Γραφείο Τύπου   /   Συνεντεύξεις Προέδρου EBEA


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ ΣΤΗΝ REAL NEWS

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: REAL NEWS

Ημερ. Δημοσ.: 26/11/2017

 

-          Η ελληνική οικονομία έχει ανάγκη τις ιδιωτικές επενδύσεις για να βγει από το τούνελ της ύφεσης. Εσείς διαβλέπετε επενδυτικό ενδιαφέρον; Και αν ναι, σε ποιους τομείς;

Για να επανέλθει στην κανονικότητα μια οικονομία που έχει συρρικνωθεί σε ποσοστό άνω του 25% τα τελευταία χρόνια, χρειάζονται ταχείς ρυθμοί μεγέθυνσης για αρκετά χρόνια. Και ο μόνος δρόμος για την επιστροφή σε τροχιά δυναμικής και διατηρήσιμης μεσοπρόθεσμα ανάπτυξης, είναι η μετάβαση σε ένα νέο παραγωγικό υπόδειγμα, το οποίο θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και στις επενδύσεις.  Η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων μπορεί να επιτευχθεί με ταχεία υλοποίηση συγκεκριμένων έργων: Αξιοποίηση Ελληνικού, Αεροδρόμιο στο Καστέλι Κρήτης, επέκταση Αττικής Οδού, Μετρό, Προαστιακού Σιδηρόδρομου, κατασκευή έργων Πράσινης Ενέργειας, σχεδιασμός και κατασκευή ιδιωτικών μαρίνων σε όλη την χώρα, διαμόρφωση ενιαίου σχεδίου αξιοποίησης του παραλιακού μετώπου της Αττικής (Σούνιο – Φάληρο).  Επενδύσεις και αναβάθμιση των ελληνικών λιμανιών με ταυτόχρονο στρατηγικό σχεδιασμό για συνεργασία με τις εταιρείες κρουαζιέρας. 

-          Ποια πιστεύετε ότι είναι τα μεγαλύτερα αγκάθια για την υλοποίηση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων; Ποιες είναι οι προτάσεις έτσι ώστε να γίνει η χώρα φιλική προς τους επενδυτές;

 

Για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία χρειάζονται κεφάλαια από τον ιδιωτικό τομέα, κυρίως από επενδυτές του εξωτερικού. Για να εμπιστευθούν αυτά τα κεφάλαια στη χώρα μας, οι επενδυτές απαιτούν συγκεκριμένες συνθήκες: σταθερό και ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς, μείωση της γραφειοκρατίας, απλούστερο και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά και μια δημόσια διοίκηση η οποία θα το εφαρμόζει με διαφάνεια, με ορθολογισμό και αποτελεσματικότητα. Ζητούν ένα σύστημα δημοσίων υποδομών, οι οποίες υποστηρίζουν την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως μεταξύ άλλων οι υποδομές σε ψηφιακά δίκτυα και μεταφορές. Ζητούν όμως και κυβερνήσεις οι οποίες πιστεύουν πραγματικά στις ιδιωτικές επενδύσεις και στις μεταρρυθμίσεις που αυτές απαιτούν και δεν τις αντιμετωπίζουν ως «πικρό ποτήρι».
Δυστυχώς, οι συνθήκες αυτές σήμερα σε μεγάλο βαθμό εκλείπουν. Η Ελλάδα εξακολουθεί να υστερεί σε όλες τις διεθνείς κατατάξεις που αξιολογούν το επιχειρηματικό περιβάλλον και την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της. Μάλιστα, η θέση της αντί να βελτιώνεται, υποχωρεί σταθερά τα τελευταία χρόνια. Αν θέλουμε κεφάλαια και επενδύσεις στη χώρα, χρειάζονται δραστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις.

-          Οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις; Ποια είναι η πρότασή σας σε ότι αφορά τις φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων;

Από την αρχή της κρίσης, αντί να δοθεί έμφαση στις μεταρρυθμίσεις, η χώρα μπήκε σε μια μέγγενη υπερφορολόγησης και λιτότητας. Όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό, επεδίωξαν σκληρούς δημοσιονομικούς στόχους, με ένα μείγμα πολιτικής που μπορεί μεν να έφερε, τελικά, πλεονάσματα, αλλά έφερε και βαθιά ύφεση. Φοβάμαι ότι θα καθυστερήσουμε να δούμε ανάπτυξη όταν η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους εταιρικούς φορολογικούς συντελεστές μεταξύ των χωρών – μελών του ΟΟΣΑ και τον υψηλότερο μεταξύ των ανταγωνιστικών χωρών της ευρύτερης περιοχής, όταν έχουμε μέσα σε 4 χρόνια πάνω από 80 νόμους, με αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς και όταν οι ετήσιες καθαρές αποδοχές 25.000 χιλιάδων για έναν εργαζόμενο, στοιχίζουν 43.000 στον εργοδότη.

Η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη. Βελτίωση του φορολογικού περιβάλλοντος με δραστική απλοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, με καθιέρωση flat tax για τις επιχειρήσεις στο 15% έως 20%, με θέσπιση ενιαίας φορολογικής κλίμακας. Με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, από το 20% στο 10%.

-          Φέτος άνοιξαν περισσότερες επιχειρήσεις σε σχέση με αυτές που έχουν κλείσει; Αισιοδοξείτε ότι θα συνεχισθεί αυτή η κατάσταση;

Είναι αλήθεια ότι φέτος είχαμε μία εντυπωσιακή αύξηση των ίδρυσης νέων επιχειρήσεων, σχεδόν διπλάσια από αυτή των λουκέτων στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα στοιχεί του ΕΒΕΑ, φέτος ιδρύθηκαν 4.445 νέες επιχειρήσεις όλων των μορφών, ενώ αντίθετα διαγράφηκαν από τα μητρώα μας 2.474 επιχειρήσεις. Αυτό αποτελεί έναν καλό οιωνό για τη συνέχεια. Ωστόσο, εδώ θα ήθελα να επισημάνω ότι απαιτείται στροφή της επιχειρηματικότητας σε παραγωγικές κυρίως επενδύσεις, που θα προσφέρουν προστιθέμενη αξία στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

 

-          Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από τις επικείμενες εκλογές στα επιμελητήρια όλης της χώρας;

Στις αρχές Δεκεμβρίου πραγματοποιούνται οι εκλογές στα 59 Επιμελητήρια της χώρας. Στο μεγαλύτερο Επιμελητήριο, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό της Αθήνας, στο ΕΒΕΑ, θα πραγματοποιηθούν στις 2, 3 και 4 Δεκεμβρίου. Υλοποιώντας τη δέσμευσή μας για σύνεση, συναίνεση και συνεργασία, στις εκλογές αυτές στο ΕΒΕΑ κατέρχεται μόνο ένα ψηφοδέλτιο, αυτό της Επιχειρηματικής Ανάπτυξης, του οποίου έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής, στο οποίο συμμετέχουν εκλεκτοί εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου από όλους τους κλάδους της οικονομίας, συνθέτοντας σύγχρονες απόψεις, μακριά από «κόμματα και χρώματα». Καλώ όλους τους συναδέλφους να δώσουν βροντερό παρών στις εκλογές, ενισχύοντας το θεσμικό ρόλο των Επιμελητηρίων. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, οι επιχειρήσεις δικαιούνται ρόλο και φωνή και αυτό μπορεί να γίνει στις επιμελητηριακές εκλογές του Δεκεμβρίου.

 

 

 

26/11/2017 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ