της τάξης του 5,5%. Η εκτίμηση αυτή έχει αναθεωρηθεί ελαφρά προς τα πάνω σε σύγκριση με το 5,2% που είχε προβλέψει το Ταμείο στην έκθεση του περασμένου Οκτωβρίου. Παρ’ όλα αυτά, επισημαίνεται ότι η βελτίωση αυτή θα αφορά κυρίως την πορεία της αμερικανικής και της ιαπωνικής οικονομίας. Ο ρυθμός ανάπτυξης στην ευρωζώνη προβλέπεται να είναι χαμηλότερος, στο 4,2% έναντι 5,2% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Είναι γεγονός ότι, παρά το κλίμα αισιοδοξίας που δημιουργήθηκε μετά τις εγκρίσεις εμβολίων κατά της νόσου COVID-19 και την επακόλουθη έναρξη των εμβολιασμών, ο βαθμός αβεβαιότητας σχετικά με το χρόνο εξόδου από την υγειονομική κρίση παραμένει υψηλός. Η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων του ιού και νέων κυμάτων της πανδημίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, δημιουργεί ανησυχία για τις προοπτικές ανάκαμψης. Κι αυτή η ανησυχία αφορά ιδιαίτερα τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπως η Ελλάδα, που βασίζουν την οικονομία τους στον τουρισμό και σε κλάδους υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό το ότι σε μια περίοδο όπου πραγματοποιείται μεγάλο ποσοστό των κρατήσεων για τη φετινή τουριστική περίοδο, σε σημαντικές αγορές όπως η Βρετανία και η Γερμανία διατηρούνται ή ακόμα και ενισχύονται τα περιοριστικά μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας.

Οι χαμηλοί, μέχρι τώρα, ρυθμοί που ακολουθούν τα προγράμματα εμβολιασμού προκαλούν αμφιβολίες για το αν η Ευρώπη θα προλάβει να έχει χτίσει ως το καλοκαίρι ένα επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού, ικανό για να αρθούν οι περιορισμοί και να καταστεί δυνατή η επιστροφή στην κανονικότητα.

Όλα αυτά σημαίνουν ότι κατ’ αρχήν σε ευρωπαϊκό, αλλά και κατόπιν σε εθνικό επίπεδο, θα πρέπει να διασφαλιστεί επαρκής στήριξη των οικονομιών, μέχρι να επιτευχθεί η αναστροφή της πανδημίας και να παγιωθεί η ανάκαμψη. Είναι ανάγκη, στο πλαίσιο αυτό, να διατηρηθεί η χαλάρωση των δημοσιονομικών κανόνων στην Ευρωζώνη και να ληφθούν γενναίες πολιτικές αποφάσεις. Στην Ελλάδα επιβάλλεται η συνέχιση των μέτρων προστασίας των επιχειρήσεων και των θέσεων εργασίας στους πληττόμενους κλάδους, καθώς και των παρεμβάσεων για τη στήριξη και την ενδυνάμωση όσων έχουν βρεθεί εκτός εργασίας. Εξίσου απαραίτητη είναι η διαμόρφωση συγκροτημένων σχεδίων ανάκαμψης, τόσο συνολικά για την εθνική οικονομία όσο και για συγκεκριμένους κλάδους με σημαντική συμβολή στο ΑΕΠ. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, προφανώς, και η αποτελεσματική, στοχευμένη αξιοποίηση των πόρων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, αλλά και μιας σειράς άλλων χρηματοδοτικών και αναπτυξιακών εργαλείων.

Παρά τις ανατροπές και τις καθυστερήσεις, το τέλος της πανδημίας είναι πλέον ορατό. Είναι ωστόσο ευθύνη των κυβερνήσεων να φροντίσουν, ώστε να μπορέσει η οικονομία και ο κοινωνικός ιστός κάθε χώρας να αντέξει μέχρι τότε. Θα πρέπει στο διάστημα που μεσολαβεί, να διασφαλίσουν προϋποθέσεις επιβίωσης για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες τους, αλλά και τους όρους για ταχύτερη ανάκαμψη την επόμενη μέρα.

29/01/2021 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ