Γραφείο Τύπου   /   Ομιλίες Προέδρου EBEA


Ομιλία Προέδρου ΕΒΕΑ κ. Γιάννη Μπρατάκου στην εκδήλωση Ονοματοδοσίας Κτιρίου Αμερικής 8 σε ''Κέντρο Επιχειρηματικότητας | Κωνσταντίνος Μίχαλος'' Αθήνα, 10 Noεμβρίου 2021

Σας υποδέχομαι σήμερα στο ιστορικό αυτό κτίριο, με ανάμικτα συναισθήματα. Με τη θλίψη, που μας προκαλεί η απώλεια του Κωνσταντίνου Μίχαλου. Με τον σεβασμό που απαιτεί η συνέχιση του έργου του. Αλλά και με την πίστη και αισιοδοξία που φέρνει πάντα μαζί της η επόμενη ημέρα.

Όλοι όσοι είμαστε εδώ, είχαμε την τύχη να γνωρίζουμε καλά τον Κωνσταντίνο. Το επιχειρηματικό του ένστικτο, την ηγετική του επιδεξιότητα και την εργατικότητά του. Και μαζί, τη ζωντάνια που χρωμάτιζε την προσωπικότητά του. Είναι χαρακτηριστικά που μοιραστήκαμε, καθώς το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του μοιράστηκε κι αυτό στις επιχειρήσεις, στους εργαζόμενους και στα επιμελητήρια.

Ταυτίστηκε, θα έλεγα, με την οικονομική δραστηριότητα. Και έτσι οι προσωπικές του επιτυχίες μετατράπηκαν σε συλλογικές. Και  χάρη στο έργο του το όνομά του έγινε συνώνυμο του τίτλου του.

Πράγματι, ο Κωνσταντίνος Μίχαλος αφοσιώθηκε από νωρίς στον επιμελητηριακό θεσμό. Σε ηλικία μόλις 33 ετών, εξελέγη για πρώτη φορά μέλος του διοικητικού συμβουλίου στο ΕΒΕΑ. Από το 2006 ανέλαβε τα καθήκοντα του προέδρου μας. Και, για περισσότερα από 15 χρόνια, υπήρξε ο οδηγός μας. Με την πίστη - να είναι ο δικός του οδηγός. Πίστη στους συναδέλφους και στην κοινή μας δύναμη να βελτιώνουμε την ελληνική επιχειρηματικότητα. Και, μέσα από αυτήν, ολόκληρη την κοινωνία.

Δεν υπάρχουν, ίσως, πιο κατάλληλα λόγια από αυτά του Ραλφ Έμερσον, που έγραψε ότι «κάθε θεσμός, είναι η παρατεταμένη σκιά ενός άνδρα». Γιατί είναι αλήθεια πως η σκιά του Κωνσταντίνου δρόσισε τα ελληνικά επιμελητήρια μέσα σε θερμά μέτωπα. Ήταν καταφύγιο στις δύσκολες στιγμές και εφαλτήριο ανάκαμψης για την κοινότητά μας, όποτε το επέτρεπαν οι συγκυρίες.

Μία σκιά που δεν χάνεται με την απουσία του. Αλλά αποτελεί, ήδη, παρακαταθήκη, έμπνευση και ευθύνη για μας, που συνεχίζουμε το έργο του. Με τα ίδια ιδανικά, τις ίδιες αξίες και την ίδια αφοσίωση.

Αυτό το επιμελητήριο, άλλωστε, εδώ και 100 χρόνια, υπηρετεί έναν σταθερό σκοπό: την πρόοδο και την ανάπτυξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας. Προσαρμόζοντας το πηδάλιό του στις απαιτήσεις των καιρών. Κρατώντας γερό το σκαρί του στις συχνές φουρτούνες. Και ανοίγοντας πανιά σε νέες θάλασσες όταν οι συνθήκες το ευνοούν.

Πρόκειται για μία παράδοση που τηρείται από γενιά σε γενιά. Αυτήν, ακριβώς, την παράδοση τίμησε κι ο Κωνσταντίνος. Έκανε το ΕΒΕΑ πρωτοπόρο της ψηφιακής μετάβασης. Εντόπισε την υστέρηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, προχωρώντας σε δράσεις ενίσχυσής της. Διέγνωσε εγκαίρως τη σημασία της καινοτομίας για την πρόοδο, γι’ αυτό και στήριξε τη «Θερμοκοιτίδα Επιχειρηματικότητας». Και, συνολικά, έδωσε το σύνθημα για την καλλιέργεια μιας σύγχρονης επιχειρηματικής νοοτροπίας. Ένα μήνυμα που πρέπει, τώρα, να απλωθεί σε όλους τους κλάδους και σε κάθε μέλος μας ξεχωριστά.

Γιατί έρχεται από το αύριο, αλλά αποτελεί ζωτική ανάγκη του σήμερα.

Βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο, οφείλουμε στον Κωνσταντίνο να γινόμαστε καλύτεροι.

Έτσι, προχωρούμε αμέσως στην αναβάθμιση της ψηφιακής επάρκειας του επιμελητηρίου μας. Υλοποιούμε το όραμά του ενεργοποιώντας μια νέα πλατφόρμα όπου θα αντιστοιχίζονται η προσφορά και η ζήτηση ανθρώπινου δυναμικού. Σε μία προσπάθεια να γεφυρωθεί η αντίφαση να υπάρχει υψηλή ανεργία και ταυτόχρονα έλλειψη εξειδικευμένων στελεχών.

Μεγάλο βάρος θα συνεχίσουμε να δίνουμε, στην τόνωση της  εξωστρέφειας, αναγνωρίζοντας ότι είναι από τις αποτελεσματικότερες λύσεις για την ουσιαστική και διαρκή ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας.

Από τις σημαντικότερες, τέλος, προτεραιότητές μας είναι η αξιοποίηση του κτιρίου που βρισκόμαστε σήμερα. Ένα αρχιτεκτονικό κόσμημα, που φιλοξενεί επί δεκαετίες το όραμα του επιμελητηριακού θεσμού, με σύμβολο τον Ερμή. Τον διαχρονικό θεό και προστάτη του εμπορίου. Και βρισκόμαστε εδώ χάρη στο Κωνσταντίνο.

Εδώ στεγάζεται και μία από τις πιο ευρηματικές πρωτοβουλίες του Κωνσταντίνου, η Θερμοκοιτίδα Νεοφυούς Επιχειρηματικότητας. Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε αυτή τη θερμοκοιτίδα σε επιταχυντή και να την αναπτύξουμε σε ένα πραγματικό κέντρο επιχειρηματικότητας, το οποίο θα συνδέσει την ιδέα με την εμπειρία και τα κεφάλαια με την πρωτοβουλία. Θα ενώσει, έτσι, τον ενθουσιασμό της νέας γενιάς με τη σοφία της παλαιότερης. Και θα κινητοποιήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών κάθε μορφής, δημιουργώντας ένα ωφέλιμο οικοσύστημα επιχειρηματικότητας.

Το εμβληματικό αυτό κτίριο ανακαινίστηκε πριν από τέσσερα χρόνια με πρωτοβουλία του Κωνσταντίνου Μίχαλου. Γι’ αυτό και σήμερα, με αίσθημα σεβασμού αλλά και ευθύνης, το μετονομάζουμε σε «Κέντρο Επιχειρηματικότητας Κωνσταντίνος Μίχαλος».

Με την υπόσχεση να τιμήσουμε το όνομά του, μέσα από δραστηριότητες που εκείνος οραματίστηκε, εμπνεύστηκε και ξεκίνησε.

Τιμούμε, έτσι, τη μνήμη ενός σπουδαίου άνδρα όπως του αξίζει, και όπως, νομίζω, κι ο ίδιος θα ήθελε.

Με δράσεις που θα εξελίσσουν τις ιδέες και το έργο, του πιο αφοσιωμένου προέδρου στην ιστορία του ΕΒΕΑ.

Που οδήγησε το επιμελητήριο κοντά στα υψηλά ιδανικά του.

Και που θα καμαρώνει με την πρόοδό του, βλέποντάς το από τη γειτονιά των αγγέλων.

 

11/11/2021 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ