Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


www.reformer.gr | Να καταπολεμηθεί η φτώχεια

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

www.reformer.gr

Ημερ. Δημοσ.: 9/3/2021

Να καταπολεμηθεί η φτώχεια

Η πανδημία του κορονοϊού, πέρα από μια πρωτοφανής κρίση υγείας, εξελίσσεται και σε μια βαθιά οικονομική και κοινωνική κρίση. Η Παγκόσμια Τράπεζα, στην έκθεση που δημοσιοποίησε πριν λίγες μέρες, χαρακτηρίζει την εκτιμώμενη αύξηση της παγκόσμιας φτώχειας το 2020 ως «άνευ προηγουμένου». Αναθεωρώντας, μάλιστα, προς το χειρότερο τις προβλέψεις του περασμένου Οκτωβρίου, εκτιμά ότι ο αριθμός των ανθρώπων που ωθήθηκαν σε ακραία φτώχεια στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς θα αγγίξει τα 119 με 124 εκατομμύρια.

Στην Ελλάδα, πριν ακόμη εκδηλωθεί η υγειονομική κρίση, ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας αντιμετώπιζε τη φτώχεια και την υλική στέρηση, κυρίως ως αποτέλεσμα της βαθιάς οικονομικής ύφεσης που βίωσε η χώρα τα προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., από το 30% του πληθυσμού βρισκόταν σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικού αποκλεισμού, ενώ η πανδημία αναμένεται να επιδεινώσει σημαντικά την κατάσταση.

Είναι, επομένως απαραίτητο να στηριχθεί η πραγματική οικονομία και η απασχόληση, αλλά και να δημιουργηθεί μια ασπίδα προστασίας για τους ανθρώπους, των οποίων το εισόδημα και το βιοτικό επίπεδο δοκιμάζονται εντονότερα από την κρίση. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να υπάρξουν μέτρα όπως η αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, καθώς και του αριθμού των πολιτών που καλύπτονται από αυτό. Επίσης, θα απαιτηθούν πρόσθετες δράσεις, όπως η εφαρμογή προγράμματος δωρεάν προληπτικών εξετάσεων με κάλυψη από τον ΕΟΠΠΥ, η αξιοποίηση δημοσίων ακινήτων για την άμβλυνση του προβλήματος των αστέγων, αλλά και η οικονομική ενίσχυση της οικογένειας, με στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις, με επιδότηση συγκεκριμένων υπηρεσιών και ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας αυτών που παρέχονται από το κράτος, όπως είναι η υγεία και η παιδεία.

Έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε δράσεις συνεχιζόμενης κατάρτισης, επαγγελματικού αναπροσανατολισμού, επανακατάρτισης και ενθάρρυνσης της κινητικότητας των εργαζομένων, ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος περιθωριοποίησης και να διευκολυνθεί η επανένταξη στην εργασία. Ιδιαίτερα για τους νέους, χρειάζεται να δοθεί προτεραιότητα σε προγράμματα πρακτικής άσκησης νέων πτυχιούχων και τεχνικής επανεκπαίδευσης, σύμφωνα με τις ανάγκες αναδυόμενων κλάδων και δραστηριοτήτων. Και βεβαίως, μια απαραίτητη παρέμβαση μόνιμου χαρακτήρα, με σκοπό την αύξηση της καταγεγραμμένης απασχόλησης και τη βελτίωση των αποδοχών είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας, κυρίως μέσα από την περαιτέρω μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.

Πολιτεία, αγορά και κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει τώρα να ενώσουν δυνάμεις, ώστε να μετριαστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και να προστατευθούν οι συμπολίτες μας που είναι περισσότερο ευάλωτοι στη φτώχεια και την περιθωριοποίηση. Είναι σημαντικό να κάνουμε τώρα ό,τι περνά από το χέρι μας, για να διασφαλίσουμε ότι σε αυτή τη νέα εθνική προσπάθεια ανάκαμψης, κανείς δεν θα μείνει πίσω.

09/03/2021 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ