Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ημερ. Δημοσ.: 12/3/2021

 

Παρεμβάσεις για τη στήριξη της οικονομίας

 

Οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν εδώ και ένα χρόνο μια πρωτόγνωρη κατάσταση, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση έχει λάβει μια σειρά από μέτρα προστασίας, που δίνουν οξυγόνο στην αγορά. Ωστόσο, θα χρειαστούν και ευρύτερες παρεμβάσεις, με στόχο να στηριχθεί στο δύσκολο αυτό διάστημα η επιχειρηματικότητα, η απασχόληση και η αναπτυξιακή προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

 

Μια σειρά από τέτοιες παρεμβάσεις μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα, στο πλαίσιο των βελτιώσεων που προωθεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο 4399/2016. Η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει διατυπώσει συγκεκριμένες προτάσεις, μέσω των οποίων ο Αναπτυξιακός Νόμος μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα, ως εργαλείο ανάσχεσης της ύφεσης.

 

Μεταξύ των σημαντικότερων είναι η χορήγηση προκαταβολής τουλάχιστον του 50% της ενίσχυσης, δυνατότητα που ο Ν. 4399/2016 δεν προβλέπει, σε αντίθεση με τους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους. Απαραίτητη είναι, επίσης, η χορήγηση του 100% του ποσοστού της επιδότησης στο σύνολο του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων, καθώς και η δυνατότητα επιλογής από το φορέα της επένδυσης κάθε είδους ή συνδυασμού κινήτρου, που συνάδουν με τη στρατηγική και τις ανάγκες της επιχείρησης. Θα πρέπει, επίσης, να υπάρξουν αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης για νησιά και παραμεθόριες περιοχές και να αποσυνδεθούν περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα από όμορες της ίδιας περιφέρειας, καθώς αυτό έχει ως συνέπεια τη μείωση των ποσοστών.

 

Παράλληλα, θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα τροποποίησης του κινήτρου σε ήδη ενταγμένα επενδυτικά σχέδια στο ν. 4399/2016 – π.χ. από φοροαπαλλαγή σε επιχορήγηση ή και ενίσχυση προσωπικού. Ειδικά για τον τουριστικό κλάδο, θα πρέπει να ισχύσει δυνατότητα επιχορήγησης και του υφιστάμενου προσωπικού, αντί αποκλειστικά της δημιουργούμενης απασχόλησης, με στόχο την ανάσχεση της ανεργίας. Μια ακόμη αναγκαία τροποποίηση αφορά την ένταξη και των μεσαίων επιχειρήσεων στο καθεστώς ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων». Η διάκριση βάση μεγέθους, σύμφωνα και με τις κοινοτικές οδηγίες, αφορά τις μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τις μεσαίες, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στην εξεύρεση χρηματοδότησης. Ο αποκλεισμός τους από το καθεστώς ενισχύσεων εντείνει αυτές τις δυσκολίες και περιορίζει τη δυνατότητα υλοποίησης επενδύσεων.

 

Ειδικές προβλέψεις απαιτούνται για τον πληττόμενο τουριστικό κλάδο, με πρώτη την ένταξή του στο άρθρο 12 του ν. 4399/2016. Σήμερα, ουσιαστικά, καμία ξενοδοχειακή επιδότηση δεν μπορεί να λάβει επιδότηση. Το κριτήριο της αύξησης προσωπικού – η μόνη επιλογή που αφήνει η νομοθεσία – δεν μπορεί να καλυφθεί, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Παράλληλα, λόγω της δραματικής πτώσης των αφίξεων και των εσόδων σε σχέση με το 2019, αναμένεται ότι οι περισσότερες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα είναι ζημιογόνες για τις επόμενες τρεις χρήσεις, με συνέπεια να μη μπορούν να αιτηθούν ενίσχυσης, με τη μορφή της φοροαπαλλαγής.

Επίσης, όπως έχουν προτείνει και στο παρελθόν τα Επιμελητήρια, θα πρέπει να ενισχυθεί ο προϋπολογισμός της δράσης «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ώστε να μπορέσουν να επωφεληθούν και οι επιχειρήσεις που δεν είχαν καταφέρει να ενταχθούν, λόγω έλλειψης πόρων.

 

Η στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης απέναντι στους κλυδωνισμούς που δημιουργεί η υγειονομική κρίση, αποτελεί ζήτημα ύψιστης προτεραιότητας. Οι επιπτώσεις των μέτρων περιορισμού της πανδημίας, άμεσες και άμεσες, γίνονται κάθε μέρα και πιο έντονες. Για την αντιμετώπισή τους θα απαιτηθούν άμεσες και αποφασιστικές δράσεις.

 

12/03/2021 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ