Γραφείο Τύπου   /   Συνεντεύξεις Προέδρου EBEA


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ | www.ieidiseis.gr

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

www.ieidiseis.gr

Ημερ. Δημοσ.: 4/9/2020

 

 

  1. Πώς είναι η κατάσταση στον κλάδο σας κ. Πρόεδρε καθώς μπαίνουμε στο φθινόπωρα και η απειλή για ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού είναι απολύτως υπαρκτή;

Η κατάσταση στην αγορά είναι εξαιρετικά δύσκολη και δυστυχώς, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει ακόμη χειρότερη. Άλλωστε, μόλις πριν από λίγες μέρες, τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ. για την πορεία της οικονομίας, το δεύτερο τρίμηνο του έτους που σημαδεύτηκε από το lockdownλόγω κορονοϊού, καταδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής, καθώς το ΑΕΠ παρουσίασε μείωση κατά 15,2%.

Δυστυχώς, αυτό δεν το έχουν αντιληφθεί όσοι θα έπρεπε να το έχουν αντιληφθεί και οι αισιόδοξες απόψεις που εκφράζονται για το μέλλον θα αποδειχθούν φρούδες ελπίδες αν δε λάβουμε αμέσως τόσο βραχυ-μεσοπρόθεσμα μέτρα, όσο βέβαια και αν δεν χαράξουμε μία μακρόπνοη νέα πολιτική για την παραγωγική μας ανασυγκρότηση.

Δε μας αρκούν τα λόγια και τα σχέδια. Πρέπει να δούμε άμεσα έργα. Και μάλιστα, σε μια εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία που όπως όλα δείχνουν, θα υπάρξουν απανωτά κύματα της πανδημίας.

Οι προοπτικές και για φέτος και για το επόμενο έτος, είναι στην καλύτερη περίπτωση αβέβαιες.

  1. Η κυβέρνηση τι δεν έκανε και, κυρίως, τι πρέπει να πράξει για την αντιμετώπιση των συνεπειών;

Όχι μόνο η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και γενικότερα οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν με γενναιότητα και ρεαλισμό την οικονομική κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, χρειάζεται ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που θα στηρίζεται κυρίως στην παραγωγή περισσότερων διεθνώς εμπορεύσιμων ανταγωνιστικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.

Τα μέτρα που έχει λάβει μέχρι τώρα η ελληνική Πολιτεία για την προστασία των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, έχοντας ενσωματώσει πολλές από τις προτάσεις των φορέων της αγοράς.

Ωστόσο, έχουμε μπροστά μας, όπως σας προανέφερα, ένα δύσκολο διάστημα.

Θα απαιτηθεί διαρκής παρακολούθηση της κατάστασης και λήψη πρόσθετων μέτρων.

Πόσο μάλλον, δε, που η Ελλάδα είναι σήμερα μια οικονομία που εξαρτάται από τον τουρισμό, ο οποίος παγκοσμίως έχει δεχθεί τεράστιο πλήγμα.

Ο συγκεκριμένος κλάδος, βέβαια, είναι και θα εξακολουθήσει να είναι ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται από την τρέχουσα συγκυρία, δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι «μονοκαλλιέργεια».

Είναι απαραίτητη η αναθεώρηση του αναπτυξιακού μείγματος της ελληνικής οικονομίας.

Με ένα νέο υγιέστερο μοντέλο, που όπως σας προείπα θα στηρίζεται κυρίως στην παραγωγή περισσότερων διεθνώς εμπορεύσιμων και ανταγωνιστικών προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία.

  1. Και οι τράπεζες; Απ΄ότι καταλαβαίνω, πέρα βρέχει…

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, αδυνατώντας να διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά και κυρίως στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχουμε επανειλημμένα, όπως γνωρίζετε, κάνει παρεμβάσεις τόσο στις ίδιες τις τράπεζες, όσο και στην πολιτική ηγεσία.

Έχετε δίκιο. Ανταπόκριση δεν υπήρξε.

Αναγνωρίζουμε το μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων και γι’ αυτό ζητήσαμε και συνεχίζουμε να ζητάμε την ίδρυση και λειτουργία μίας badbank για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, προκειμένου να επιταχυνθεί η βελτίωση του ενεργητικού και κατ’ επέκταση της χρηματοδοτικής ικανότητας του τραπεζικού τομέα.

Ένα άλλο ζήτημα, πολύ μεγάλης σημασίας για εμάς, είναι και η αναμόρφωση της Αναπτυξιακής Τράπεζας και η μετατροπή της σε ένα βασικό όχημα για την αξιοποίηση των πόρων του ταμείου ανασυγκρότησης που θα διοχετευθούν στον ιδιωτικό τομέα.

Την ευκαιρία αυτή δεν πρέπει να τη χάσουμε, δεδομένης και της αδυναμίας του εγχώριου τραπεζικού συστήματος να στηρίξει χρηματοδοτικά την ανάκαμψη της οικονομίας.

Παρά τη σχετική βελτίωση που έχει επιτευχθεί το τελευταίο διάστημα, τόσο το ύψος των διαθέσιμων δανειακών κεφαλαίων όσο και οι όροι δανεισμού των εμπορικών τραπεζών, δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που έχουν εξαιρετικά περιορισμένη πρόσβαση και σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Οι πόροι που εξασφάλισε η χώρα από την ΕΕ για τα επόμενα χρόνια είναι μια ακόμα μεγάλη ευκαιρία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά και να προχωρήσει ταχύτερα στον παραγωγικό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας.

  1. Συζητήσατε με τον πρωθυπουργό την Έκθεση Πισσαρίδη. Ήθελα την εκτίμησή σας για τις κατευθύνσεις της..

Είναι κάποιες προτάσεις , θα έλεγα αρκετά ενδιαφέρουσες και πολύ τεχνικές. Το μεγάλο ζήτημα για τη χώρα δεν είναι να υποβάλλονται ή να δημοσιοποιούνται προτάσεις αλλά να γίνονται έργα.

Εμείς, ως Επιμελητηριακή Κοινότητα, έχουμε ήδη αποστείλει στην Κυβέρνηση τις θέσεις και τις προτάσεις μας και περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα.

Να σας τονίσω για μία ακόμη φορά όμως ότι δεν έχουμε καθόλου χρόνο και πέραν των σχεδίων για μια μακρόπνοη πολιτική, θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα γενναίες αποφάσεις στήριξης της οικονομίας και της αγοράς.

Μπορεί να μην ακούγομαι ευχάριστα, αλλά οδεύουμε προς μία παγκόσμια οικονομική κρίση, μια περίοδο οικονομικής δυσπραγίας και πρέπει να θωρακιστούμε.

Οι παγκόσμιοι ηγέτες και φυσικά και η ελληνική κυβέρνηση, θα πρέπει να δουν τι μπορούν να κάνουν για να συντομεύσουν αυτήν την παγκόσμια κρίση.

Θα πρέπει να αντισταθούν στην επιθυμία να φαίνονται ευχάριστοι και να πουν αλήθειες. Και φυσικά να αναλάβουν ευθύνες μέσα από σκληρές αποφάσεις.

Με λίγα λόγια, αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι η επόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση είναι μπροστά μας και οι κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο θα πρέπει να συνεννοηθούν ώστε οι ισχυρά οικονομικές χώρες να βοηθήσουν τις φτωχότερες και πληττόμενες από την πανδημία χώρες για την αποφυγή μιας κοινής καταστροφής.

  1. Για εσάς η ελληνική οικονομία πού πρέπει να στραφεί;

Είναι απαραίτητη, όπως σας προανέφερα, η αναθεώρηση του αναπτυξιακού μείγματος της ελληνικής οικονομίας με στρατηγική ανάδειξη νέων δυναμικών κι εξωστρεφών κλάδων, ανασυγκρότηση του παραγωγικού μηχανισμού της χώρας και στενότερη διασύνδεση της παραγωγής με την τεχνολογία και την καινοτομία προκειμένου να αυξηθεί η διαφοροποίηση και η προστιθέμενη αξία των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Στόχοι προτεραιότητας στην παρούσα συγκυρία, βέβαια, θα πρέπει να είναι η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που πλήττονται από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Θα πρέπει να ενισχυθεί η ρευστότητα των επιχειρήσεων με διατήρηση και βελτίωση του μέτρου της επιστρεπτέας προκαταβολής, αλλά και νέα στοχευμένα προγράμματα για παροχή ευνοϊκών επιχορηγήσεων και δανείων.

Θα πρέπει να υπάρξει στήριξη της απασχόλησης με γενναία μέτρα για την επιδότηση της εργασίας, καθώς και για την ενίσχυση των εποχικών εργαζομένων οι οποίοι υπέστησαν κατάρρευση των αποδοχών τους.

Βεβαίως θα πρέπει να υπάρξει και βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος, αναβάθμιση των υποδομών και βελτίωση της κοινωνικής προστασίας για την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας.

11/09/2020 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ