Γραφείο Τύπου   /   Ομιλίες Προέδρου EBEA


ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΕ & ΕΒΕΑ Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΒΕΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Ν. ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ

 

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΕ & ΕΒΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ

ΣΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ ΕΒΕΑ ΠΟΥ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕΣΩ ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗΣ

ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ

κ. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗ

21.9.20

 

«Σας καλωσορίζω στο ΕΒΕΑ και σας ευχαριστώ που μας τιμάτε με τη συμμετοχή σας στην αποψινή συνεδρίαση.

 

Πρόσφατα αναλάβατε νέα καθήκοντα στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε μια εποχή ιδιαίτερα κρίσιμη για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

 

Είναι γνωστό ότι η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες ανέτρεψε βίαια τη δυναμική ανάπτυξης που είχε δημιουργηθεί την περασμένη χρονιά.

 

Σαφώς, η κυβέρνηση έχει λάβει και συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Μέτρα που σε γενικές γραμμές είναι ορθά, λαμβάνοντας υπόψη πολλές από τις προτάσεις του επιχειρηματικού κόσμου.

 

Η διαχείριση της τρέχουσας κρίσης σίγουρα αποτελεί προτεραιότητα. Ωστόσο, εξίσου σημαντικό ζητούμενο είναι η δημιουργία προϋποθέσεων επανεκκίνησης, την επόμενη μέρα.

 

Ο στόχος αυτός συνδέεται άμεσα με την αύξηση των επενδύσεων, στη βάση ενός οργανωμένου στρατηγικού σχεδίου.

 

Ακόμη και πριν η πανδημία ανατρέψει τα δεδομένα στην οικονομία, γνωρίζαμε ότι η Ελλάδα έχει ανάγκη από νέες, μεγάλες επενδύσεις.

 

Χρειάζεται περισσότερες ξένες άμεσες επενδύσεις, με έμφαση σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας σε νέες υποδομές, που δημιουργούν βιώσιμες θέσεις εργασίας.

 

Χρειάζεται επενδύσεις που θα μετασχηματίσουν την παραγωγική βάση της χώρας. Θα διαμορφώσουν ένα μοντέλο ανάπτυξης περισσότερο διαφοροποιημένο, υγιές και ανθεκτικό απέναντι στις κατά καιρούς αναταράξεις του διεθνούς περιβάλλοντος.

 

Το επενδυτικό κενό που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας, αγγίζει – σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος – το 10% του ΑΕΠ, σε ετήσια βάση.

 

Για να το καλύψουμε θα απαιτηθεί ένα μεγάλο άλμα. Στην προσπάθεια αυτή…

 

  • έχουμε να αξιοποιήσουμε σημαντικά πλεονεκτήματα, νέα εφόδια και πόρους,
  • αλλά παράλληλα να αντιμετωπίσουμε και μια σειρά από επίμονα προβλήματα.

 

Γνωρίζουμε ότι η χώρα παρέχει σημαντικές ευκαιρίες για μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις, σε μια σειρά από τομείς: στην ενέργεια, στην εφοδιαστική αλυσίδα, στα δίκτυα, στη φαρμακευτική βιομηχανία, στη μεταποίηση, στη ναυτιλία, στον τουρισμό.

 

Σημαντικές και ανεκμετάλλευτες σε μεγάλο βαθμό δυνατότητες υπάρχουν και όσον αφορά την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Το χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑΔ περιλαμβάνει πάνω από 70.000 τίτλους ακινήτων, ενώ το ΤΑΙΠΕΔ έχει 10 λιμάνια με τη μορφή ανώνυμων εταιριών. Όλα αυτά μπορούν να αξιοποιηθούν μέσω ιδιωτικοποιήσεων ή στρατηγικών συνεργασιών με επενδυτές.

 

Έχουμε, επίσης, το σημαντικό εργαλείο των ΣΔΙΤ. Ένα μοντέλο συνεργασίας που πρέπει να αξιοποιηθεί περαιτέρω και να διευρυνθεί, με έμφαση σε τομείς υψηλής οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής αξίας. Όπως είναι:

  • Διαχείριση αποβλήτων και εξοικονόμηση ενέργειας,
  • Κοινωνικές υποδομές
  • Πολιτική προστασία
  • Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών
  • Κόμβοι καινοτομίας
  • Έξυπνες πόλεις και υποδομές, σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Υποδομές στον τουρισμό και τον πολιτισμό

 

Έχουμε ένα ισχυρό ανθρώπινο δυναμικό, με υψηλής ποιότητας εκπαίδευση και ανταγωνιστικότητα κόστους.

 

Έχουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε σημαντικά κεφάλαια στα επόμενα χρόνια, μέσω του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης. Κεφάλαια που θα πρέπει, όμως, να αξιοποιηθούν με ταχείς ρυθμούς. Πολύ διαφορετικούς, δηλαδή, από αυτούς στους οποίους μας έχει συνηθίσει η ελληνική δημόσια διοίκηση μέχρι τώρα. Κι αυτό θα είναι ένα μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να χάσουμε ούτε ένα ευρώ, εξαιτίας των γνωστών αγκυλώσεων και δυσλειτουργιών του δημοσίου τομέα.

 

Πέρα από τις ευκαιρίες, όμως, υπάρχουν και προβλήματα που παραμένουν. Προβλήματα που θα συνεχίσουν να υπονομεύουν την προσπάθεια της χώρας, εάν δεν αντιμετωπιστούν.

 

Είναι ανάγκη να αναβαθμιστεί το χρηματοδοτικό τοπίο, καθώς το τραπεζικό σύστημα αδυνατεί ακόμη να στηρίξει νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και επενδύσεις. Μεταξύ των προτάσεων που έχουμε υποβάλει στην κατεύθυνση αυτή, είναι η αναμόρφωση της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, ώστε να αποτελέσει το κύριο όχημα, για την αξιοποίηση των πόρων που θα διατεθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης στον ιδιωτικό τομέα.

 

Στο επίπεδο της φορολογίας, χρειαζόμαστε ακόμη περισσότερες, μόνιμου χαρακτήρα, παρεμβάσεις που ευνοούν τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα.

 

Με το νέο αναπτυξιακό νόμο απομακρύνθηκαν αρκετά γραφειοκρατικά, χωροταξικά και άλλα εμπόδια. Εξακολουθούμε, όμως, να έχουμε εκτεταμένη γραφειοκρατία και πολύπλοκο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο δημιουργεί προσκόμματα στις επενδύσεις.

 

Και το πρόβλημα αυτό συνδέεται άμεσα με την υστέρηση της χώρας, όσον αφορά την ποιότητα του νομοθετικού έργου και την αποτελεσματικότητα της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης.

 

Υστερούμε, επίσης, στην αξιοποίηση της έρευνας και της καινοτομίας. Με ελλιπή σύνδεση μεταξύ των φορέων που παράγουν τη γνώση και των φορέων που την εφαρμόζουν.

 

Και τέλος, βρισκόμαστε στις χαμηλότερες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσον αφορά την αντίληψη για τη διαφθορά.

 

Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά, παράλληλα με το σχεδιασμό για την αξιοποίηση των αναπτυξιακών πόρων της νέας περιόδου.

 

Χρειαζόμαστε περισσότερες, τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Αλλά όχι μόνο. Θα πρέπει να δούμε, ευρύτερα, το στόχο της προσέλκυσης νέων επενδύσεων με όραμα, φαντασία και αποφασιστικότητα. Αλλιώς οι μεταρρυθμίσεις θα μένουν μισές. Και τα σχέδια θα μένουν στα χαρτιά.

 

Στη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών σχεδιάστηκαν και προχώρησαν έργα όπως το ΜΕΤΡΟ, η Αττική Οδός, το Αεροδρόμιο και άλλα, χάρη στο όραμα και την επιμονή κάποιων ανθρώπων. Προχώρησαν, επίσης, παρά τις γνωστές αντιδράσεις, μεγάλες επενδύσεις – στο λιμάνι του Πειραιά, στα περιφερειακά αεροδρόμια και αλλού – που στηρίζουν σήμερα τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

 

Χάσαμε, όμως, και σπουδαίες ευκαιρίες. Πέρασαν 20 χρόνια μέχρι να αποφασίσουμε τι θα γίνει στο Ελληνικό, τι θα γίνει με τη διπλή ανάπλαση στο Βοτανικό και στους Αμπελόκηπους, με την ανάδειξη της Αθηναϊκής Ριβιέρας.

 

Χάσαμε την ευκαιρία που μας δόθηκε, με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, να αξιοποιήσουμε τις εγκαταστάσεις που πλήρωσαν οι πολίτες, για τη δημιουργία πόλων προσέλκυσης επενδύσεων και επισκεπτών – στα πρότυπα της Βαρκελώνης και του Λονδίνου.

 

Τώρα δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια.

 

Ως άνθρωπος με μακρά πείρα και βαθιά γνώση της αγοράς, γνωρίζετε πού πάσχει το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας. Αλλά και τι πρέπει να αλλάξει.

 

Προφανώς πολλά από αυτά τα προβλήματα δεν άπτονται των δικών σας αρμοδιοτήτων. Τα περισσότερα είναι βαθιά ριζωμένα, άλλωστε, στην πολιτική κουλτούρα της χώρας. Όμως, εάν δεν τα αντιμετωπίσουμε, τα αποτελέσματα της – σοβαρής, πράγματι – προσπάθειας που γίνεται από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, θα είναι κατώτερα των προσδοκιών.

 

Καλές πρακτικές, επιτυχημένα παραδείγματα, σχέδια και ευκαιρίες υπήρχαν και θα υπάρχουν. Το ζητούμενο είναι να βρεθεί το πολιτικό δυναμικό που θα οραματιστεί και θα προωθήσει ανάλογα έργα και θα πείσει σοβαρούς επενδυτές να τοποθετήσουν κεφάλαια, για την υλοποίησή τους.

 

Ως ΕΒΕΑ πιστεύουμε στη βούληση της σημερινής κυβέρνησης – και ιδιαίτερα του υπουργείου σας – να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση. Θα είμαστε εδώ, λοιπόν, για να στηρίξουμε κάθε θετική πρωτοβουλία. Κάθε μεταρρύθμιση και σχέδιο που θα βοηθήσει τη χώρα να προσελκύσει και να στηρίξει την ανάπτυξή της σε νέες, στρατηγικά σχεδιασμένες, βιώσιμες επενδύσεις».

 

21/09/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ