Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Πώς μας επηρεάζει η νομισματική κρίση στην Τουρκία

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Ημερ. Δημοσ.: 26/3/2021

Πώς μας επηρεάζει η νομισματική κρίση στην Τουρκία

Η αντίδραση των επενδυτών στην αιφνιδιαστική καθαίρεση του διοικητή της Τράπεζας της Τουρκίας, με τη μορφή της μαζικής εξόδου από στοιχεία ενεργητικού και το νόμισμα της χώρας, ήταν αναμενόμενο να οδηγήσει σε ελεύθερη πτώση την τουρκική λίρα. Η νομισματική κρίση που έχει ξεσπάσει κλονίζει, για μια ακόμη φορά, την οικονομία της γειτονικής χώρας, ενώ προκαλεί σοβαρές ανησυχίες για μετάδοση του «ιού» στην Ευρώπη, καθώς πολλές από τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ανοίγματα στην Τουρκία.

Η αναταραχή που δημιουργεί η «βουτιά» του τουρκικού νομίσματος θα είναι δύσκολο να μην αγγίξει και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι επιδράσεις, ωστόσο, ποικίλουν και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Για τις επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτες ύλες και προϊόντα από την Τουρκία, η εξέλιξη αυτή είναι προφανώς ευνοϊκή, καθώς σημαίνει ότι θα μπορούν να αγοράζουν φθηνότερα από τη γειτονική χώρα. Με δεδομένη την πτώση της ισοτιμίας ευρώ – λίρας, που έχει φθάσει σχεδόν στο 1/10, η διαφορά στο κόστος είναι σημαντική. Υπάρχουν επίσης και οι περιπτώσεις επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων με έδρα την Τουρκία, που αναμένεται να ευνοηθούν σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, λόγω της νομισματικής κρίσης.

Αρνητικές, όμως, θα είναι οι επιπτώσεις στις εξαγωγικές επιχειρήσεις, αφού η πτώση των τιμών των προϊόντων τουρκικής προέλευσης στις διεθνείς αγορές θα τις καταστήσει συγκριτικά λιγότερο ανταγωνιστικές. Επιπλέον, η διολίσθηση της τουρκικής λίρας, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο και στον ελληνικό τουρισμό, αφού πλέον η Τουρκία ως προορισμός θα είναι πολύ φθηνότερη σε σχέση με τη χώρα μας. Το γεγονός αυτό είναι σοβαρό, σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα επιχειρεί να ανακτήσει μερίδια από αγορές όπως η Ρωσία, που το τελευταίο διάστημα είχαν δείξει να στρέφονται προς την Τουρκία.

Επιμένοντας σε ένα ιδιοσυγκρασιακό και αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης, ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται να επέφερε ένα ακόμη πλήγμα στην αξιοπιστία της χώρας του, αφήνοντας ωστόσο εκτεθειμένη και την Ευρώπη, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις της, σε μια κρίσιμη περίοδο.

26/03/2021 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ