Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Για τις επιμελητηριακές εκλογές

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ημερ. Δημοσ.: 5/3/2021

 

Για τις επιμελητηριακές εκλογές

 

Η κατάσταση που βιώνουν σήμερα στην πλειοψηφία τους οι ελληνικές επιχειρήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολη.Μετά από ένα χρόνο σχεδόν, η πανδημία είναι ακόμα εδώ και συνεχίζει να προκαλεί «έμφραγμα», όχι μόνο σε άμεσα πληττόμενους κλάδους, αλλά συνολικά στη λειτουργία της αγοράς. Τα μέτρα προστασίας που έχει λάβει η κυβέρνηση, έχουν δώσει σημαντικές ανάσες, αποτρέποντας μέχρι τώρα ένα κύμα λουκέτων. Οι παρεμβάσεις υπήρξαν άμεσες και ουσιαστικές, στο μέτρο πάντα των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας. Πρέπει, επίσης, να αναγνωριστεί η θετική στάση της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης στα αιτήματα εκπροσώπων της αγοράς. Ιδιαίτερα σε δύσκολες περιόδους, είναι σημαντικό να διατηρούνται ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, να ακούγεται η φωνή των επιχειρήσεων, να εξετάζονται τα προβλήματα και να αναζητούνται οι καλύτερες δυνατές λύσεις.

 

Αυτή την προσπάθεια έχουν αναλάβει καθημερινά, από την αρχή της πανδημίας, τα Επιμελητήρια όλης της χώρας. Καταγράφουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων, μεταφέρουν τις ανάγκες τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων, προτείνουν λύσεις. Αναπτύσσουν, παράλληλα, ειδικά σχεδιασμένες υπηρεσίες και εργαλεία – όπως για παράδειγμα η πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου – με σκοπό να στηρίξουν τα μέλη τους στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν.

 

Σε αυτό το πλαίσιο, ήταν ορθή και επιβεβλημένη για πολλούς λόγους η απόφαση της κυβέρνησης να αναβληθούν για ένα έτος οι επιμελητηριακές εκλογές. Κατ’ αρχήν, τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος των επιχειρήσεων της χώρας είτε είναι κλειστές, είτε υπολειτουργούν, θα ήταν παράλογο να ξεκινήσει μια προεκλογική περίοδος. Οι εκλογές για την ανάδειξη νέων διοικήσεων στα Επιμελητήρια της χώρας δεν έχουν τυπικό χαρακτήρα. Είναι μια ουσιαστική διαδικασία, μέσα από την οποία δίνεται η δυνατότητα σε πάνω από 900.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα, κάθε μεγέθους και από όλους τους κλάδους, να αποφασίσουν για την εκπροσώπησή τους.

 

Σε μια περίοδο, όπου οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να επιβιώσουν, δεν έχουν την πολυτέλεια, το χρόνο και την ενέργεια να συμμετέχουν σε εκλογικές διαδικασίες. Προτεραιότητα όλων είναι τώρα να φθάσουμε στην έξοδο από την κρίση, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες. Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί φορείς, οφείλουμε να συνεργαστούμε και να δώσουμε κατάλληλες λύσεις, ώστε να σωθούν βιώσιμες επιχειρήσεις, που βρέθηκαν σε δύσκολη θέση εξαιτίας της πανδημίας. Για να σωθούν οι κόποι χιλιάδων επιχειρηματιών, οι δουλειές και το εισόδημα χιλιάδων οικογενειών.

 

Εκλογές μπορούμε να κάνουμε του χρόνου, όταν – όπως όλοι ελπίζουμε – θα έχουμε αφήσει πίσω μας την πανδημία.Τώρα, είναι καθήκον μας να σταθούμε στο πλευρό των μελών μας, να στηρίξουμε τον αγώνα τους και να συμβάλουμε στη διαμόρφωση συνθηκών ανάκαμψης την επόμενη μέρα.

05/03/2021 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ