Γραφείο Τύπου   /   Συνεντεύξεις Προέδρου EBEA


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ | ΕΦΗΜ.: ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΕΦΗΜ.: ΝΕΑ ΣΕΛΙΔΑ

Ημερ. Δημοσ.: 19/1/2020

 

  • Έξι μήνες μετά την αλλαγή της κυβερνητικής σκυτάλης, πώς αποτιμάτε τις πρώτες πρωτοβουλίες που ελήφθησαν για την ελληνική οικονομία;

Στη διάρκεια του 2019 υπήρξαν πολλές θετικές εξελίξεις, οι οποίες δημιούργησαν προσδοκίες για την πορεία της ελληνικής οικονομίας και ο επιχειρηματικός κόσμος ζητά να συνεχιστούν και το 2020. Η σημαντική μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 24%, όπως και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά, έδωσαν μεγάλες ανάσες αλλά περιμένουμε την υλοποίηση των κυβερνητικών εξαγγελιών για πτώση στο 20% της φορολογίας των επιχειρήσεων το 2020. Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να αποκατασταθεί η αδικία της εξαίρεσης από τις πρώτες μειώσεις των επαγγελματικών ακινήτων. Περαιτέρω αναμένουμε αποφασιστικές και αποτελεσματικές κινήσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, χωρίς άλλες καθυστερήσεις, την ενίσχυση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το οποίο παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τις αναπτυξιακές ανάγκες της ελληνικής οικονομίας και την προσήλωσή μας στο σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων για να περάσουμε επιτέλους σε ένα περιβάλλον 4ης βιομηχανικής επανάστασης.

 

  • Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια «επενδυτική κινητικότητα» σε τομείς του τουρισμού, της ενέργειας κτλ. Πώς θα μπορούσε να επεκταθεί το θετικό κλίμα και στις άλλες κλίμακες του επιχειρηματικού γίγνεσθαι ;

Το θετικό κλίμα, το οποίο πράγματι υπάρχει, οφείλεται κυρίως σε δύο παράγοντες στην πολιτική σταθερότητα, που υπάρχει πλέον στη χώρα μας μετά την εκλογή μιας ισχυρής κυβέρνησης, αλλά και στο γεγονός ότι τα προηγούμενα χρόνια καταφέραμε μια δημοσιονομική εξυγίανση. Τώρα, λοιπόν, μας μένει ένα εξαιρετικά δύσκολο κομμάτι, να πείσουμε εμπράκτως τους εν δυνάμει επενδυτές ότι η χώρα είναι πράγματι φιλική στις επενδύσεις.

 

  • Αναφέρεστε συχνά στην αναγκαιότητα αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου. Ποιες μεταρρυθμίσεις θέτετε ως προτεραιότητα;

Ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για την αγορά εξακολουθεί να αποτελεί η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος και η αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών χρηματοδότησης των επιχειρήσεων. Η συνέχιση της άρσης αντικινήτρων για επενδύσεις, όπως είναι η γραφειοκρατία, η ασάφεια και αστάθεια του νομοθετικού, ρυθμιστικού και θεσμικού πλαισίου, οι καθυστερήσεις στη δικαστική επίλυση των διαφορών, καθώς και η ενίσχυση του «τριγώνου της γνώσης» δηλαδή της εκπαίδευσης, της έρευνας και της καινοτομίας.

 

  • Η υψηλή φορολογία και το ασφαλιστικό σύστημα κατά κοινή ομολογία αποτελούν τα αγκάθια που μας κληροδότησε η 10ετής κρίση. Υπάρχει κατά τη γνώμη σας πεδίο εξομάλυνσης;

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο αποτέλεσε ένα ουσιαστικό πρώτο βήμα για την αναζωογόνηση της αγοράς. Και αυτό γιατί η ανακοίνωση μιας σειράς ευνοϊκών για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα φορολογικών μέτρων, όπως η μείωση των βασικών συντελεστών σε κέρδη και μερίσματα, οι ρυθμίσεις για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, η ευνοϊκότερη φορολόγηση των παροχών προς τους εργαζόμενους κ.ά. αναμένεται να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της οικονομίας, παρέχοντας ανάσα στις επιχειρήσεις και ενθαρρύνοντας την ανάληψη νέων επενδυτικών πρωτοβουλιών.

Αναμένουμε το αμέσως προσεχές διάστημα και τις αλλαγές στο ασφαλιστικό, που και αυτές θα συμβάλλουν σημαντικά στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους.

 

  • Με δεδομένο ότι καθυστερεί το πλήρες άνοιγμα της κάνουλας των τραπεζικών δανειοδοτήσεων, ποιοι εναλλακτικοί «χρηματοδοτικοί δρόμοι» θα μπορούσαν να δώσουν ανάσα ρευστότητας στις επιχειρήσεις ;

Αν και η βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης παραμένει το βασικό ζητούμενο για τις επιχειρήσεις, μπορεί να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες που προσφέρουν οι κεφαλαιαγορές και τα εργαλεία εναλλακτικής χρηματοδότησης, όπως είναι τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, η συμμετοχική χρηματοδότηση και οι εξειδικευμένες χρηματιστηριακές πλατφόρμες αγορών μετοχών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι μετατρέψιμες οµολογίες κ.λπ. Αλλά και οι τράπεζες χρειάζεται να βελτιώσουν τη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, μέσα από σύγχρονους μηχανισμούς όπως οι μικροπιστώσεις, το crowdfunding, το P2P lending κ.ά.

Επίσης, ανάσα αποτελεί η πλήρης αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων και η αύξηση των πόρων από κοινοτικά και εθνικά προγράμματα. Βέβαια, είναι απαραίτητη η προσαρμογή των χρηματοδοτικών αυτών εργαλείων στα μεγέθη, στα δεδομένα και στις ιδιαίτερες ανάγκες της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, καθώς και συγκεκριμένη στόχευση στις μικρές και μεσαίες επενδύσεις, στην ανάπτυξη της εξωστρέφειας και της καινοτομίας, στη στήριξη της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.

 

  • Νέες παγκόσμιες τάσεις στο επιχειρείν όπως η βραχυχρόνια μίσθωση τύπoυ AirBnB, συχνά διχάζει τις κοινωνίες και προκαλεί αμηχανία στους πολιτικούς. Ποια είναι η τοποθέτησή σας;

Είναι γεγονός ότι η βραχυχρόνια μίσθωση στην Ελλάδα, λειτούργησε ως εργαλείο επιβίωσης για ιδιοκτήτες, σε μια περίοδο όπου η αγορά ακινήτων κατέρρεε. Παράλληλα, όμως, στήριξε την τουριστική ανάπτυξη σε περιοχές που είχαν πληγεί σοβαρά από την κρίση. Τόσο στα αστικά κέντρα, όσο και στην επαρχία. Για το λόγο αυτό, πιστεύω ότι η οικονομία του διαμοιρασμού μπορεί, με την κατάλληλη διαχείριση, να δημιουργήσει περισσότερα οφέλη απ’ ότι κινδύνους.

Αυτό που χρειαζόμαστε είναι, ουσιαστικά, ένα πλαίσιο το οποίο θα διασφαλίζει υγιείς κανόνες ανταγωνισμού, διατηρώντας ωστόσο τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης δραστηριότητας. Το οποίο θα διασφαλίζει σωστή καταγραφή των καταλυμάτων και θα θεσπίζει κανόνες για την προστασία τόσο των καταναλωτών, όσο και των ιδιοκτητών.

  • Στην αρχή αυτής της νέας δεκαετίας βρισκόμαστε αντιμέτωποι με την μεγάλη πρόκληση της ψηφιακής επανάστασης( διαδίκτυο των πραγμάτων , ρομποτική, εικονική πραγματικότητα). Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε από τον επιχειρηματικό κόσμο και ποιες οι προτάσεις σας;

Η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που αναδεικνύονται στο πλαίσιο της Βιομηχανίας 4.0 και του τεχνολογικού και ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας εν γένει αποτελεί ζωτική αναγκαιότητα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και για την ελληνική οικονομία. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη, συνεκτική εθνική στρατηγική. Στο πλαίσιο αυτό, αναδεικνύονται συγκεκριμένα πεδία προτεραιότητας. Το πρώτο αφορά τη δραστική αύξηση των τεχνολογικών επενδύσεων από τις ελληνικές επιχειρήσεις. Εξίσου σημαντική είναι η αποτελεσματική διασύνδεση της έρευνας, της εκπαίδευσης και της καινοτομίας, μέσα από τη στενότερη συνεργασία του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, με σκοπό την αύξηση των πόρων που διατίθενται για έρευνα, αλλά και ένα πλαίσιο ανώτατης εκπαίδευσης, το οποίο δεν θα είναι αποκομμένο από τον κόσμο της παραγωγής. Τέλος, κλειδί για να επιτευχθεί η επιτυχής μετάβαση στον τεχνολογικό και μετασχηματισμό της οικονομίας είναι η επένδυση στην εκπαίδευση, στην κατάρτιση, στην αναβάθμιση ή τη συμπλήρωση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού. Στην επανειδίκευση των εργαζομένων, ώστε να μπορούν να αναλάβουν νέους ρόλους και καθήκοντα.

 

  • Παραλλήλως, η χώρα μας αντιμετωπίζει και την πληγή του braindrain. Διαπιστώνετε να υπάρχει κύμα ανάσχεσης;

Η επίλυση του προβλήματος του braindrain χρειάζεται περίπλοκους και χρονοβόρους χειρισμούς και μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με ψύχραιμες και κυρίως όχι αποσπασματικές λύσεις. Χωρίς καμία αμφιβολία, όπως σας προανέφερα έχουμε ένα υψηλότατο ανθρώπινο δυναμικό που λογικό είναι να έχει μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό. Μελετημένα και σχεδιασμένα θα πρέπει να δημιουργήσουμε εδώ στην Ελλάδα τις κατάλληλες εργασιακές συνθήκες για την επιστροφή αυτού του υψηλού ανθρώπινου δυναμικού. Βιώσιμη ανάπτυξη και βελτίωση των οικονομικών των επιχειρήσεων, μαζί όμως και με την αλλαγή μιας λανθασμένης επιχειρηματικής κουλτούρας που υπάρχει σήμερα στη χώρα μας είναι τα πρώτα βήματα για να πετύχουμε τα βήματα ανάσχεσης του κύματος φυγής και μεσομακροπρόθεσμα τον επαναπατρισμό τους.                                          

20/01/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ