Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΑΞΙΑ | Η πανδημία και οι επενδύσεις

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΑΞΙΑ

Ημερ. Δημοσ.: 6/2/2021

 

Η πανδημία και οι επενδύσεις

Η αύξηση των επενδύσεων, στη βάση ενός οργανωμένου στρατηγικού σχεδίου, αποτελεί ζητούμενο ζωτικής σημασίας για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μετά την πανδημία. Ακόμη και πριν εκδηλωθεί η υγειονομική κρίση, γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέες, μεγάλες επενδύσεις, με έμφαση σε παραγωγικούς τομείς και σε νέες υποδομές, που δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας. Χρειάζεται επενδύσεις που θα μετασχηματίσουν την παραγωγική βάση της χώρας, θα διαμορφώσουν ένα μοντέλο ανάπτυξης περισσότερο διαφοροποιημένο, υγιές και ανθεκτικό.

Η εκδήλωση της πανδημίας, παρά το ότι ανέτρεψε τα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο, μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για την πραγματοποίηση του επενδυτικού άλματος που χρειάζεται η χώρα. Αφενός επιταχύνοντας σχετικές αποφάσεις και σχέδια – εκ μέρους τόσο της Πολιτείας όσο και των επιχειρήσεων, αφετέρου δημιουργώντας νέες ευκαιρίες και αναδεικνύοντας νέους τομείς, στους οποίους η Ελλάδα πλεονεκτεί συγκριτικά.

Σήμερα, όπως είναι αναμενόμενο, επικρατεί πάγωμα των επενδυτικών σχεδίων. Παράλληλα, όμως, δημιουργεί νέες τάσεις, όπως είναι η επιτάχυνση του ρυθμού υιοθέτησης και ενσωμάτωσης της ψηφιακής τεχνολογίας, αλλά και ο μετασχηματισμός των εφοδιαστικών αλυσίδων εξαιτίας της ανάγκης για μεγαλύτερη ευελιξία και ανθεκτικότητα.  

Πώς μπορεί η Ελλάδα να τοποθετηθεί στρατηγικά στο νέο αυτό περιβάλλον;

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας AttractivenessSurvey που πραγματοποίησε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα η εταιρία Ernst & Young το 2020, η επενδυτική κοινότητα – και ειδικότερα οι εταιρίες που δραστηριοποιούνται ήδη στη χώρα - αναγνωρίζει τη βελτίωση που σημειώνεται σε μια σειρά από τομείς. Η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του δημοσίου τομέα, η αναβαθμισμένη προτεραιότητα των θεμάτων που άπτονται της βιώσιμης ανάπτυξης, η πολιτική και κοινωνική σταθερότητα, είναι μεταξύ των θεμάτων στα οποία θεωρείται ότι η Ελλάδα παρουσιάζει αισθητή πρόοδο. Στα «δυνατά» της σημεία, περιλαμβάνονται επίσης, η ποιότητα ζωής, οι υποδομές τηλεπικοινωνιών και το επίπεδο του ανθρώπινου δυναμικού.

Από την άλλη, όμως, βαθμολογείται «κάτω από τη βάση» σε θέματα όπως η ευελιξία της εργατικής νομοθεσίας, η ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης και η διαθεσιμότητα της Έρευνας και Ανάπτυξης, ενώ οι χειρότερες αξιολογήσεις αφορούν το γραφειοκρατικό και διοικητικό περιβάλλον, τη φορολογία των επιχειρήσεων και την πρόσβαση σε χρηματοδότηση.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν το δρόμο στον οποίο θα πρέπει να κινηθεί η χώρα, προκειμένου να διατηρήσει και να εδραιώσει τη θετική εικόνα που διαμορφώθηκε το προηγούμενο διάστημα, να αντιμετωπίσει τις χρόνιες παθογένειες που εξακολουθούν να λειτουργούν ως εμπόδιο στις επενδύσεις και να προσαρμοστεί στα δεδομένα της επόμενης μέρας.

Στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας πρέπει να είναι η διαμόρφωση ενός νέου εξωστρεφούς αναπτυξιακού μοντέλου, το οποίο θα εστιάζει περισσότερο στην τόνωση της βιομηχανικής παραγωγής, σε νέους αναδυόμενους κλάδους υπηρεσιών, όπως είναι τα servicecenters, στην κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και στην ανταγωνιστική τοποθέτηση της χώρας στις νέες εφοδιαστικές αλυσίδες, που δημιουργούνται μετά την πανδημία. Στο πλαίσιο αυτό, η ενίσχυση της καινοτομίας, η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού, η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό, η αναβάθμιση του τομέα των logistics και η ενδυνάμωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων πρέπει να αποτελέσουν στο επόμενο διάστημα κυρίαρχες στρατηγικές προτεραιότητες..

Παράλληλα, θα πρέπει να συνεχιστούν με ταχύτερα βήματα οι μεταρρυθμίσεις σε μια σειρά από τομείς, όπως είναι η αναμόρφωση της εργασιακής νομοθεσίας, η αναβάθμιση του συστήματος απονομής της δικαιοσύνης, η βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος, η απλούστευση και ο εκσυγχρονισμός του ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

Σήμερα, η πανδημία προκαλεί σοβαρές ανατροπές, δημιουργεί όμως και σημαντικές, νέες δυνατότητες και ευκαιρίες. Οι χώρες που θα καταφέρουν να προσαρμοστούν έγκαιρα στα νέα δεδομένα, θα έχουν το προβάδισμα στην ανάπτυξη της επόμενης μέρας. Η Ελλάδα πρέπει να είναι μια από αυτές. Έχει σπουδαία συγκριτικά πλεονεκτήματα, αλλά και νέα εργαλεία στη διάθεσή της. Μπορεί να τα καταφέρει, αρκεί να ξεπεράσει τον κακό της εαυτό.

06/02/2021 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ