Γραφείο Τύπου   /   Ομιλίες Προέδρου EBEA


Χαιρετισμός Κ. Μίχαλου στο 2ο Athens Business Women Forum 2018

Χαιρετισμός Κ. Μίχαλου στο 2ο Athens Business Women Forum 2018

Ζάππειο Μέγαρο, 13 Νοεμβρίου 2018

Με χαρά σας καλωσορίζουμε στο 2ο AthensBusinessWomenForum. Μια εκδήλωση που φέτος διοργανώνουμε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καινοτομίας της Αθήνας, για να αναδείξουμε, να επιβραβεύσουμε και να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες που καινοτομούν στο χώρο του επιχειρείν.

Η ενίσχυση της καινοτόμου γυναικείας επιχειρηματικότητας αποτελεί καίριο παράγοντα για την ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας πάνω σε στέρεες βάσεις. Είναι απαραίτητη για την οικοδόμηση ενός υγιούς, βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, με θετικό αποτύπωμα στην ελληνική κοινωνία.

Ο δρόμος για μια καλύτερη επόμενη ημέρα, μετά την οικονομική κρίση, περνά από τη δημιουργία περισσότερων καινοτόμων, εξωστρεφών επιχειρήσεων.

Χρειαζόμαστε νέες ιδέες, νέα γνώση, νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Χρειαζόμαστε περισσότερους ανθρώπους, που θα προσεγγίσουν την επιχειρηματικότητα δημιουργικά. Για να κερδίσουν ένα καλύτερο μέλλον. Αλλά και για να στηρίξουν, παράλληλα, την παραγωγική βάση της οικονομίας μας. Για να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, ευκαιρίες και προοπτικές για τη νέα γενιά. 

Σε αυτή την προσπάθεια, οι γυναίκες μπορούν και οφείλουν να έχουν ισότιμο ρόλο. Το ρόλο που ανταποκρίνεται στις δυνατότητες και στις φιλοδοξίες τους.

Η Ελλάδα έχει ένα εξαιρετικό γυναικείο δυναμικό. Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν λίγες ημέρες, η χώρα μας έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά γυναικών αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στις ηλικίες των 30 ως 34 ετών. Συγκεκριμένα, το 50,5% των γυναικών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας έχουν ολοκληρώσει τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 44,9%.

Επίσης, η Ελλάδα έχει μια από τις υψηλότερες θέσεις πανευρωπαϊκά όσον αφορά το ποσοστό των γυναικών επιχειρηματιών στο σύνολο του ενεργού εργατικού δυναμικού.

Ωστόσο, ως προς την επιχειρηματικότητα αρχικών σταδίων, η συμμετοχή των γυναικών υπολείπεται σημαντικά έναντι αυτής των ανδρών.

Και αυτό που προβληματίζει κυρίως είναι ότι η γυναικεία επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα εξακολουθεί να συνδέεται περισσότερο με την επιχειρηματικότητα ανάγκης. Δηλαδή την ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας λόγω έλλειψης άλλων επιλογών εργασίας, ή με σκοπό την εξασφάλιση ή τη διατήρηση εισοδήματος. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα που έχει ως κίνητρο την αξιοποίηση μιας επιχειρηματικής ευκαιρίας βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα.

Όπως δείχνουν οι έρευνες, οι γυναίκες στη χώρα μας τείνουν μέχρι τώρα να στρέφονται στη συμβατική επιχειρηματικότητα, με άξονα την κατανάλωση. Ενώ είναι μικρότερα τα ποσοστά που εστιάζουν στις νέες τεχνολογίες, στις υπηρεσίες προς επιχειρήσεις, στη μεταποίηση ή στον πρωτογενή τομέα.

Η τάση αυτή πρέπει να αναστραφεί, μέσα από την αντιμετώπιση των συγκεκριμένων παραγόντων που εμποδίζουν την ανάπτυξη της γυναικείας καινοτόμου επιχειρηματικότητας:

Ø  τη δυσκολία πρόσβασης σε χρηματοδότηση και σε πληροφόρηση, την έλλειψη ευκαιριών επιχειρηματικής δικτύωσης, το δύσβατο διοικητικό και φορολογικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις.

Πρέπει, παράλληλα, να αντιμετωπιστούν πρόσθετες δυσκολίες, όπως αυτή της εξισορρόπησης οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων.

Και, κυρίως, πρέπει να αντιμετωπιστούν μια σειρά από πολιτισμικά στερεότυπα και προκαταλήψεις που αφορούν τόσο τα δύο φύλλα, όσο και την επιχειρηματικότητα. 

Η επιχειρηματικότητα δεν έχει – και ποτέ δεν είχε – ανδρικά χαρακτηριστικά.

Η τόλμη, η δημιουργικότητα, η αντοχή, η υπομονή και η επιμονή, η πίστη και η προσήλωση στο στόχο είναι αρετές γυναικείες, όσο και ανδρικές.

Ιδιαίτερα η καινοτόμος επιχειρηματικότητα, χρειάζεται επιπλέον ανθρώπους με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, με τη δυνατότητα να ισορροπούν οικονομικούς και μη στόχους, με το θάρρος απέναντι στο ρίσκο, με το εσωτερικό κίνητρο και την ενέργεια να αλλάξουν προς το καλύτερο τη ζωή τους, αλλά και το περιβάλλον γύρω τους.

Σήμερα, ανάμεσά μας, βρίσκονται δεκάδες γυναίκες – επιχειρηματίες και μη – που καινοτομούν και πετυχαίνουν, με αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά.

Αναδεικνύοντας το παράδειγμά τους, τις δικές τους ιστορίες θέλουμε να δώσουμε ένα μήνυμα ενδυνάμωσης σε όλες τις γυναίκες που θέλουν να δοκιμάσουν τις γνώσεις και το ταλέντο τους στο καινοτόμο επιχειρείν.

Θέλουμε να ενισχύσουμε το αίτημα προς την Πολιτεία, για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου πλέγματος ενθάρρυνσης της γυναικείας καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Με μέτρα και πολιτικές για την εκπαίδευση και την κατάρτιση, για την εξισορρόπηση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, για τη διαμόρφωση ενός ευρύτερου πλαισίου, το οποίο θα στηρίζει την ανάπτυξη των νεοφυών καινοτόμων επιχειρήσεων.

Θέλουμε, τέλος, να συμβάλουμε στη δημιουργία ενός νέου, ελκυστικού αφηγήματος στη ελληνική κοινωνία, όσον αφορά το καινοτόμο επιχειρείν.

Θέλουμε να προβάλλουμε την καινοτόμο επιχειρηματικότητα ως επιλογή σταδιοδρομίας για τους νέους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φύλου.

Οι παρουσιάσεις και οι συζητήσεις που θα ακολουθήσουν, θα μας εφοδιάσουν πιστεύω με ενδιαφέροντα στοιχεία, με καινούριες ιδέες και προτάσεις, για να προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση.

Θερμά συγχαρητήρια στις βραβευόμενες της αποψινής εκδήλωσης.

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» στις γυναίκες που  βρίσκονται εδώ για να μοιραστούν μαζί μας τις ιστορίες και την εμπειρία τους.

Ευχαριστώ και όλες και όλους εσάς, που μας τιμάτε με την παρουσία σας.

 

 

14/11/2018 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ