Γραφείο Τύπου   /   Ομιλίες Προέδρου EBEA


Ομιλία προέδρου ΕΒΕΑ κ. Γιάννη Μπρατάκου κατά την επίσκεψη κυβερνητικής αποστολής από τη Μόσχα στο ΕΒΕΑ Αθήνα, 24 Σεπτεμβρίου 2021

Σας καλωσορίζω με χαρά και σας ευχαριστώ που μας τιμάτε με την επίσκεψή σας.

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών – το μεγαλύτερο Επιμελητήριο της Ελλάδας – εκπροσωπεί πάνω από 100.000 επιχειρήσεις όλων των κλάδων, στην Περιφέρεια Αττικής.

Είναι ο καθημερινός σύμμαχος μιας δυναμικής επιχειρηματικής κοινότητας, που παρά τις προκλήσεις και τα εμπόδια, συνεχίζει να αναπτύσσεται, να ενισχύει την εξωστρέφειά της, να αξιοποιεί ευκαιρίες και να χτίζει γόνιμες συνεργασίες. 

Σε αυτό το πλαίσιο, θεωρώ τη σημερινή μας συνάντηση εξαιρετικά σημαντική.

Η Ελλάδα και η Ρωσία συνδέονται με ισχυρούς δεσμούς φιλίας. Δεσμούς που στηρίζονται σε κοινές πολιτιστικές και θρησκευτικές ρίζες, κοινές ιστορικές εμπειρίες και παραδόσεις.

Πάνω σε αυτή τη βάση έχουν χτιστεί και αντέχουν εδώ και αιώνες, οι ελληνορωσικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

Η Ρωσία είναι σήμερα ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος για την Ελλάδα. Παρά τη μείωση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων μετά το 2014, η ρωσική αγορά εξακολουθεί να αποτελεί κύριο προορισμό για ελληνικά προϊόντα, όπως τα γούνινα ενδύματα και αξεσουάρ, τα είδη από χαλκό, οι συσκευές τηλεπικοινωνίας, τα χρώματα κ.ά.

Αντίστοιχα, η Ρωσία παραμένει μεταξύ των πέντε κορυφαίων προμηθευτών της Ελλάδας, κυρίως λόγω των ελληνικών εισαγωγών ενεργειακών προϊόντων.

Είναι, επίσης, μια μεγάλη αγορά για τον ελληνικό τουρισμό. Το 2019 υποδεχθήκαμε στην Ελλάδα πάνω από μισό εκατομμύριο επισκέπτες από τη Ρωσία. Και παρά μείωση που σημειώθηκε στο μεταξύ, εξαιτίας της πανδημίας, είναι βέβαιο ότι η κίνηση θα ανακάμψει πολύ γρήγορα.

Αξιόλογο υπόβαθρο συνεργασίας έχει δημιουργηθεί και στον τομέα των επενδύσεων, με περίπου 70 επιχειρήσεις ελληνικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στη Ρωσία, αλλά και σημαντικές ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα, σε τομείς όπως η ενέργεια, ο τουρισμός και τα ακίνητα, οι τηλεπικοινωνίες κ.ά.

Πάνω σε αυτές τις ισχυρές βάσεις, οφείλουμε να επιδιώξουμε σήμερα την περαιτέρω εμβάθυνση και διεύρυνση των διμερών οικονομικών σχέσεων.

Είναι γνωστό ότι η πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που βιώνουμε τους τελευταίους 18 μήνες, έχει μεταβάλει δραστικά την οικονομική πραγματικότητα σε διεθνές επίπεδο.

Η ελληνική οικονομία σαφώς επηρεάστηκε. Ωστόσο, δείχνει να ανακάμπτει εξαιρετικά γρήγορα.

Το δεύτερο τρίμηνο του έτους το ΑΕΠ της χώρας σημείωσε εντυπωσιακή αύξηση και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στο σύνολο του 2021 αναμένουμε ένα άλμα ανάπτυξης, της τάξης του 5,9%.

Σημαντικοί δείκτες, όπως οι επενδύσεις, οι εξαγωγές, η μεταποίηση και η βιομηχανική παραγωγή βρίσκονται σε άνοδο.

Το τελευταίο διάστημα έχουν υλοποιηθεί σημαντικές μεταρρυθμίσεις και ευνοϊκές για την επιχειρηματικότητα παρεμβάσεις: όπως η μείωση των φορολογικών συντελεστών, η πρόοδος στην ψηφιακή διακυβέρνηση, η θέσπιση νέου πλαισίου στην αγορά εργασίας και ο νέος αναπτυξιακός νόμος, με αναβαθμισμένα κίνητρα και απλούστερες διαδικασίες για τις επενδύσεις.

Τέλος, η χώρα έχει εξασφαλίσει ένα σημαντικό χρηματοδοτικό πακέτο από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο θα επιταχύνει την πράσινη ανάπτυξη και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτό το περιβάλλον, θεωρώ ότι δημιουργούνται εξαιρετικές προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων της Αθήνας και της Μόσχας.

Ο τουρισμός είναι ένας τομέας με σημαντικές δυνατότητες, καθώς η Ελλάδα – και ειδικότερα η Αθήνα – παραμένει ένας από τους κορυφαίους προορισμούς στον κόσμο. Κι αυτό επιβεβαιώνεται από τη θεαματική ανάκαμψη της τουριστικής κίνησης, φέτος το καλοκαίρι. Η υλοποίηση εμβληματικών επενδύσεων, όπως αυτή που ξεκίνησε στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, το σχέδιο για την αξιοποίηση της Αθηναϊκής Ριβιέρας, - αλλά και μια σειρά από project αποκρατικοποιήσεων σε τουριστικές περιοχές της χώρας – δημιουργούν νέες ευκαιρίες για στρατηγικές συνεργασίες και επενδύσεις. 

Αξιόλογες δυνατότητες υπάρχουν και στους τομείς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και της ψηφιακής οικονομίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ενώ λαμπρό πεδίο ευκαιριών είναι και ο τομέας της τεχνολογίας.

Το τελευταίο διάστημα, η Ελλάδα εξελίσσεται δυναμικά σε κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας, αξιοποιώντας μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό, η ύπαρξη αξιόλογων ερευνητικών κέντρων, ο αυξανόμενος αριθμός ποιοτικών νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και ένα ζωντανό ευρύτερο οικοσύστημα καινοτομίας, με θερμοκοιτίδες, επιταχυντές, τεχνολογικά πάρκα.

Παρά την αβεβαιότητα που εξακολουθεί να προκαλεί η πανδημία, η Ελλάδα, η Αθήνα και οι επιχειρήσεις τους βαδίζουν πλέον σε σταθερή πορεία. Μια πορεία που οδηγεί στην αύξηση της εξωστρέφειας, της ανταγωνιστικότητας, της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων και των υπηρεσιών μας.

Κι αυτή η πορεία αναμένουμε ότι θα επιταχυνθεί δυναμικά στα επόμενα χρόνια, μέσα από την αξιοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών κονδυλίων, αλλά και την ολοκλήρωση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Μπορούμε σίγουρα να μεγιστοποιήσουμε και να μοιραστούμε τα οφέλη της, μέσα από τη «συμπόρευση» και τη συνεργασία με αξιόπιστους επιχειρηματικούς εταίρους.

Οι επιχειρηματικές κοινότητες της Αθήνας και της Μόσχας έχουν τη θέληση και τις ικανότητες να ανταποκριθούν σε αυτή την πρόκληση.

Κι εμείς, ως Επιμελητήριο, θα στηρίξουμε με κάθε τρόπο το ενδιαφέρον και τις κινήσεις τους.

Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε από κοινού με την κυβέρνηση της Μόσχας και τους επιχειρηματικούς φορείς της πόλης.

Για να αναδείξουμε νέα πεδία συνεργασίας. Για να δημιουργήσουμε νέους μηχανισμούς πληροφόρησης, δικτύωσης και υποστήριξης των επιχειρηματικών επαφών.

Για να συμβάλουμε στην υπέρβαση τυχόν εμποδίων. Για να βοηθήσουμε στην εξεύρεση συνεργατών, στην κατανόηση των διαδικασιών εισόδου, αλλά και των επιχειρηματικών πρακτικών, των καταναλωτικών συμπεριφορών σε κάθε αγορά.

Πιστεύουμε ότι αξίζει πραγματικά να επενδύσουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Και έχω τη βεβαιότητα ότι η σημερινή μας συνάντηση θα αποτελέσει «σταθμό» για την ενίσχυση της επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ των δύο μητροπολιτικών περιοχών, αλλά και των δύο χωρών.

Σας καλωσορίζω και πάλι στην Αθήνα και σας ευχαριστώ που είστε μαζί μας.

 

24/09/2021 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ