Γραφείο Τύπου   /   Ομιλίες Προέδρου EBEA


Ομιλία Προέδρου ΕΒΕΑ κ. Γιάννη Μπρατάκου στην παρουσίαση του Greek Energy Directory 2021 του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) Αθήνα, 15 Νοεμβρίου 2021

Σήμερα φιλοξενούμε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, με αφορμή την παρουσίαση του Greek Energy Directory 2021. Ενός αναλυτικού οδηγού, που αποτελεί τον «καθρέφτη» του ενεργειακού τομέα στην Ελλάδα.

 
Η δημοσίευση της νέας αυτής έκδοσης, συμπίπτει με μια περίοδο υψηλών προκλήσεων στο χώρο της ενέργειας. Όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε διεθνές επίπεδο. 
 
Το παγκόσμιο ενεργειακό περιβάλλον αλλάζει ριζικά. Καθώς η κλιματική κρίση, απαιτεί την επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Στην απαίτηση αυτή καλούνται να προσαρμοστούν οι ενεργειακές αγορές, οι οικονομίες και οι καταναλωτές. Αντιμετωπίζοντας, ταυτόχρονα, τις συγκυριακές αναταράξεις. 
 
Αναταράξεις όπως η ενεργειακή κρίση, που πλήττει μέσω της αύξησης των τιμών τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Και δημιουργεί εμπόδια στο δρόμο της ανάκαμψης των οικονομιών.
 
Η κρίση αυτή οφείλεται εν μέρει στις επιπτώσεις της πανδημίας και στις απότομες εναλλαγές που προκλήθηκαν σε επίπεδο κατανάλωσης. Σχετίζεται, όμως, και με την υπό-επένδυση που παρουσιάστηκε τα τελευταία χρόνια στην ενέργεια και ιδιαίτερα στους τομείς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. 
 
Για την εξομάλυνση της κατάστασης, κρίνεται αναγκαίο να αναζητηθούν έγκαιρα οι κατάλληλες λύσεις, σε διαρθρωτικό επίπεδο. Και ένας συγκροτημένος, ρεαλιστικός σχεδιασμός, για το μέλλον της ενέργειας στην Ευρώπη. 
 
Ένας σχεδιασμός που θα προωθεί τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και θα υπηρετεί τους στόχους της πράσινης μετάβασης. Διασφαλίζοντας παράλληλα ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ευρώπης. 
 
Το θετικό είναι ότι η Ελλάδα φαίνεται σήμερα, όχι μόνο να αντιλαμβάνεται τις συγκυριακές και μόνιμες προκλήσεις. Αλλά και να πρωταγωνιστεί στη διαχείρισή τους. Θέτοντας ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους για την κλιματική ουδετερότητα. Με σημείο αναφοράς την παύση της λειτουργίας όλων των λιγνιτικών μονάδων ως το 2028. 
 
Πρόκειται για μια απόφαση που μας φέρνει αρκετά μπροστά στο θέμα της απολιγνιτοποίησης, σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Μας επιτρέπει να πραγματοποιήσουμε ένα άλμα στις κλιματικές μας επιδόσεις. Ενισχύοντας ταυτόχρονα το διεθνές προφίλ της χώρας. Και καθιστώντας την πρωτοπόρο αντί ουραγού, όσον αφορά τις πολιτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη. 
 
Το εγχείρημα αυτό, ωστόσο, δεν παύει να συνοδεύεται και από σημαντικές προκλήσεις. Η μετάβαση σε μια οικονομία με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Όπως και η διασφάλιση απρόσκοπτης τροφοδοσίας ενέργειας, σε ανταγωνιστικό κόστος. 
 
Πρόκειται για ζητούμενα καίριας σημασίας. Που θα απαιτήσουν σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια. Με στόχο κυρίως την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών στην ενεργειακή τροφοδοσία της χώρας.
 
Πόροι για την υποστήριξη της προσπάθειας, θα αφιερωθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Πέρα, όμως, από τη χρηματοδότηση, χρειάζεται να διαμορφωθεί ένα ευρύτερα φιλικό επενδυτικό περιβάλλον για τις επιχειρήσεις. 
 
Ένα περιβάλλον σταθερό, με σαφείς και δίκαιους κανόνες. Με κίνητρα για την ενσωμάτωση της ψηφιακής τεχνολογίας και την ανάπτυξη καινοτομιών. Που θα υποστηρίζει τη νέα δομή λειτουργίας της αγοράς, εξασφαλίζοντας όρους διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού. 
Η Ελλάδα σήμερα έχει τις προϋποθέσεις να ανταποκριθεί με επιτυχία στις νέες ενεργειακές προκλήσεις. Με την πρόοδό της να είναι ορατή, τόσο στις υποδομές όσο και στη λειτουργία της αγοράς. Και πέρα από τους πόρους που έχει εξασφαλίσει με το ταμείο Ανάκαμψης, διαθέτει ένα εξαιρετικό  διαθέσιμο δυναμικό. 
 
Επιχειρήσεις, φορείς της αγοράς, επιστημονική κοινότητα, είναι και θα παραμείνουν η αιχμή του δόρατος, στην προσπάθεια της χώρας να απαντήσει στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής. Να αξιοποιήσει τα φυσικά της πλεονεκτήματα και τη στρατηγική της θέση. Να δημιουργήσει προστιθέμενη αξία για την εθνική οικονομία και για τους πολίτες. Και να βαδίσει με ταχύτερα βήματα στο πράσινο μέλλον της ανάπτυξης. 
 
Συγχαρητήρια λοιπόν στο ΙΕΝΕ για την προετοιμασία της εξαιρετικής αυτής έκδοσης. Και την ευρύτερη, υψηλού επιπέδου συνεισφορά του στο διάλογο για τα ενεργειακά θέματα. 
 
Συγχαρητήρια και σε όλους όσοι συμμετέχουν στον Οδηγό, αναδεικνύοντας με τον καλύτερο τρόπο το σύγχρονο προφίλ και τις δυνατότητες της Ελλάδας, σε έναν από τους πιο δυναμικούς κλάδους της εποχής μας. 
 

15/11/2021 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ