Γραφείο Τύπου   /   Συνεντεύξεις Προέδρου EBEA


KONTRA NEWS | ΜΟΝΟ ΜΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΘΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

1.Ενα συμβιβασμό υπό όρους τον περιμένατε ή πιστεύατε ότι η κυβέρνηση θα έφερνε καλύτερα κοινωνικά μέτρα; Τα μέτρα εισπρακτικού χαρακτήρα πόσο μπορούν να αποδώσουν όταν ήδη το φορολογικό καθεστώς έχει ισοπεδώσει πολλούς επιχειρηματίες;        

Δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις. Όσοι πίστεψαν ή και συνεχίζουν να πιστεύουν στις εύκολες λύσεις είναι απλά αφελείς. Η Ελλάδα ή θα συμβιβασθεί και συνεπώς θα κληθεί να λάβει πρόσθετα μέτρα ή θα πτωχεύσει και θα ζήσει τον εφιάλτη της δραχμής. Βεβαίως δεν αρκεί μια συμφωνία. Αυτό που προέχει είναι η Ελλάδα να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Και για να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης αυτό δεν μπορεί να γίνει με μια νέα φορολογική καταιγίδα. Θα είναι καταστροφή. Αυτό που εμείς περιμένουμε είναι μια νέα συμφωνία με περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερη λιτότητα.                

2.Ανησυχείτε για κοινωνικές εξεγέρσεις που μπορεί να έχουν δραματικές επιπτώσεις στην αγοραστική δύναμη;

Ασφαλώς και με ανησυχεί. Έχουμε χάσει τα πέντε τελευταία χρόνια πάνω από το 25% του εθνικού μας εισοδήματος. Ποτέ άλλοτε μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο δεν έχουμε βιώσει μια τέτοια τρομακτική εμπειρία. Βεβαίως αν πάμε σε ρήξη και επιστρέψουμε στον εφιάλτη της δραχμής η αγοραστική μας δύναμη θα μειωθεί επιπλέον μέσα σε μια μέρα 40-60%. Με αυτά τα δεδομένα μια έντιμη συμφωνία αποτελεί μονόδρομος. Οι δανειστές οφείλουν να γνωρίζουν ότι για να πάρουν πίσω τα χρήματα τους η ελληνική οικονομία θα πρέπει να αρχίζει να πετυχαίνει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Αλλά και εμείς οφείλουμε να γνωρίζουμε ότι για να αρχίζουμε να πετυχαίνουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης θα πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε ένα ανταγωνιστικό φορολογικό, θεσμικό, νομοθετικό ασφαλιστικό και εργασιακό πλαίσιο για να μπορέσουμε να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία μας. 

3 Ακούμε συχνά από τον πρωθυπουργό να κάνει λόγο για εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα φέρει την ευημερία. Έχετε να μας πείτε εσείς κάτι πιο χειροπιαστό;

Ο πρωθυπουργός δείχνει να θέλει να κάνει αυτό που επιβάλει το εθνικό συμφέρον. Δείχνει να θέλει να συγκρουσθεί με το λόμπυ της δραχμής και να προχωρήσει σε μια έντιμη συμφωνία. Βεβαίως μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει κάποιες πρακτικές αποφάσεις που βοηθούν την ανάπτυξη της χώρας. Θέλουμε να ελπίζουμε ότι με την επίτευξη της συμφωνίας η κυβέρνηση θα παρουσιάσει ένα σαφές και συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης για την χώρα.  Να περάσει από τα λόγια στις πράξεις. 

4. Πόσο κοντά ή πόσο μακριά βλέπετε να είναι βιώσιμη η ανάπτυξη και τι βήματα προόδου πρέπει να γίνουν γι’ αυτό;

Για να έρθει η ανάπτυξη θέλει δουλειά πολύ. Πρέπει πρώτα και πάνω από όλα να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να αποκατασταθεί η ρευστότητα για το κράτος και τις επιχειρήσεις. Και στην συνέχεια να προωθηθούν πραγματικές και ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις παντού.   Στο κράτος, στην Παιδεία, τις αγορές, το ασφαλιστικό, το θεσμικό, το εργασιακό πλαίσιο. Μεταρρυθμίσεις που θα βοηθούν στην προσέλκυση επενδύσεων με υψηλή προστιθέμενη αξία για την οικονομία και την απασχόληση. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει. 

5.Ειναι γεγονός ότι η πραγματική οικονομία έχει καταρρεύσει. Πως κατά τη γνώμη σας θα βρεθούν κεφάλαια όταν οι τράπεζες έχουν κλείσει τις κάνουλες και η έλλειψη ρευστότητας χτυπά τις επιχειρήσεις;

Η χώρα έχει περάσει εδώ και ένα χρόνο από το καθεστώς της λιτότητας στο καθεστώς της ασφυξίας. Ο μόνος τρόπος για να αποτρέψουμε το θάνατο είναι να υπάρξει συμφωνία και να καλυφθεί άμεσα το χρηματοδοτικό κενό όχι μόνο για φέτος αλλά και για τα επόμενα χρόνια. Αν δεν αποκατασταθεί η ρευστότητα για το κράτος, τις τράπεζες και τις επιχειρήσεις δεν υπάρχει ούτε παρόν ούτε μέλλον. Και βεβαίως θα πρέπει επιτέλους να επωφεληθεί η χώρα τόσο από τις πολιτικές της ΕΚΤ όσο και από την αξιοποίηση των πόρων από το ΕΣΠΑ και το Πακέτο Γιούνγκερ για να χρηματοδοτήσουμε την ανάπτυξη της χώρας.      

6.Ποιες είναι οι πρωταρχικές μεταρρυθμίσεις που θα βάζατε εσείς στο τραπέζι για να γίνει η χώρα πιο ελκυστική σε επενδύσεις;

Η οικοδόμηση μιας ανταγωνιστικής οικονομίας με ισχυρές επιχειρήσεις απαιτεί σταθερό φορολογικό πλαίσιο και χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές. Απαιτεί μείωση του κόστους της ενέργειας. Αποκατάσταση συνθηκών ρευστότητας για το κράτος και τις επιχειρήσεις. Μείωση της γραφειοκρατίας. Έξυπνες δομές στήριξης της επιχειρηματικής δράσης. Επένδυση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια. Ηλεκτρονικές υποδομές παντού.

Συμμετοχή της χώρας στο Πακέτο Γιούνγκερ. Αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ σε όφελος των δυναμικών και εξωστρεφών κλάδων της οικονομίας μας. Ανάπτυξη αποτελεσματικότερων χρηματοοικονομικών μέσων. Τολμηρό σχέδιο καταπολέμησης της φοροδιαφυγής με ενίσχυση των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Επιτάχυνση μεγάλων αναπτυξιακών projects όπως το Ελληνικό, το Παραλιακό Μέτωπο, το αεροδρόμιο στο Καστέλι, τα περιφερειακά αεροδρόμια, την αναβάθμιση των λιμενικών και σιδηροδρομικών υποδομών, και νέων προγραμμάτων που δημιουργούν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Δημόσια Διοίκηση με διαφάνεια, στοχοθεσία, αξιολόγηση και λογοδοσία. Αρωγός και όχι εμπόδιο της ανάπτυξης και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας. Εργασιακό καθεστώς πάνω στα ευρωπαϊκά πρότυπα και με βάση το flexibility αλλά και το flexisecurity. Ιδιωτικοποιήσεις, με γνώμονα όχι τόσο το εισπρακτικό αποτέλεσμα όσο κυρίως με τη δημιουργία νέων βιώσιμων θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη των ιδιωτικοποιημένων πλέον επιχειρήσεων ώστε να προκύπτει προστιθέμενη αξία για την εθνική μας οικονομία. Βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και στοχευμένες αλλαγές, εκεί τουλάχιστον που οφθαλμοφανώς πάσχει, όπως για παράδειγμα οι πολυσυζητημένες και αμφισβητούμενες πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.

24/05/2015 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ