Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


DEAL NEWS | Να συνεχιστεί η στήριξη

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: DEAL NEWS

Ημερ. Δημοσ.: 19/2/2021

 

Να συνεχιστεί η στήριξη

Η έναρξη των εμβολιασμών κατά της νόσου COVID-19 δημιουργεί προσδοκίες για έξοδο από την υγειονομική κρίση στη διάρκεια του 2021. Παρ’ όλα αυτά η κατάσταση παραμένει ακόμη σε μεγάλο βαθμό ευμετάβλητη και αβέβαιη, επηρεάζοντας την πορεία των ευρωπαϊκών οικονομιών. Η έλευση του τρίτου κύματος της πανδημίας οδηγεί σε παράταση των περιοριστικών μέτρων σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ανατρέποντας προηγούμενες προβλέψεις, επιβάλλοντας περαιτέρω παρεμβάσεις για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των εισοδημάτων των πολιτών και δημιουργώντας πρόσθετες πιέσεις στους προϋπολογισμούς. Ήδη, τα μηνύματα που έρχονται από τις μεγάλες οικονομίες της ευρωζώνης, όπως η Γαλλία, η Γερμανία και η Ιταλία είναι κάθε άλλο παρά θετικά.

Παρά τη συγκρατημένη αισιοδοξία, λοιπόν, πολλοί αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης – μεταξύ των οποίων ο αρμόδιος Επίτροπος για θέματα οικονομικής πολιτικής, κ. Τζεντιλόνι, αλλά και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Λαγκάρντ – εκφράζουν επιφυλάξεις για το αν η οικονομία της ευρωζώνης θα μπορέσει να ανακάμψει πλήρως πριν τους πρώτους μήνες του 2022. Ακόμη και τότε, όμως, οι συνέπειες της πανδημία θα συνεχίσουν να επηρεάζουν κρίσιμους τομείς, όπως είναι οι μεταφορές, ο τουρισμός κ.ά.

Η παραδοχή αυτή αναδεικνύει την ανάγκη να συνεχιστούν τα μέτρα οικονομικής στήριξης που εφαρμόζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς χρονικό περιορισμό, μέχρι να ξεκινήσει και να σταθεροποιηθεί η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας. Απαραίτητη είναι κατ’ αρχήν η παράταση της δημοσιονομικής χαλάρωσης, βάσει των σχετικών αποφάσεων, ώστε τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης να έχουν το περιθώριο υλοποίησης νέων παρεμβάσεων, για την ενίσχυση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απέναντι στις οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης. Προφανώς, τα μέτρα αυτά οφείλουν να είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένα, εστιάζοντας κυρίως στη διατήρηση θέσεων εργασίας και στη στήριξη βιώσιμων επιχειρήσεων, προκειμένου να καταφέρουν να ξεπεράσουν τις έκτακτες δυσκολίες και να αναλάβουν ρόλο στην επανεκκίνηση των οικονομιών την επόμενη μέρα. Το πρόγραμμα SURE, το οποίο υλοποιείται πανευρωπαϊκά με στόχο τη στήριξη της απασχόλησης, είναι μια σημαντική πρωτοβουλία σε αυτή την κατεύθυνση και θα πρέπει να συνεχιστεί, με αξιοποίηση του συνόλου των πόρων που έχουν προβλεφθεί.

Εξίσου απαραίτητη είναι η γρήγορη εκταμίευση των πόρων από το Μηχανισμό Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να αναθερμανθούν οι οικονομίες και να δημιουργηθούν προϋποθέσεις για ταχύτερη και διατηρήσιμη ανάπτυξη. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που έχουν ήδη προχωρήσει αρκετά όσον αφορά την προετοιμασία του εθνικού σχεδίου αξιοποίησης των πόρων και έχει ξεκινήσει τη διαδικασία διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οφείλει λοιπόν και η Ε.Ε. να επιταχύνει τις διαδικασίες, με σκοπό την οριστικοποίηση, την έγκριση και την εκταμίευση των πόρων για την υλοποίηση των έργων και μεταρρυθμίσεων που προβλέπει το σχέδιο.

Όπως όλα δείχνουν, πλησιάζουμε σταδιακά στο τέλος μιας πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης. Μέχρι όμως να διανύσουμε αυτά τα τελευταία «μέτρα», θα απαιτηθεί ουσιαστική, γενναία και αποτελεσματική στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Δεν είναι ώρα για βεβιασμένες αποφάσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διατηρήσει ανοιχτό, για όσο ακόμη χρειαστεί, το δίχτυ προστασίας των επιχειρήσεων και των πολιτών της. Πρέπει να συνεχίσει να λειτουργεί με αποφασιστικότητα, συνοχή και αλληλεγγύη.

 

19/02/2021 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ