Γραφείο Τύπου   /   Συνεντεύξεις Προέδρου EBEA


sputniknews.gr: Το brand «Μακεδονία» και πώς επηρεάζει η συμφωνία την ταυτότητα των προϊόντων

sputniknews.gr

Ημερ. Δημοσ.: 20/6/2018

 

https://sputniknews.gr/oikonomia/20180620216163-makedoniko-proionta-skopiano/

 

Πώς αξιολογείτε τη συμφωνία για το ονοματολογικό σε σχέση με τα εμπορικά σήματα; Έχετε εκφράσει τις ανησυχίες σας. Ποια ενδεχόμενα σας προβληματίζουν;

Με την αυστηρή προϋπόθεση ότι θα τηρηθεί στο ακέραιο η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ, με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes, θα υπάρξουν θετικές προεκτάσεις στην οικονομία μας. Πάντα οι φιλικές σχέσεις μεταξύ δύο χωρών ευνοούν την επιχειρηματικότητα. Να σημειώσω εδώ ότι η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στους πέντε κορυφαίους επενδυτές στην πΓΔΜ και μια συμβιβαστική λύση που ασφαλίζει, βεβαίως, τα εθνικά μας συμφέροντα θα έχει οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη.

 

Πού πρέπει να στραφεί η προσοχή, από εδώ και στο εξής, προκειμένου να προστατευτούν οι ελληνικές εμπορικές επωνυμίες; 

Το πρώτο που πρέπει να διασφαλίσει η ελληνική κυβέρνηση είναι να μην υπάρξουν την επόμενη τριετία δυσμενείς εξελίξεις ως προς την εμπορική ονομασία των ελληνικών προϊόντων και των προϊόντων ΠΟΠ και ΠΓΕ. Σε αυτό το σημείο, πρέπει όμως να σας πω ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να τεθεί κανένα θέμα αμφισβήτησης, διότι τα ΠΟΠ και ΠΓΕ έχουν καθοριστεί με αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό που ενδεχομένως θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα, είναι να μην προσπαθήσουν οι γείτονές μας να σφετεριστούν τα δυναμικά brands που έχουν οι επιχειρήσεις και που σχετίζονται με την Μακεδονία.

Επειδή στη Βόρεια Ελλάδα διαθέτουμε διεθνώς εμπορεύσιμα και παγκοσμίως αναγνωρίσιμα προϊόντα που το εμπορικό τους σήμα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», θεωρούμε αυτονόητο ότι, επίσης, θα εξασφαλισθεί πως τα συγκεκριμένα προϊόντα δε θα γίνουν αντικείμενο χρήσης, άρα παράνομης υιοθέτησης του συγκεκριμένου εμπορικού σήματος, από επιχειρήσεις με έδρα τη γειτονική μας χώρα.

 

Υπάρχει κάποια περαιτέρω πληροφόρηση σχετικά με την ομάδα που βάσει της συμφωνίας θα συγκροτηθεί και τα επόμενα βήματα (Μέσα στο περιθώριο τριών ετών που δίνεται, ποιες είναι θα είναι οι συνθήκες, τι προβλέπεται για τα εμπορικά σήματα); 

Ακόμη δεν υπάρχουν λεπτομέρειες. Γνωρίζουμε μόνο το χρονοδιάγραμμα των τριών ετών μέσα στο οποίο θα πρέπει να έχει διευθετηθεί το ζήτημα. Αυτό που θα πρέπει να καταστεί απολύτως σαφές είναι ότι ο όρος Μακεδονία ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην Ελλάδα, ενώ οι βόρειοι γείτονές μας θα μπορούν να χρησιμοποιούν το νέο τους όνομα, Βόρεια Μακεδονία.

Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να προετοιμαστούμε ως χώρα και επιχειρηματική κοινότητα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Μία διευκρίνιση ως προς τα προϊόντα, για τα οποία εκφράζονται οι ανησυχίες. 

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, υπήρξαν διενέξεις μεταξύ Ελλάδας και FYROM για την αξιοποίηση από την πΓΔΜ του όρου Μακεδονία. Ως κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα θα μπορούσα να σας αναφέρω τις πιπεριές Φλωρίνης γνωστές στο εξωτερικό ως μακεδονικές πιπεριές, τον όρο «μακεδονικό κρασί» που χρησιμοποιούν πολλοί Έλληνες οινοποιοί στις αγορές της Ευρώπης και γενικότερα τον όρο «μακεδονική κουζίνα» που προωθεί η Ελλάδα διεθνώς. Πρέπει να δείξουμε ιδιαίτερη προσοχή και στα ψιλά γράμματα της συμφωνίας όταν αυτή ολοκληρωθεί για να υπερασπιστούμε τις ελληνικές επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν στα εμπορικά τους σήματα το όνομα της Μακεδονίας και παράγωγά του.

20/06/2018 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ