Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ | Χρειάζεται μια νέα προσέγγιση

Το τελευταίο διάστημα η Ευρώπη βρίσκεται ξανά δέσμια των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Εδώ και δύο εβδομάδες βλέπουμε χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Ιταλία, η Ισπανία κ.ά., να ανακοινώνουν νέα lockdown, να αυστηροποιούν υφιστάμενα μέτρα ή να αναβάλουν τη χαλάρωση περιορισμών. Είναι, ωστόσο, εμφανές ότι το μείγμα μέτρων που εφαρμόζεται εδώ και ένα χρόνο δεν αποδίδει πλέον, τουλάχιστον όχι στον επιθυμητό βαθμό, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται και οι πιέσεις στα συστήματα υγείας παραμένουν υψηλές. 
 
Την ίδια ώρα, οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της πανδημίας γίνονται όλο και πιο βαθιές και δύσκολα αναστρέψιμες. Όλο και περισσότεροι επιστήμονες επισημαίνουν τον καθοριστικό ρόλο της ψυχικής κόπωσης των πολιτών, η οποία περιορίζει την κοινωνική αποδοχή των μέτρων και οδηγεί σε πλημμελή συμμόρφωση. Η Ευρώπη βρίσκεται, ουσιαστικά, σε μια κατάσταση όπου τα lockdown δεν αποτελούν πια λύση, ενώ η πορεία των εμβολιασμών – και κατ’ επέκταση η ανοσοποίηση του πληθυσμού – εξελίσσεται αργά σε σύγκριση με άλλες περιοχές όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία.
 
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αναδεικνύεται σε ζητούμενο για όλες τις χώρες και βεβαίως και για την Ελλάδα, η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου αντιμετώπισης της πανδημίας. Ενός μοντέλου το οποίο θα εξακολουθεί να προτάσσει την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά θα στηρίζεται σε μια περισσότερο σφαιρική αποτύπωση και εκτίμηση της κατάστασης. Θα δίνει βαρύτητα στις εισηγήσεις των ειδικών λοιμωξιολόγων, αξιοποιώντας ωστόσο την επιστημονική γνώση και τις προτάσεις ειδικών σε αντικείμενα όπως η κοινωνική ψυχολογία, η οικονομία και η λειτουργία της αγοράς. 
 
Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατόν να διαμορφωθεί μια προσέγγιση, η οποία – πάντα με συγκεκριμένους κανόνες και με τη βοήθεια των αυξημένων διαγνωστικών τεστ – θα επιτρέψει την ασφαλή συνέχιση της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Η εφαρμογή μέτρων τα οποία λαμβάνουν υπόψη την ψυχολογική κατάσταση των πολιτών και τις ανάγκες επιβίωσης της αγοράς, θα είναι ευκολότερο να τηρηθούν και να παράγουν αποτελέσματα. 
 
Παράλληλα, θα πρέπει να συνεχιστούν τα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται περισσότερο από την κρίση. Οι παρεμβάσεις που ανακοίνωσε την Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών θα δώσουν σαφώς μια ανάσα στις επιχειρήσεις που σήμερα κινδυνεύουν με λουκέτο, δεν αρκούν όμως για να δώσουν διέξοδο στα τεράστια προβλήματα που έχουν συσσωρευθεί στη διάρκεια της πανδημίας. Γι’ αυτό και βασική διεκδίκηση των Επιμελητηρίων είναι η διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους – αλλά και του δημοσίου, στο πλαίσιο σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων – σε συνδυασμό με τη διατήρηση των μέτρων στήριξης προς τις πληγείσες επιχειρήσεις.
 
Το τέλος της πανδημίας είναι κοντά και θα πλησιάζει όλο και περισσότερο, καθώς θα προχωρούν οι εκστρατείες εμβολιασμού. Για να αντέξουν, όμως, μέχρι τότε τα συστήματα υγείας, οι κοινωνίες και οι οικονομίες, θα πρέπει να αναζητηθούν τώρα νέες, ρεαλιστικές και πιο αποτελεσματικές προσεγγίσεις. 
 

09/04/2021 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ