Γραφείο Τύπου   /   Ομιλίες Προέδρου EBEA


ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΕ & ΕΒΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ ΤΟΥ 2ΟΥ ATHENS INNOVATION FORUM Ζάππειο, 12.11.18

 

 mixalos121118_F-228036488.jpg

«Με μεγάλη χαρά σας υποδεχόμαστε στο 2ο Φεστιβάλ Καινοτομίας της Αθήνας. Μια γιορτή για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, που αποτελεί πλέον θεσμό για την πόλη.

 

Το Ζάππειο Μέγαρο θα γίνει και φέτος, για τρεις μέρες, σημείο συνάντησης για επιχειρήσεις, για επενδυτές, για πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, για φορείς υποστήριξης της επιχειρηματικότητας, για παραγωγικούς εταίρους, για φορείς της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης.

 

Θα δώσει σε όλους την ευκαιρία να ενημερωθούν για τις σημαντικότερες τάσεις, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις βέλτιστες πρακτικές στο καινοτόμο επιχειρείν. Να μοιραστούν γνώση και τεχνογνωσία, μέσα από ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις και θεματικά εργαστήρια.

 

Θα αποτελέσει γόνιμο έδαφος για να καλλιεργηθούν νέες επαφές. Να αναπτυχθούν δίκτυα και να ανθίσουν νέες παραγωγικές συνεργασίες και συμπράξεις, που θα ενδυναμώσουν το οικοσύστημα καινοτομίας της χώρας και θα παράγουν οφέλη για όλους τους εμπλεκόμενους.

 

Και βέβαια, όπως και την προηγούμενη χρονιά, το Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει, στο πλαίσιο της έκθεσης, κάποιες από τις πιο δυναμικές νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας, σε μια σειρά από ανερχόμενους κλάδους: από την αγροδιατροφή και την υγεία, μέχρι το ηλεκτρονικό εμπόριο. Θα τους δώσει την ευκαιρία να συναντηθούν με μεγάλες, καταξιωμένες επιχειρήσεις της χώρας, που αγκαλιάζουν την καινοτομία, που αναζητούν και υποστηρίζουν νέες ιδέες.

 

Η φετινή διοργάνωση αντλεί έμπνευση από τον Κλασσικό Μαραθώνιο της Αθήνας: ένα αθλητικό γεγονός – σύμβολο για αυτή την πόλη και για την Ελλάδα. Ένα γεγονός που αναδεικνύει, πάνω από όλα, τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης. Αναδεικνύει την αξία της προσπάθειας και της επιμονής, της προσήλωσης στο στόχο.

 

Ένας μαραθωνοδρόμος, ακόμη κι αν δεν καταφέρει να τερματίσει, έχει πετύχει. Έχει τολμήσει να προκαλέσει τον εαυτό του, να δοκιμάσει τα όρια και τις αντοχές του. Έχει ανοίξει μια πόρτα που λίγοι έχουν τη δύναμη – ή την τρέλα, αν θέλετε – να ανοίξουν. Κι από την επόμενη ημέρα, ξεκινά πάλι να τρέχει. Να προετοιμάζεται για τον επόμενο μαραθώνιο. Για την επόμενη προσπάθεια.

 

Η καινοτόμος επιχειρηματικότητα είναι, σε μεγάλο βαθμό, ένας μαραθώνιος. Είναι ένας δρόμος αντοχής – και μετά πολλών εμποδίων, θα πρόσθετα.

 

Η τεχνογνωσία και η επιχειρηματική ιδέα, είναι μόνο η αρχή. Η προσπάθεια απαιτεί τεράστια πειθαρχία και κόπο, για την ανάπτυξη επιχειρηματικών δεξιοτήτων. Απαιτεί αφοσίωση, επιμονή και η υπομονή. Χρειάζεται αντοχή απέναντι στις απογοητεύσεις και τις αποτυχίες. Χρειάζεται δύναμη και κουράγιο, για να σηκωθείς και να συνεχίσεις την προσπάθειά σου. Ή να αρχίσεις ξανά από την αρχή. Με πίστη στο στόχο. Με πίστη στο ταλέντο και στις ικανότητές σου.

 

Βραβεύοντας σήμερα τους νικητές του χθεσινού 36ου Μαραθωνίου της Αθήνας, τιμάμε συμβολικά όλους αυτούς τους ανθρώπους που, μέσα στην πιο σκοτεινή περίοδο της ελληνικής οικονομίας, τόλμησαν να στοχεύσουν ψηλά και να ξεκινήσουν το δικό τους αγώνα.

 

Το ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας γεννήθηκε ταυτόχρονα, σχεδόν, με την έναρξη της κρίσης. Και κατάφερε να αναπτυχθεί, παρά τα χιλιάδες εμπόδια και τις δυσκολίες. Το 2010 ακόμη και ο όρος start-up ήταν για τους περισσότερους άγνωστος. Σήμερα, υπάρχουν στην Ελλάδα περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις που εμπίπτουν στον ορισμό της «νεοφυούς» επιχειρηματικότητας. Μέσα σε λιγότερα από δέκα χρόνια, είδαμε να αναδεικνύονται οι πρώτοι «πρωταθλητές», να αυξάνονται τα επενδυόμενα κεφάλαια, να δημιουργούνται δίαυλοι με την πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά και νέα δίκτυα και δομές για την υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας.

 

Κι όπως σιγά – σιγά άνθιζε στην Ελλάδα το δρομικό κίνημα, έτσι άρχισε να δημιουργείται και να ωριμάζει μια πολύτιμη «μαγιά» καινοτομίας. Ένα όλο και ευρύτερο, όλο και ισχυρότερο δίκτυο επιχειρήσεων, ανθρώπων και φορέων που πιστεύουν ότι το μέλλον ανήκει στην οικονομία της γνώσης. Και θα διαμορφωθεί από αυτούς που τολμούν να προχωρούν μπροστά, να ανοίγουν και να βαδίζουν νέους δρόμους.

 

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών βρέθηκε από νωρίς στην πρώτη γραμμή αυτού του «κινήματος». Δημιούργησε δομές και δίκτυα, όπως η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων και το Δίκτυο Επιχειρηματικών Αγγέλων. Ανέπτυξε συνεργασίες με πανεπιστήμια, με οργανισμούς στήριξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και με φορείς της Αυτοδιοίκησης. Δημιούργησε θεσμούς ανάδειξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, όπως τα AthensStartupAwards και βεβαίως το Φεστιβάλ Καινοτομίας. Συμμετέχει ενεργά στο δημόσιο διάλογο, με προτάσεις και διεκδικήσεις για την ενδυνάμωση του οικοσυστήματος και την αναβάθμιση του ευρύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα.

 

Μέσα από όλες αυτές τις δράσεις, έχουμε δει αυτή την πολύτιμη για τη χώρα μας κοινότητα καινοτομίας, να αναπτύσσεται και να δυναμώνει. Και γνωρίζουμε καλά ότι υπάρχουν ακόμη μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Υπάρχουν ακόμη εμπόδια, αλλά υπάρχουν και πολύ περισσότερες ευκαιρίες που μπορούμε να αξιοποιήσουμε.

 

Εμείς, ως ΕΒΕΑ, θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ, στηρίζοντας με κάθε τρόπο αυτή την προσπάθεια. Θα συνεχίσουμε να τρέχουμε μαζί σε αυτό τον Μαραθώνιο, με την πίστη ότι η καινοτόμος επιχειρηματικότητα μπορεί και πρέπει να γίνει ο καταλύτης ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία.

 

Θα μου επιτρέψετε, πριν κλείσω, να ευχαριστήσω θερμά την Α.Ε. τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, που τιμά και φέτος αυτή τη διοργάνωση με την αιγίδα του.

 

Να ευχαριστήσω επίσης, για την εξαιρετική συνεργασία μας, την Περιφέρεια Αττικής, το Ζάππειο Μέγαρο, τους IndustryDisruptors – GameChangers και τον ΣΕΓΑΣ.

 

Ευχαριστώ, τέλος, όλες τις επιχειρήσεις, τους φορείς, τα εκπαιδευτικά ιδρύματα και τους οργανισμούς, που δίνουν περιεχόμενο και ζωή σε αυτή τη διοργάνωση, σε αυτό το θεσμό».

 

 

 

 

 


 

13/11/2018 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ