Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


DEAL NEWS | Ρεπορτάζ: ΤΟ SOS για εμπόριο-εστίαση και τουρισμό/ Κ. Μίχαλος: «Συγχώρεση χρέους» για να γίνει εφικτό το κούρεμα οφειλών των επιχειρήσεων

ΑΡΘΡΟ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: DEALNEWS

Ημερ. Δημοσ.: 26/3/2021

 

Ρεπορτάζ: ΤΟ SOS για εμπόριο - εστίαση και τουρισμό/ Κ. Μίχαλος: «Συγχώρεση χρέους» για να γίνει εφικτό το κούρεμα οφειλών των επιχειρήσεων

Στη συντριπτική του πλειοψηφία ο επιχειρηματικός κόσμος θεωρεί άκρως αναγκαίο το άνοιγμα της αγοράς, πάντα βέβαια με την τήρηση των απαιτούμενων υγειονομικών πρωτοκόλλων για την αποφυγή της διασποράς του κορονοϊού. Άλλωστε μετά και από το πολύμηνο lockdown που εφαρμόστηκε στη χώρας μας, τα αποτελέσματα των τελευταίων εβδομάδων και ημερών είναι αποκαρδιωτικά και καταδεικνύουν την αναποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν επιβληθεί. Ακόμη και σε επιστημονικό επίπεδο υπάρχει μια ισχυρή διχογνωμία για το πώς θα πρέπει να προστατευθούμε από τον κορονοϊό, με μεγάλη μερίδα ειδικών να θεωρούν ορθότερη τη σταδιακή χαλάρωση του lockdown και το προσεκτικό και ελεγχόμενο άνοιγμα της αγοράς.

Η ψυχολογική κούραση της κοινωνίας σε συνδυασμό με τα εκρηκτικά προβλήματα της οικονομίας και της αγοράς πρέπει να συνεκτιμηθούν από την κυβέρνηση και χωρίς καθυστερήσεις να δοθεί ανάσα στους καταναλωτές και στους επιχειρηματίες.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες εκτιμούμε ότι θα πρέπει να δοθεί το έναυσμα για το άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων και σε σύντομο χρόνο να ακολουθήσει η εστίαση, ενέργειες που πρέπει να θεωρηθούν και ως πρόβα τζενεράλε για την επερχόμενη τουριστική περίοδο.

Τονίζω μετ’ επιτάσεως ότι το άνοιγμα της αγοράς και της οικονομίας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να συντελεστεί χωρίς την αυστηρότατη λήψη υγειονομικών μέτρων, που όλοι πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά και είναι η χρήση μάσκας, η κοινωνική αποστασιοποίηση με τη διατήρηση αποστάσεων, η χρήση στις επιχειρήσεις όλων των απαραίτητων μέτρων απολύμανσης.

Πέρα όμως από αυτά τα πρακτικά ζητήματα, εξακολουθεί να παραμένει μείζον ζήτημα, και όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά γενικότερα για την ΕΕ, η πρόταση που ήδη έχει φέρει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας στα Ευρωεπιμελητήρια και εξετάζει η Κομισιόν, για συγχώρεση χρέους των κυβερνήσεων των χωρών-μελών για τα ποσά που έδωσαν και θα δώσουν ως στήριξη για τις εθνικές τους οικονομίες.

Μια τέτοια απόφαση θα έλυνε τα χέρια και της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς σε πρακτικό επίπεδο, αν μη τι άλλο, θα μπορούσε να προβεί σε ένα ουσιαστικό κούρεμα των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχουν χορηγηθεί και πρόκειται να χορηγηθούν, χωρίς να βρεθεί η χώρα υπόλογη για δημοσιονομικό εκτροχιασμό. Η συγχώρεση χρέους θα αποτελούσε ζωτικής σημασία ανάσα, αφού τα συσσωρευμένα χρέη των επιχειρήσεων είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν όταν λήξουν οι αναβολές. Να διευκρινίσουμε εδώ ότι δε ζητούμε ένα γενικό κούρεμα χρεών αλλά εξατομικευμένο, ώστε να βοηθηθούν πραγματικά οι πληγείσες και πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις.

 

Άλλωστε, επανειλημμένα έχω αναφέρει ότι οι πιο δύσκολες ημέρες θα είναι αυτές μετά το τέλος της πανδημίας.

26/03/2021 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ