Γραφείο Τύπου   /   Ομιλίες Προέδρου EBEA


ΟΜΙΛΙΑ Κ.ΜΙΧΑΛΟΥ ΣΤΟ ΔΣ ΕΒΕΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ (Σ.Ε.Κ.) ΤΗΣ ΑΑΔΕ

ΟΜΙΛΙΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΕ & ΕΒΕΑ

ΣΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΕΒΕΑ,

ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ,

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ (Σ.Ε.Κ.) ΤΗΣ ΑΑΔΕ,

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ ΣΕ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΠΟΥ ΥΠΟΚΕΙΝΤΑΙ ΣΕ Ε.Φ.Κ. 

ΕΒΕΑ, 23 Ιουλίου 2018

 

«Με χαρά σας καλωσορίζουμε στην αποψινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ.

 

Πριν από ένα περίπου χρόνο, εγκαινιάσαμε εδώ την έδρα του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου σε προϊόντα που υπόκεινται σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης.

 

Πρόκειται για μια δομή που λειτουργεί έκτοτε με συνέπεια, ως σημείο επαφής και συντονισμού, μεταξύ των υπηρεσιών που εμπλέκονται στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

 

Ως ΕΒΕΑ στηρίζουμε συνειδητά και με συνέπεια αυτή τη δραστηριότητα. Όχι μόνο μέσα από τη φιλοξενία του ΣΕΚ, αλλά και στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας μας με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

 

Μιας συνεργασίας που προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ανάληψη κοινών δράσεων, για την ενημέρωση των επιχειρήσεων και για την ευαισθητοποίηση του κοινού, σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονεί η λαθρεμπορία των καπνικών, αλκοολούχων και πετρελαιοειδών προϊόντων.

 

Γνωρίζετε ότι το ΕΒΕΑ έχει αναδείξει εδώ και πολλά χρόνια, ως ζωτικής σημασίας προτεραιότητα, την αποτελεσματική πάταξη του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου.

 

Πρόκειται για δραστηριότητες που προκαλούν τεράστια ζημιά στην αγορά, σε όρους διαφυγόντος τζίρου, σε μια εποχή όπου οι νόμιμες και συνεπείς στις υποχρεώσεις τους επιχειρήσεις δίνουν αγώνα επιβίωσης.

 

Θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια και την υγεία των καταναλωτών

 

Και βεβαίως προκαλούν απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους δισεκατομμυρίων ευρώ, σε μια περίοδο όπου οι φορολογούμενοι, νοικοκυριά και επιχειρήσεις καλούνται να πληρώσουν δυσβάσταχτους άμεσους και έμμεσους φόρους.

 

Αυτό δεν μπορεί να είναι πλέον ανεκτό. Η ελληνική οικονομία χρειάζεται ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι δεν μπορούν να επιτευχθούν εάν δεν διαμορφωθεί ένα ευνοϊκότερο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής: με λιγότερους φόρους για να στηριχθεί επιχειρηματικότητα και η απασχόληση, αλλά και με ενίσχυση των δημοσίων επενδύσεων.

 

Με δεδομένο ότι η χώρα έχει δεσμευθεί στην επίτευξη υψηλών πλεονασμάτων για τα επόμενα χρόνια, οι επιλογές για τη δημιουργία του δημοσιονομικού «χώρου» που χρειάζεται η ανάπτυξη είναι συγκεκριμένες:

 

  • Είναι ο έλεγχος και η περιστολή μη λειτουργικών δαπανών του Δημοσίου Τομέα
  • Είναι ο εξορθολογισμός και η βελτίωση της λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης
  • Είναι η αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων
  • Και η πάταξη της παραοικονομίας, με τη μορφή παράνομων δραστηριοτήτων που στερούν έσοδα από τα δημόσια ταμεία.

 

Για τους λόγους αυτούς θεωρούμε ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, είναι επιτακτική η ανάγκη σοβαρής κινητοποίησης εκ μέρους της Πολιτείας, με σκοπό την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, αλλά και του παρεμπορίου.  

 

Προσπάθειες έχουν γίνει στο παρελθόν, αλλά θα έλεγα ότι ήταν αποσπασματικές και με φτωχά αποτελέσματα.

 

Η βασική αιτία της μέχρι τώρα αποτυχίας είναι η έλλειψη συντονισμού. Και τα ανυπέρβλητα εμπόδια που δημιουργούνται, λόγω της συναρμοδιότητας δεκάδων φορέων στο ελεγκτικό και κατασταλτικό έργο της Πολιτείας.

 

Γι’ αυτό και πάγια δική μας πρόταση, είναι η δημιουργία ενός κεντρικού ενιαίου φορέα, που θα είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για το αντικείμενο και θα έχει πανελλαδική διάρθρωση. Η πρόταση αφορά την ενοποίηση όλων των σχετικών αρμοδιοτήτων σε ένα Σώμα, στο οποίο θα μεταφερθούν αρμοδιότητες, στελέχη και πόροι.

 

Η δημιουργία του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σε προϊόντα με ειδικό φόρο κατανάλωσης, ήταν σίγουρα ένα θετικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Πρέπει, όμως, να ανοίξει το δρόμο για την επέκταση αυτής της προσέγγισης στην προσπάθεια καταπολέμησης και του παρεμπορίου. Και όλων των δραστηριοτήτων, που συνιστούν την εμπορική διάσταση της παραοικονομίας.

 

Με χαρά βλέπουμε ότι από την πλευρά της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων υπάρχει η απαραίτητη βούληση. Που – στην περίπτωση του Συντονιστικού Επιχειρησιακού Κέντρου – συνδυάζεται με την πείρα και την τεχνογνωσία, τόσο της Διοίκησης όσο και των στελεχών.

 

Από την πλευρά τη δική μας, υπάρχει η αμέριστη εμπιστοσύνη στο έργο σας και η διάθεση να συμβάλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε και μας ζητηθεί.

 

Η μάχη κατά του λαθρεμπορίου και του παρεμπορίου είναι δύσκολη και πολύπλοκη. Χρειάζεται συνέπεια, συνέχεια και συντονισμό.

 

Είναι, όμως, ταυτόχρονα μια μάχη κοινή. Την οποία όλοι έχουμε συμφέρον και κίνητρο να κερδίσουμε».

 

 

23/07/2018 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ