Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


DEAL NEWS | Επιπτώσεις από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: DEAL NEWS

Ημερ. Δημοσ.: 26/3/2021

 

Επιπτώσεις από την κατάρρευση της τουρκικής λίρας

Η κατάρρευση της ισοτιμίας της τουρκικής λίρας τις τελευταίες ημέρες έχει σοβαρές επιπτώσεις στην τουρκική οικονομία, αλλά αφήνει αναμφίβολα εκτεθειμένη και την παγκόσμια οικονομική κοινότητα και ιδιαίτερα την Ευρωπαϊκή Ένωση, με την οποία η χώρα γειτνιάζει.

Ήδη παρατηρείται συνωστισμός επενδυτών στην έξοδο από την Τουρκία, με αποτέλεσμα οι τουρκικές τράπεζες να οδηγούνται σε αδιέξοδο. Άμεσες συνέπειες υπάρχουν όμως και στις τράπεζες και τους τραπεζικούς κλάδους των χωρών που έχουν μεγάλη έκθεση στη γειτονική χώρα. Είναι γνωστό ότι αρκετές ευρωπαϊκές τράπεζες, σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και άλλες, διαθέτουν σημαντικά τουρκικά στοιχεία στο ενεργητικό τους, γεγονός το οποίο τις καθιστά εξαιρετικά ευάλωτες μέσα στο ευρύτερο κλίμα ανησυχίας στις αγορές.

Η αναταραχή που δημιουργεί η «βουτιά» του τουρκικού νομίσματος θα είναι δύσκολο να μην αγγίξει και τις ελληνικές επιχειρήσεις. Οι επιδράσεις, ωστόσο, ποικίλουν και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες. Για τις επιχειρήσεις που εισάγουν πρώτες ύλες και προϊόντα από την Τουρκία, η εξέλιξη αυτή είναι προφανώς ευνοϊκή, καθώς σημαίνει ότι θα μπορούν να αγοράζουν φθηνότερα από τη γειτονική χώρα. Με δεδομένη την πτώση της ισοτιμίας ευρώ – λίρας, που έχει φθάσει σχεδόν στο 1/10, η διαφορά στο κόστος είναι σημαντική. Υπάρχουν επίσης και οι περιπτώσεις επιχειρήσεων ελληνικών συμφερόντων με έδρα την Τουρκία, που αναμένεται να ευνοηθούν σε επίπεδο ανταγωνιστικότητας, λόγω της νομισματικής κρίσης.

Ωστόσο, οι επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό είναι βέβαιο ότι θα επηρεαστούν αρνητικά, αφού η πτώση των τιμών των προϊόντων τουρκικής προέλευσης στις διεθνείς αγορές θα τις καταστήσει συγκριτικά λιγότερο ανταγωνιστικές. Πρέπει, επίσης, να τονιστεί ότι η κατάρρευση της τουρκικής λίρας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, θα προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα και στον ελληνικό τουρισμό, αφού πλέον η Τουρκία ως προορισμός θα είναι πολύ φθηνότερη σε σχέση με τη χώρα μας. Το γεγονός αυτό είναι σοβαρό, σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα επιχειρεί να ανακτήσει μερίδια από αγορές όπως η Ρωσία, που το τελευταίο διάστημα είχαν δείξει να στρέφονται προς την Τουρκία.

Επίσης, πρέπει να επισημανθεί και το γεγονός ότι όλη αυτή η αναταραχή σχετίζεται με πολιτικά κυρίως αίτια, με αποτέλεσμα να δημιουργείται μια γενικότερη αίσθηση ανασφάλειας και αβεβαιότητας στην ευαίσθητη γεωπολιτικά περιοχή μας. Η ιδιοσυγκρασιακή συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου φαίνεται να έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για την τουρκική οικονομία, πλήττοντας την αξιοπιστία της ίδιας της χώρας του, αλλά δημιουργώντας παράλληλα και σοβαρούς κλυδωνισμούς στις αγορές της Ευρώπης.  

26/03/2021 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ