Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ | Θετικό μήνυμα

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

Ημερ. Δημοσ.: 6/2/2021

 

Θετικό μήνυμα

 

Μπορεί η περίοδος που διανύουμε να χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και υψηλές προκλήσεις για την αγορά, δεν λείπουν όμως και τα θετικά μηνύματα, που δημιουργούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΜΗ για την περίοδο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου 2020, ήταν θετικό το ισοζύγιο των επιχειρήσεων που δημιουργήθηκαν, σε σχέση με αυτές που αναγκάστηκαν να διακόψουν τη λειτουργία τους.

 

Ειδικότερα οι συστάσεις νέων επιχειρήσεων σε πανελλαδική κλίμακα έφθασαν τις 8.681 και οι διαγραφές στις 3.607, δημιουργώντας ένα θετικό ισοζύγιο 5.074 επιχειρήσεων. Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία του ΓΕΜΗ για την Αττική, η εικόνα είναι παρόμοια ή και ακόμη καλύτερη, καθώς ο αριθμός των επιχειρήσεων που εγγράφτηκαν στο ΓΕΜΗ ανήλθε σε 4.282, ενώ οι διαγραφές σε 1.534, δημιουργώντας ένα θετικό ισοζύγιο 2.748 επιχειρήσεων.

 

Τα στοιχεία αυτά αφορούν το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς που πέρασε, ένα διάστημα δηλαδή στο οποίο ίσχυσαν αυστηρά περιοριστικά μέτρα με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης της πανδημίας, ενώ η αγορά και η οικονομία γενικότερα αντιμετώπιζαν σημαντικά προβλήματα. Φαίνεται, λοιπόν, ότι με τη συμβολή και των μέτρων προστασίας που έχει λάβει η κυβέρνηση, αλλά και με καθημερινό αγώνα και προσπάθεια, οι επιχειρήσεις της χώρας συνεχίζουν να μάχονται δυναμικά ενάντια στις επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Συνεχίζουν να αναζητούν τρόπους και λύσεις για να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν στις νέες συνθήκες, τηρώντας παράλληλα στάση ευθύνης απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Εξίσου ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι, μέσα σε αυτή την πρωτόγνωρη κατάσταση, υπάρχουν άνθρωποι που επιλέγουν συνειδητά την ανάληψη επιχειρηματικής δράσης, για να δώσουν ζωή στις ιδέες και στις φιλοδοξίες τους.

 

Ο δρόμος μπροστά είναι κάθε άλλο παρά εύκολος. Η πανδημία είναι ακόμη εδώ, προκαλώντας – όπως δείχνουν και οι τελευταίες εξελίξεις – συνεχείς ανατροπές και δυσκολίες στη λειτουργία της αγοράς. Θα χρειαστεί να περάσουν ακόμη αρκετοί μήνες, μέχρι να εμβολιαστεί μια κρίσιμη μάζα του πληθυσμού και να δημιουργηθούν όροι επιστροφής στην κανονικότητα, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη. Ακόμη περισσότερος χρόνος και μεγάλη προσπάθεια θα χρειαστεί στη συνέχεια, για να κλείσουν οι πληγές που άνοιξε η πανδημία στην οικονομία και κυρίως στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα.

 

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις της χώρας έχουν δείξει ότι, με την κατάλληλη στήριξη, μπορούν να κερδίσουν και αυτή τη δύσκολη μάχη και να συμβάλουν στην ανάκαμψη της επόμενης μέρας. Η συνέχιση των μέτρων στήριξης από την Πολιτεία, σε συνδυασμό με την πιστή εφαρμογή των μέτρων από την πλευρά του επιχειρηματικού κόσμου, είναι το κλειδί για να φτάσουμε στο τέλος της κρίσης, με τις μικρότερες δυνατές απώλειες. Τα Επιμελητήρια θα εξακολουθήσουν να συνεισφέρουν έμπρακτα και με συνέπεια σε αυτό το στόχο.

06/02/2021 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ