Γραφείο Τύπου   /   Συνεντεύξεις Προέδρου EBEA


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΕ & ΕΒΕΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΙΧΑΛΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΗΣΙΑ, 16.1.16

Το 2015 δεν ήταν μόνο οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις που διατάραξαν την οικονομία της χώρας και την αγορά, αλλά ως ακόμη πιο αρνητικό γεγονός μπορεί να χαρακτηριστεί η επιβολή των capital controls που στην κυριολεξία πάγωσε κάθε επιχειρηματική συναλλαγή, ιδιαίτερα με το εξωτερικό, τραυματίζοντας την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων. Το 2016 ξεκινά και αυτό με αρνητικές προοπτικές, καθώς το πρώτο «σήμα» που έδωσε η κυβέρνηση ήρθε από τις Σκουριές της Χαλκιδικής, μία από τις μεγαλύτερες και πιο ελπιδοφόρες επενδύσεις στη χώρα. Και το «σήμα» αυτό ήταν ότι η κυβέρνηση βλέπει με εχθρικό μάτι τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και ορμώμενη από τις αριστερές ιδεοληψίες της θέτει μεγάλα προσκόμματα στην ιδιωτική πρωτοβουλία και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη.

Τις θέσεις αυτές ανέπτυξε ο  πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ΑΞΙΑ, ζητώντας την αλλαγή του μείγματος της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται σήμερα, προκειμένου η χώρα να βγει επιτέλους από την κρίση.

 

Κύριε πρόεδρε, πριν από λίγες μέρες, υπήρξε έντονη κόντρα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ξένων επενδυτών της «Eldorado Gold” για τα μεταλλεία στις Σκουριές της Χαλκιδικής. Η εταιρία, μάλιστα, ανακοίνωσε και την αναστολή των επενδύσεων. Ποια είναι η άποψή σας;

 «Σε κάθε περίπτωση η εξέλιξη αυτή είναι άκρως αρνητική, τόσο για την εθνική  μας οικονομία όσο και για την απασχόληση, ιδιαίτερα στην περιοχή της Χαλκιδικής. Αυτό που πρέπει να γίνει σαφές είναι ότι η κυβέρνηση οφείλει, αντί να θέτει, να άρει εμπόδια για τη δημιουργία επενδύσεων στη χώρα και βέβαια για τη διατήρηση στη ζωή των επιχειρήσεων που ήδη βρίσκονται σε λειτουργία.

Η κυβέρνηση ταυτόχρονα οφείλει να αφήσει πίσω τις ιδεοληψίες της και να μην βλέπει τις επιχειρήσεις ως εχθρούς αλλά ακριβώς το αντίθετο, ως συμμάχους που με την ανάπτυξή τους μπορούν να ενισχύσουν την καταρρακωμένη οικονομία της χώρας αλλά και την παραπαίουσα απασχόληση. Το αρμόδιο υπουργείο και οι εκπρόσωποι της εταιρείας θα πρέπει άμεσα να βρουν τη χρυσή τομή, προκειμένου να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα που έχει ενσκήψει, για να μη χαθούν θέσεις εργασίας αλλά και για να μη δεχθεί η χώρα μας, για άλλη μια φορά, ένα νέο χτύπημα σε ότι αφορά την ικανότητά της να προσελκύσει και να διατηρήσει μεγάλες επενδύσεις».

 

Κύριε πρόεδρε, ποιο θεωρείτε ότι είναι σήμερα το πιο κρίσιμο πρόβλημα για την εύρυθμη λειτουργία των επιχειρήσεων;

«Η επιβολή των capital controls αναμφίβολα, που στην κυριολεξία «πάγωσε» κάθε επιχειρηματική συναλλαγή, ιδιαίτερα με το εξωτερικό, ενώ και στο εσωτερικό τα καθημερινά προβλήματα μοιάζουν ανυπέρβλητα.

Οι ρυθμίσεις με τις οποίες το τελευταίο διάστημα επιχειρεί η κυβέρνηση να αμβλύνει τις αρνητικές επιπτώσεις της επιβολής των τραπεζικών περιορισμών, σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την ανεμπόδιστη άσκηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Καθώς, άλλωστε, προβλέπουν τις ελάχιστες διευκολύνσεις για τους ιδιώτες καταθέτες και τις επιχειρήσεις χωρίς να διευκολύνουν επί της ουσίας τις επιχειρηματικές συναλλαγές.

Η Επιμελητηριακή Κοινότητα έχει αναπτύξει λεπτομερώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις λόγω των κεφαλαιακών περιορισμών και ζητεί την όσο το δυνατόν συντομότερη άρση των capital controls.

Ο επιχειρηματικός κόσμος εκτιμά ότι μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών δεν υφίσταται πλέον λόγος για παραμονή εν ισχύ των κεφαλαιακών περιορισμών που μπορούν σταδιακά να αρθούν.

Ωστόσο, δε θα μπορούσα να μην αναφέρω ως ένα επίσης σημαντικό ζήτημα, το ασταθές πολιτικό περιβάλλον που καλλιεργήθηκε κυρίως τη χρονιά που μας πέρασε με τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις».

 

Κύριε πρόεδρε, την προηγούμενη εβδομάδα είδαμε τους επικεφαλείς των εργοδοτικών οργανώσεων (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΣΕΤΕ) να συμφωνούν με την κυβέρνηση στην αύξηση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών. Δε σας φαίνεται ότι η στάση τους αυτή δε συνάδει με τις κρατούσες απόψεις περί ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης;

«Η επιμελητηριακή κοινότητα και ο επιχειρηματικός κόσμος είναι αντίθετοι με την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών, όπως άλλωστε και με κάθε άλλο μέτρο που αυξάνει το κόστος των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια απομειώνει την ανταγωνιστικότητά τους και της ελληνικής οικονομίας κατ’ επέκταση. Σε κάθε περίπτωση αυτό που πρέπει να καταστεί σαφές είναι ότι το ασφαλιστικό δεν μπορεί να λυθεί μόνο με μέτρα που αυξάνουν τις επιβαρύνσεις, όπως για παράδειγμα οι αυξήσεις των εργοδοτικών εισφορών και των εισφορών των εργαζομένων, αλλά αντίθετα πρέπει να συνδυαστεί και με ένα νέο αναπτυξιακό πλαίσιο αλλά και με μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Τα επιμελητήρια για το λόγο αυτό κατέθεσαν συγκεκριμένο πλαίσιο προτάσεων, προκειμένου να συνεκτιμηθεί σε κάθε απόφαση για το μείζον ζήτημα του ασφαλιστικού. Το πλαίσιο αυτό αποτελεί μια νέα ρεαλιστική βάση συζήτησης για μια αναπτυξιακή μεταρρύθμιση.

Απαιτείται να γίνει άμεσα μια νέα αρχή για να ανακτηθεί η αξιοπιστία του συστήματος κυρίως από τους νέους εργαζόμενους.  Η πρόταση έχει δύο κρίσιμες διαφορές σε σχέση με τη συνήθη προσέγγιση:

A.  Προτεραιότητα στη σχέση με την οικονομία. Διατηρείται σταθερή η επιβάρυνση της οικονομίας και  προσαρμόζεται η γενναιοδωρία των συντάξεων (αντί για το αντίστροφο, που συνέβαινε έως τώρα).

B.  Συναίνεση μέσω της διεξαγωγής ενός διαλόγου που δεν έχει γίνει ποτέ. Χωρίς συζήτηση μόνο συντηρητικές και αποσπασματικές προτάσεις μπορούν να περάσουν».

Ωστόσο, κύριε πρόεδρε, βλέπουμε ότι και οι πολιτικές που μας προτείνουν οι δανειστές δεν αξιολογούνται ως αναπτυξιακές. Και σας αναφέρω το ζήτημα της φορολογίας

«Σύμφωνα και με την ίδια την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα φορολογικά συστήματα των κρατών – μελών είναι περίπλοκα και σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένα από τη φορολόγηση της εργασίας, κάτι που λειτουργεί αρνητικά σε σχέση με την ανάπτυξη και την απασχόληση. Σε χώρες όπως η Ελλάδα, το ύψος της φορολογίας συνιστά βασικό αποτρεπτικό παράγοντα για την υλοποίηση επενδύσεων. Και – μια που η δημοσιονομική πολιτική της χώρας υπαγορεύεται σε μεγάλο βαθμό από τους Ευρωπαίους εταίρους – δανειστές της – δημιουργείται το εύλογο ερώτημα: πως είναι δυνατόν να επιβάλλονται ή να γίνονται αποδεκτά φορολογικά μέτρα που καθηλώνουν τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, την ώρα που αναδεικνύουμε ως υπέρτατο στόχο την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων. Με αυτή την αντιφατική λογική – από τη μια να προσελκύουμε επενδυτές και από την άλλη να τους διώχνουμε, μέσω της υψηλής φορολογίας – ρίχνουμε ουσιαστικά νερό σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Το ζήτημα, επομένως, είναι το εξής: για να προσελκύσουμε ιδιώτες επενδυτές, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη, δεν χρειάζονται μόνο χρηματοδοτικά κίνητρα, αλλά και μια συνεκτική οικονομική και δημοσιονομική πολιτική».

 

Ποια θεωρείτε τα ζητήματα άμεσης προτεραιότητας για το 2016;

-          Η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και της εμπιστοσύνης των καταθετών, ώστε να αυξηθούν οι διαθέσιμες πιστώσεις και να επιστρέψει το κόστος του χρήματος σε ανταγωνιστικά επίπεδα.

-          Να πάψει επιχειρηματικότητα να βρίσκεται στο στόχαστρο της φορολογικής πολιτικής, με την κάθε μέρα να φέρνει νέες αυξήσεις φόρων και άλλες επιβαρύνσεις. Χωρίς ένα σταθερό, απλό και ανταγωνιστικό φορολογικό καθεστώς, δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη της οικονομίας και της απασχόλησης.

-          Η αναζωογόνηση του επενδυτικού τοπίου, που έχει παγώσει εδώ και  πολλούς μήνες. Απαιτείται άμεση ενεργοποίηση του Επενδυτικού Νόμου και των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, με νέα κίνητρα για μεγάλες παραγωγικές επενδύσεις, αλλά και νέα εργαλεία για τη στήριξη της Μικρομεσαίας και της καινοτόμου επιχειρηματικότητας. Σήμερα δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια της πολυδιάσπασης και της σπατάλης διαθέσιμων πόρων σε αποσπασματικές δράσεις, οι οποίες δεν παράγουν αναπτυξιακό άθροισμα.

-          Η διαμόρφωση ενός ξεκάθαρου εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη, το οποίο θα ακολουθείται ανεξάρτητα από τις εναλλαγές προσώπων και κομμάτων στην κυβέρνηση. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να επικεντρώνει στην αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας, με τη δημιουργία νέων, καινοτόμων βιομηχανιών, που θα παράγουν διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα, με διαφοροποίηση και αναβάθμιση της παραγωγής του παραδοσιακού βιομηχανικού χώρου, με ενίσχυση και την ανάδειξη νέων, εξωστρεφών κλάδων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

-          Να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα: για την αναμόρφωση της δημόσιας διοίκησης, τη βελτίωση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης, τη δημιουργία συνθηκών πραγματικού ανταγωνισμού στις αγορές και τη διαμόρφωση ενός απλούστερου και σταθερού θεσμικού πλαισίου, με ξεκάθαρους κανόνες που ισχύουν για όλους.

 

Πώς βλέπετε τις εξελίξεις της Νέας Δημοκρατίας και την ανάδειξη του κ. Μητσοτάκη στην προεδρία του κόμματος;

Θεσμικά η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει βαρύνοντα ρόλο στα πολιτικά δρώμενα μιας χώρας, και βεβαίως, και στην οικονομική της πορεία. Η χώρα έχει ανάγκη από μια Αξιωματική Αντιπολίτευση απαλλαγμένη από εσωστρέφεια και νομίζω ότι πλέον η Νέα Δημοκρατία μπορεί να παίξει αυτόν το ρόλο. Άλλωστε, ο νέος πρόεδρος έδωσε το στίγμα του δηλώνοντας ότι θέλει να προχωρήσει σε δημιουργική ανανέωση χωρίς αποκλεισμούς και σε διεύρυνση της εκλογικής βάσης του κόμματος.

Η Νέα Δημοκρατία παραδοσιακά είναι ένα μεγάλο κόμμα που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα ιδεολογικών αποχρώσεων, από το δημοκρατικό κέντρο έως το νεοφιλελευθερισμό, αλλά πρωτίστως, είναι μια παράταξη που αποδεδειγμένα στηρίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία. Με τις παρεμβάσεις της ο επιχειρηματικός κόσμος ελπίζει ότι θα βελτιωθούν μια σειρά παράμετροι, που σήμερα θέτουν μεγάλα προσκόμματα στην επιχειρηματικότητα. 

 

16/01/2016 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ