Γραφείο Τύπου   /   Ομιλίες Προέδρου EBEA


Ομιλία Προέδρου ΕΒΕΑ κ. Γιάννη Μπρατάκου στο ΔΣ του ΕΒΕΑ παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκου Πιερρακάκη, 18.10.2021

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Σήμερα φιλοξενούμε στο Διοικητικό μας Συμβούλιο τον Υπουργό Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ. Κυριάκο Πιερρακάκη.

Αγαπητέ Κυριάκο, με ιδιαίτερη χαρά σε καλωσορίζω στην πρώτη τακτική συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΒΕΑ μετά από τις έκτακτες εκλογικές μας διαδικασίες.

Έχοντας ασχοληθεί ο ίδιος για σειρά ετών με τα ζητήματα επιχειρηματικότητας, είμαι σίγουρος ότι αισθάνεσαι ιδιαίτερα άνετα ανάμεσά μας. Και βέβαια, η παρουσία σου με την ιδιότητα του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βοηθά και τις δικές μας προθέσεις, για την περαιτέρω ανάπτυξη μας στις απαιτήσεις την νέας ψηφιακής εποχής. Είναι επομένως μία ευκαιρία απολογισμού της έως τώρα πορείας, αλλά και οραματισμού των προοπτικών μας για το μέλλον.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός έχει τεθεί σαν κεντρική προτεραιότητα για το επιμελητήριό μας εδώ και καιρό. Ενώ όμως η πλειονότητα των επιχειρήσεων αντιλαμβανόταν την ανάγκη ενσωμάτωσης των τεχνολογικών επιταγών, η χώρα μας παρέμενε ουραγός στην υιοθέτησή τους. Με μεγάλη χαρά αναγνωρίζουμε σήμερα, ότι η εικόνα αυτή έχει ανατραπεί. Και ότι τα ψηφιακά άλματα που έχουν πραγματοποιηθεί, επανατοποθετούν την Ελλάδα σε βελτιωμένη κατάταξη αναφορικά με την ψηφιακή μετάβαση.

Το ΕΒΕΑ υπήρξε ένας εκ των οδηγών σε αυτή την προσπάθεια. Με γνώμονα τη διευκόλυνση και τη στήριξη του επιχειρείν, πρωτοπόρησε με τη σύσταση της Υπηρεσίας μίας Στάσης του ΓΕΜΗ. Ανέτρεψε έτσι, ένα καθεστώς γραφειοκρατίας και χρονοβόρων διαδικασιών. Και κατασκεύασε μία ζωτικής σημασίας παράκαμψη προς όφελος των επίδοξων επιχειρηματιών. Στην ίδια φιλοσοφία έχουν κινηθεί οι κυβερνητικές δράσεις για την ψηφιοποίηση του δημοσίου. Υπηρετώντας παρόμοιους στόχους και δημιουργώντας παρόμοια νοοτροπία.

Η επέλαση της πανδημίας λειτούργησε καταλυτικά για την περαιτέρω ανάληψη δράσης. Οι ενέργειες για την εξ’ αποστάσεως εξυπηρέτηση των πολιτών επιταχύνθηκαν. Και εγκαθίδρυσαν ένα επαναστατικό καθεστώς διευκόλυνσης στην παροχή υπηρεσιών, χωρίς ουρές και άσκοπες μετακινήσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, το ΕΒΕΑ προχώρησε στην δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας e-Επιμελητήριο. Μιας υπηρεσίας, που στοχεύει στην αμεσότερη και αποδοτικότερη επικοινωνία του με τις επιχειρήσεις. Από την έκδοση πιστοποιητικών, μέχρι την τροποποίηση στοιχείων Μητρώου, τα μέλη απέκτησαν πρόσβαση στις αναγκαίες διαδικασίες, χωρίς την απαίτηση της φυσικής τους παρουσίας.

Όλα αυτά είναι τα σημαντικά πρώτα βήματα. Έχουν γίνει και έχουν αλλάξει την καθημερινότητά μας. Πιο σημαντική όμως κρίνεται η συνέχισή τους προς το ψηφιακό αύριο. Και για το ΕΒΕΑ, το αύριο απαιτεί τη διεύρυνση των υπηρεσιών μας που προσφέρεται ψηφιακά. Την αναβάθμιση των εσωτερικών μας συστημάτων και λειτουργιών. Την ανάπτυξη νέων εργαλείων για τα μέλη μας. Και δράσεις υποστήριξης και επιμόρφωσής τους, κατάρτισης και επανακατάρτησης.

Οι νέοι άξονες δράσης και προγραμματικοί στόχοι του ΕΒΕΑ είναι:

  • η ενίσχυση της εξωστρέφειας
  • η εξοικείωση της Ελληνικής επιχείρησης με τα νέα ψηφιακά εργαλεία
  • η δημιουργία ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στον ευρωπαϊκό και διεθνή χώρο
  • η βέλτιστη διαχείριση των τεχνολογικών πόρων
  • η υιοθέτηση της καινοτοµίας ως βασικό στρατηγικό όπλο βιωσιμότητας και διατηρησιμότητας των επιχειρήσεων

Προχωράμε

  • στην περαιτέρω ανάπτυξη της ψηφιακής πλατφόρμας e-Επιμελητήριο,
  • στην προσαρμογή του portal του ΕΒΕΑ για χρήση από κινητές συσκευές,
  • στην ανάπτυξη ενός eMall με πλήρως αυτοδιαχειριζόμενο ηλεκτρονικό ράφι προϊόντων και υπηρεσιών,
  • αναπτύσσουμε την πλατφόρμα φιλοξενίας εικονικών εκθεσιακών περιπτέρων των επιχειρήσεων-μελών του επιμελητηρίου μας,
  • βελτιστοποιούμε το Ειδικό Μητρώο Εξαγωγέων του ΕΒΕΑ,
  • αναπτύσσουμε πλατφόρμα ενημέρωσης των μελών μας για θέματα που σχετίζονται με τον COVID-19 και αφορούν νομοθεσία, φορολογικά, ασφαλιστικά και εργατικά θέματα,
  • αναπτύσσουμε υπηρεσία ψηφιακής υποστήριξης της απασχόλησης, δημιουργώντας πλατφόρμα match-making προσφοράς και ζήτησης ανθρώπινου δυναμικού

Επιπρόσθετα, αποτελεί σημαντική μας προτεραιότητα η ανάπτυξη του κέντρου επιχειρηματικότητας στο εμβληματικό κτίριο της οδού Αμερικής και ο μετασχηματισμός του από απλή θερμοκοιτίδα σε hub καινοτομίας και νεοφυούς επιχειρηματικότητας, φέρνοντας όλους τους stake holders (startupers, venture capitals, private equity funds, επιχειρηματικούς αγγέλους, μεγάλες εταιρίες, επενδυτές, ακαδημαϊκή κοινότητα, ερευνητές κλπ.) κάτω από την ομπρέλα του μεγαλύτερου επιμελητηρίου της χώρας.

Στο κτίριο της Αμερικής, που σύντομα θα μετονομαστεί σε κέντρο επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Μίχαλος, αναπτύσσουμε

  • πλατφόρμα συμβουλευτικής καθοδήγησης για επιχειρηματικά σχέδια, επιλογή εργαλείων marketing κλπ
  • υπηρεσία ηλεκτρονικής εκπαίδευσης και περαιτέρω κατάρτισης δημιουργώντας εκπαιδευτικά προγράμματα κατάρτισης και φτάνοντας μέχρι το σημείο πιστοποίησης της κατάρτισης σε ψηφιακές δεξιότητες από προγραμματισμό μέχρι ψηφιακό marketing. Από βάσεις δεδομένων μέχρι λογισμικά διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων.

Εσωτερικά στον οργανισμό του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών προχωράμε

  • στην άμεση χρήση τεχνολογιών cloud για αποσυμφόρηση των συστημάτων μας και μείωση του σχετικού λειτουργικού κόστους,
  • στη διερεύνηση περαιτέρω ενοποίησης των ψηφιακών λειτουργιών μας και λογισμικών μας συστημάτων ακόμα και με πιθανή αντικατάστασή τους από πιο σύγχρονα και λειτουργικά συστήματα,
  • αναπτύσσουμε και εγκαθιστούμε σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού του επιμελητηρίου μας,
  • αυτοματοποιούμε και ψηφιοποιούμε διοικητικές εργασίες και τις ροές τους.

Παρόμοια βήματα περιμένουμε να συνεχίσουν να γίνονται και από την πλευρά του κράτους. Να επιταχυνθεί η διαδικασία της ψηφιοποίησης στη δημόσια διοίκηση, στην υγεία και στη δικαιοσύνη.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας να στοχεύσει στην επιχειρηματική ευρωστία όχι όμως για να γίνουν οι επιχειρηματίες πλούσιοι – δεν είναι αυτό το ζητούμενο αλλά ούτε κι το μοναδικό αποτέλεσμα.

Θα κλείσω καλώντας σας στο βήμα κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Κυριάκο, με τα λόγια του ίδιου του Πρωθυπουργού της χώρας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, από συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής πριν κάποια χρόνια όπου θυμάμαι είχαμε παρευρεθεί και οι δυο μας και εκεί είχε δηλώσει πως «Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας δεν αποτελεί μια ουδέτερη, τεχνική κατεύθυνση. Δεν είναι τεχνοκρατική προσέγγιση αλλά συνειδητή επιλογή στο όνομα των πολλών. Είναι προϋπόθεση ευημερίας των πολιτών».

Και συμφωνώ απόλυτα με την άποψη αυτή. Συνέχισε λοιπόν το εξαιρετικό έργο σου με στόχο την ευημερία των πολιτών μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας και με ιδιαίτερη χαρά σε καλωσορίζω ξανά στο επιμελητήριο μας και σε καλώ στο βήμα.

18/10/2021 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ