Γραφείο Τύπου   /   Αρθρα Προέδρου ΕΒΕΑ


ΝΕΥΡΑ ΓΑΡ ΠΟΛΕΜΟΥ Ο ΧΡΥΣΟΣ

Κάθε Δεκέμβριο, η κύρωση του ετήσιου κρατικού προϋπολογισμού μετατρέπεται σε μήλο της έριδος. Κυβερνήσεις που υπερασπίζονται τον οικονομικό σχεδιασμό της επόμενης χρονιάς, καλούνται να αντιμετωπίσουν σφοδρές επιθέσεις από τις εκάστοτε αντιπολιτεύσεις. Η ιστορική αίθουσα της Βουλής μεταμορφώνεται σε πεδίο μάχης. Και η δύναμη των αριθμών και των στοιχείων εξαφανίζεται, δίνοντας τη θέση της σε πολιτικά αφηγήματα. Πρόκειται για μία συνηθισμένη νοοτροπία, καθώς η θεματολογία της συνεδρίασης, η διάθεση των κρατικών οικονομικών πόρων, είναι από τα πλέον θερμά πολιτικά μέτωπα, ιδίως σε περιόδους κρίσης. Μήπως όμως τώρα, επιτέλους, οι συνθήκες ευνοούν μια πιο συναινετική φιλοσοφία;

 
Ύστερα από πολλά χρόνια, οι προοπτικές για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, είναι αντικειμενικά θετικές.  Αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής μας ικανότητας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Εντυπωσιακές προβλέψεις από τους ευρωπαϊκούς φορείς για τα βασικά οικονομικά μεγέθη. Ενθαρρυντικά στοιχεία από τους πρόδρομους δείκτες που παρακολουθούν τις επιμέρους επιδόσεις της οικονομίας. Και ένα πακέτο 32 δισεκατομμυρίων ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, που θα τονώσει τη ρευστότητα και θα ενεργοποιήσει όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία.
 
Στα παραπάνω αριθμητικά δεδομένα, προστίθενται τα πολιτικά ποιοτικά χαρακτηριστικά. Η υψηλή προτεραιότητα που λαμβάνει το διεθνές προφίλ της χώρας στην κυβερνητική ατζέντα, η φιλοεπενδυτική της στάση, η προώθηση δράσεων που αναβαθμίζουν ψηφιακά την οικονομία και την κοινωνία. Και βέβαια τα μέτρα οικονομικής στήριξης και ελάφρυνσης από μία πληθώρα πηγών. Επιδοτήσεις, ΕΣΠΑ, αναπτυξιακός νόμος και φοροελαφρύνσεις, συνθέτουν ένα μωσαϊκό ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών, που προάγει τη διάθεση, τη μόχλευση και την προσεκτική κατανομή κεφαλαίων, με στόχο την επιχειρηματική, οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Η φετινή συγκυρία όμως, παρουσιάζει μία ακόμη ιδιομορφία. Καθώς προσδοκίες, δεδομένα και θετικές προδιαθέσεις, απειλούνται κυρίως από εξωτερικούς παράγοντες. Όπως είναι αναμφισβήτητα η πορεία της πανδημίας, που αν και χαλιναγωγημένη σε μεγάλο βαθμό χάρη στην εμβολιαστική ασπίδα, εξακολουθεί να πιέζει τις ευρωπαϊκές οικονομίες και την εφοδιαστική αλυσίδα. Όπως είναι το ενεργειακό πρόβλημα, που μεταφράζεται σε άνοδο των τιμών καυσίμων, επιβαρύνοντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά, σε μία ούτως ή άλλως πιεσμένη περίσταση. Ή όπως οι πληθωριστικές τάσεις, που καταγράφονται διεθνώς. Οι απειλές αυτές έχουν τρία κοινά χαρακτηριστικά. Είναι εξωγενείς, καθολικές και αβέβαιης διάρκειας. Το οποίο αυτόματα συνεπάγεται την ανάγκη μιας ομαδικής, υπεύθυνης και νηφάλιας προσέγγισης στην αντιμετώπισή τους.
 
Στο πλαίσιο αυτό οι άσκοπες εντάσεις, τα προσωπικά συμφέροντα και η λαϊκίστικη πλειοδοσία κρίνονται μάταιες και άγονες μέθοδοι συμβολής προς το κοινό συμφέρον: μία κοινωνία ευημερίας που θα έρθει μέσα από την ενισχυμένη απασχόληση και την πρόοδο σε όλα τα επίπεδα. Ύστερα από πολλά χρόνια ατυχών συγκυριών και αλόγιστων διαχειρίσεων, έχουμε τα δεδομένα και τα εφόδια με το μέρος μας. Και οφείλουμε να τα αξιοποιήσουμε, για να διεκδικήσουμε ένα εξωστρεφές, πράσινο και ψηφιακά αναβαθμισμένο αύριο, που θα ξεκλειδώσει μια νέα εποχή ισχυρής και βιώσιμης ανάπτυξης. Ας κοιτάξουμε λοιπόν για πρώτη φορά το δάσος της προκοπής και ας αφήσουμε δια παντός το δέντρο της προκατασκευασμένης και κοντόφθαλμης πολιτικής.
 

04/12/2021 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ