Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


REAL NEWS – ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ | Ψηφιακή τεχνολογία και καινοτομία - το «κλειδί» για οικονομική ανάπτυξη

Η νέα πραγματικότητα της Ελλάδας στη μετά-Covid εποχή απαιτεί γρήγορα αντανακλαστικά, μέθοδο και αποτελεσματικό μηχανισμό λειτουργίας του κράτους και των αγορών, για να ξεφύγουμε από την ύφεση που αφήνει η πανδημία, για να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά ώστε να ανακάμψουν, για να ξεπεράσουμε οριστικά αυτήν την οικονομική κρίση, με προοπτικές για ανάπτυξη κατά πολύ μεγαλύτερες από το μέσο όρο της Ε.Ε.

Η πορεία αυτή, το γνωρίζουμε, δεν είναι εύκολη και δεν είναι «χαρτογραφημένη». Βιώνουμε καθημερινά τις δυσκολίες αλλά και τα εμπόδια από ξεπερασμένες νοοτροπίες και ιδεοληψίες σε κάθε αναπτυξιακή δράση που υλοποιείται απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα.
Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις σήμερα αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις, όπως η πρόσφατη εκτίναξη των διεθνών τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια και τους ενεργειακούς πόρους, όπως το φυσικό αέριο, θέτοντας σε κίνδυνο το μικρομεσαίο επιχειρείν, που ήδη έχει περιορίσει τα περιθώρια κέρδους.

Μ’ όλα αυτά που συμβαίνουν στην «αχαρτογράφητη» μεταβατική μετά-Covid εποχή δεν θα πρέπει να αφήσουμε τίποτα στην τύχη της συγκυρίας, αντιθέτως, θα πρέπει εκμεταλλευτούμε κάθε ανταγωνιστικό πλεονεκτήματα που έχουμε στη θεσμική και χρηματοδοτική «φαρέτρα» μας ως χώρα.

Με «όχημα» το ολοκληρωμένο μεσοπρόθεσμο Εθνικό σχέδιο ανάκαμψης που έχει εγκριθεί, με «οδηγό» την τάχιστη εισαγωγή της ψηφιακής τεχνολογίας σε κάθε κλάδο, με την καινοτομία σε εξωστρεφείς κλάδους της οικονομίας και με σύμμαχο τα χρηματοδοτικά κονδύλια του «Ταμείου Ανάκαμψης» και του ΕΣΠΑ 2021-27, πρέπει να προχωρήσουμε στη μετάβαση της ψηφιακής, «πράσινης» και ανταγωνιστικής οικονομίας.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πάνω σε αυτό το θέμα η συμβολή του ΕΒΕΑ στην επιτάχυνση της διαδικασίας για την παροχή κινήτρων και χρηματοδότησης στις νεοφυείς επιχειρήσεις, όπως φορολογικές εκπτώσεις για επενδυτικούς «αγγέλους», σύγχρονο φορολογικό πλαίσιο για απόκτηση μετοχών προαίρεσης, ακόμα και την ένταξη των ΜμΕ στις πρώτες δράσεις ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους απέναντι στις επιπτώσεις της Covid-19.

Δίνουμε έμφαση και πιστεύουμε πολύ στις ολοκληρωμένες προτάσεις για έργα προοπτικής όπως στις βιο-επιστήμες και τον ποιοτικό και υψηλών προδιαγραφών τουρισμό, προτρέπουμε τη νέα γενιά της περιφέρειας να «επανεκκινήσει» ψηφιακά, επενδύοντας στην αγροτική οικονομία και τον πλέον «χρυσοφόρο» αγροδιατροφικό τομέα, στηρίζουμε το εξωστρεφές επιχειρείν, τη σύγχρονη «πράσινη» οικονομία στην ενέργεια, τη ναυτιλία, τις μεταφορές.

Αυτή είναι η δική μας επιλογή, δηλαδή, στοχευμένες ανά περιφέρεια αναπτυξιακές προτεραιότητες.
Μια επιλογή που αφορά πρωτίστως την στήριξη του μικρομεσαίου επιχειρηματία, πιέζοντας για αυξημένη τραπεζική ρευστότητα, λιγότερους φόρους – έμμεσους και άμεσους – εξάλειψη της γραφειοκρατίας σε κάθε επίπεδο του κράτους και ενημέρωση των επιχειρηματιών για τις νέες επαγγελματικές/επενδυτικές ευκαιρίες και τα σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία.

Η πρότασή μας δίνει έμφαση στον διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και το κράτος, στην διαφάνεια των αποφάσεων σε κάθε επίπεδο επενδύσεων και στην νέα σύγχρονη «ψηφιακή» σχέση του πολίτη, του φορολογούμενου και του καταναλωτή.
Ο κύκλος που ξεκινάει με το Ταμείο Ανάκαμψης οφείλει να είναι πιο ρεαλιστικός, να προσανατολιστεί προς όφελος του μικρομεσαίου επιχειρείν, με τις δανειακές και ενεργειακές συνιστώσες να αποτελούν την κύρια στόχευση των δράσεων.

Από τη δική μας πλευρά, θα συνεχίσουμε την επιμελητηριακή πολιτική στήριξης των μελών μας σε όλα τα επίπεδα. Μέσα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς που συμμετέχουμε ως ΕΒΕΑ και τις δυνατότητες παρεμβάσεων στο Ελληνικό Κοινοβούλιο για την προώθηση δράσεων που διευρύνουν τις αναπτυξιακές και οικονομικές δυνατότητες των μελών μας.

17/10/2021 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ