Γραφείο Τύπου   /   Ομιλίες Προέδρου EBEA


Ομιλία προέδρου ΕΒΕΑ κ. Γιάννη Μπρατάκου στο ΔΣ ΕΒΕΑ παρουσία της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» κ. Γιάννας Αγγελοπούλου – Δασκαλάκη ΕΒΕΑ, 15.12.2021

Αξιότιμη κα Πρόεδρε

Κυρίες και Κύριοι,

Σας καλωσορίζω στη σημερινή μας συνεδρίαση, που είναι και η τελευταία τακτική συνεδρίαση της χρονιάς. Μιας χρονιάς που ξεκίνησε υπό τη γνωστή απειλή της πανδημίας. Χαρακτηρίστηκε από την επιστημονική κατάκτηση του εμβολίου. Επισφραγίστηκε από την αλματώδη βελτίωση του ρυθμού ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας. Αλλά και διακρίθηκε για τον εορτασμό μιας μεγάλης εθνικής επετείου. Αυτής των 200 ετών από την ελληνική Επανάσταση.

Κάθε ένα από αυτά τα χαρακτηριστικά, σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την ελληνική επιχειρηματικότητα. Την οποία εκπροσωπούμε ως το μεγαλύτερο επιμελητήριο της χώρας, επιδιώκοντας πάντα την πρόοδό της. Θα ήθελα στο σημείο αυτό να καλωσορίσω στη σημερινή συνεδρίαση την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», την κα Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη. Μια προσωπική επιλογή του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη. Στην οποία ανατέθηκε η διοργάνωση των εορταστικών εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από μία Επανάσταση που έμελλε να θεωρηθεί η αρχή της νέας ελληνικής ιστορίας.

Δεν θα σταθώ στην ιστορική σημασία της Επανάστασης. Θα ήθελα όμως να αναφερθώ στην επιτυχία της κας Αγγελοπούλου ως προς το εγχείρημα που έφερε εις πέρας. Όχι μόνο σχετικά με την εξαιρετική διοργάνωση και το καλαίσθητο αποτέλεσμα. Ούτε με την άρτια ολοκλήρωση των εργασιών, χωρίς την παραμικρή επιβάρυνση το κρατικού προϋπολογισμού. Αυτές είναι επιτυχίες που αναγνωρίστηκαν και σχολιάστηκαν θετικά, από τους πλέον ειδήμονες. Προτιμώ αντ’ αυτού να αναφερθώ στα έργα της επιτροπής που έσπασαν το φράγμα της σπουδαίας ιστορικής αναδρομής. Και που συνδέθηκαν με την αναβάθμιση των συνθηκών της καθημερινότητας όλων των πολιτών.

Όπως ήταν για παράδειγμα η δωρεά 18 ΜΕΘ σε κρατικό νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Η υποστήριξη του ερευνητικού εγχειρήματος για τη δημιουργία φαρμάκου κατά του Covid. Και η διάθεση μέρους των εσόδων του Νομισματικού Προγράμματος της Επιτροπής, για την αποκατάσταση από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές του προηγούμενου καλοκαιριού στην Εύβοια.

Πρόκειται για ενέργειες με βαθύ κοινωνικό αποτύπωμα. Που αφενός εξυπηρετούν τις άμεσες ανάγκες της κοινωνίας των πολιτών. Και με οφέλη που μένουν ταυτόχρονα παρακαταθήκη και στις επόμενες γενιές. Γεγονός που ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις δικές μας επιμελητηριακές επιδιώξεις, αναφορικά με τη νέα, διευρυμένη έννοια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Για την σύνδεση αυτή λοιπόν κα Αγγελοπούλου, σας ευχαριστούμε θερμά. Όπως και για την ικανότητά σας να ενώσετε εθνικά και υπερκομματικά, με το συναίσθημα της κοινής υπερηφάνειας όλους του Έλληνες. Αποκαλύπτοντας τελικά ότι στον πυρήνα της κοινωνίας μας, υπάρχει πάθος, έμπνευση και μεράκι, που ξεπερνούν τις μικροψυχίες, τις κακεντρέχειες και τα μικροπολιτικά συμφέροντα.

Σας ευχαριστούμε επίσης για άλλη μία πολύ σημαντική δράση της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», τη διοργάνωση του Forum 2040. Ένα forum με άμεσο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, καθώς είχε στόχο τη χαρτογράφηση των δυνατοτήτων και των προοπτικών της χώρας μας σε βάθος 20ετίας. Μεταξύ των θεσμών που συμμετείχαν, ήταν και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών. Το όραμά μας αποτυπώθηκε στη σχετική μελέτη και συμπεριλήφθηκε στην ψηφιακή Λευκή Βίβλο «Η Ελλάδα το 2040». Πρόκειται για μία σπουδαία δουλειά, που υλοποιήθηκε από τον Γ’ Αντιπρόεδρο, κ. Μιχάλη Σιαμίδη και το μέλος του Διοικητικού μας Συμβουλίου, κ. Φάνη Ματσόπουλο.

Με αφορμή όμως την επερχόμενη αλλαγή του έτους, που προσφέρει την ευκαιρία ανασκόπησης και απολογισμού, θα ήθελα να μιλήσω για τις πιο άμεσες προσδοκίες μας για τη χρονιά που έρχεται. Και η οποία έχει να αναμετρηθεί με τον ήδη υψηλό πήχη που τέθηκε τη χρονιά που μας πέρασε.

Το 2021 μας αφήνει με τις καλύτερες δυνατές προδιαγραφές. Με το ΑΕΠ αυξημένο κατά 7%. Το ποσοστό ανεργίας να κινείται υπό του 13%. Με άφθονη χρηματοδότηση να αναμένεται από το ταμείο Ανάκαμψης. Και με ενισχυμένους δείκτες κατανάλωσης, αποταμιεύσεων και εξαγωγών.

Η σελίδα φαίνεται να έχει ήδη γυρίσει. Και γύρισε παρά τις εξωγενείς αντιξοότητες. Η πανδημία, η κλιματική κρίση, οι πληθωριστικές τάσεις στην ενέργεια και τις πρώτες ύλες, έχουν μέχρι στιγμής αντιμετωπιστεί με επάρκεια. Όπως όμως όλα δείχνουν, κάθε μία από αυτές τις απειλές, θα διατηρηθεί ως παράγοντας αβεβαιότητας στο άμεσο μέλλον. Η ικανότητά μας να αναχαιτίσουμε τις σφοδρές οικονομικές επιπτώσεις, χωρίς να διαταράσσουμε την δημοσιονομική ισορροπία, θα είναι το μεγάλο στοίχημα για ακόμη μία χρονιά.

Αν αφαιρέσουμε από τις προσδοκίες μας τον απρόβλεπτο χαρακτήρα των απειλών αυτών, απομένουν όλα τα «διαχειρίσιμα» στοιχεία. Οι μακροοικονομικές εξελίξεις, η ορθολογική διοχέτευση της επερχόμενης χρηματοδότησης, η δημοσιονομική διακυβέρνηση και η διαχείριση του χρέους.

Για το μακροοικονομικό περιβάλλον, ο εγκυρότερος δείκτης είναι η παρούσα κατάσταση. Ο κρατικός προϋπολογισμός, που ψηφίζεται το ερχόμενο Σάββατο, αλλά και η έκθεση της Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, περιγράφουν αναλυτικά τα οικονομικά στοιχεία που την προσδιορίζουν. Οι αριθμοί είναι σαφείς. Ταχύτατοι ρυθμοί ανάπτυξης, που τροφοδοτήθηκαν από την αύξηση των εισοδημάτων και της κατανάλωσης. Βελτίωση στις εξαγωγές και στους δείκτες οικονομικού κλίματος. Συνολική ανάκαμψη στον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών, τη βιομηχανία και τις κατασκευές.

Απαραίτητος σύμμαχος της θετικής μακροοικονομικής μας πορείας, παραμένουν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. 32 δισεκατομμύρια ευρώ θα ενσωματωθούν στην ελληνική οικονομία, μέσω επιδοτήσεων και δανείων. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα οικονομικής ενίσχυσης. Με τη δυνατότητα να διογκωθεί και περαιτέρω, εφόσον μοχλευτεί με την επενδυτική συμμετοχή των ιδιωτών επιχειρηματιών, υπό τον χρυσό κανόνα 1/3 δάνειο, 1/3 επιδότηση, 1/3 ίδια κεφάλαια.

Η ανάπτυξη που θέλουμε όμως, δεν περιορίζεται σε ένα βραχύβιο αριθμητικό πυροτέχνημα. Αντιθέτως, είναι ανθεκτική, βιώσιμη και συμπεριληπτική. Απαιτεί σχεδιασμό που θα υλοποιηθεί με αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Απαιτεί γενναίες αποφάσεις και ευρείες συναινέσεις, ριζικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η διαχείριση των κονδυλίων της προσεχούς περιόδου, συνιστά μια ιστορική πρόκληση και μοναδική ευκαιρία.

Διότι παρά την πληθώρα των θετικών μηνυμάτων, τα νούμερα στα δημοσιονομικά, εξακολουθούν να τρομάζουν. Το εκτιμώμενο χρέος στο 189,6% του ΑΕΠ, μας εκτοξεύει στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης. Και παρά τις εκτιμήσεις για τη διασφαλισμένη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητά του, το συγκεκριμένο τραύμα εξακολουθεί να θέτει σε κίνδυνο την θετική πορεία της εθνικής μας οικονομίας.

Σε αυτό το μικτό περιβάλλον αισιοδοξίας και προβληματισμού, βρισκόμαστε σήμερα. Και είμαστε αποφασισμένοι να συμβάλλουμε στη θετική τροχιά της οικονομικής, κοινωνικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης. Προτείνοντας τις λύσεις για τα συγκυριακά προβλήματα. Εκφράζοντας τις απαιτήσεις για τη βελτίωση της καθημερινότητάς μας. Και προωθώντας τις μεταρρυθμίσεις που θα μας μεταμορφώσουν στην Ελλάδα του αύριο.

16/12/2021 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ