Γραφείο Τύπου   /   Συνεντεύξεις Προέδρου EBEA


Έθνος της Κυριακής | Δεν υπάρχουν εύκολες και ευχάριστες λύσεις

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΕΕ & ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

Εφημ.: «Έθνος της Κυριακής»

Ημερ. Δημοσ.: 6/11/2016

 

ΚΩΝ. ΜΙΧΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν εύκολες και ευχάριστες λύσεις

 

Μακρύ βλέπει τον δρόμο προς την ανάπτυξη ο Κωνσταντίνος Μίχαλος, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων και του ΕΒΕΑ, ενώ θεωρεί ότι «ήρθε η ώρα να εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό είδος οικονομικής πολιτικής». Μιλώντας στο «Έθνος της Κυριακής» κρίνει επίσης αναγκαία μια τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση.

 

1. Έχετε εκφράσει πολλές φορές την ανησυχία σας για την πορεία της αγοράς. Σε ποιο βαθμό πιστεύετε ότι ευθύνεται η κυβερνητική πολιτική και σε ποιο οι αντικειμενικές συνθήκες της ελληνικής οικονομίας;

Έπειτα από οκτώ χρόνια ύφεσης, τρία διαδοχικά μνημόνια και τρεις διαφορετικές εκλεγμένες κυβερνήσεις, αποτελούμενες από διαφορετικά κόμματα και πρόσωπα, θα έπρεπε να έχει καταδειχτεί το προφανές: δεν υπάρχουν εύκολες και ευχάριστες λύσεις από καμία κυβέρνηση. Η χώρα μας έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει προκειμένου να επανέλθει στην κανονικότητα, να ανακτήσει την εθνική της κυριαρχία και να μπει στο δρόμο της ανάπτυξης.

Τώρα που σημειώνεται κάποια μικρή πρόοδος στο τρίτο μνημόνιο, είναι καιρός να γίνει μια πλήρης επισκόπηση της οικονομίας, προκειμένου να επανέλθει η αξιοπιστία της.

Η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο για την προσέλκυση επενδύσεων συνολικού ύψους τουλάχιστον 100 δισ. ευρώ, προκειμένου η οικονομία της να  επανέλθει στην κανονικότητα και να ανακτηθεί το βιοτικό επίπεδο που χάθηκε στα χρόνια των μνημονίων.

 Και ένας τέτοιος εθνικός στόχος δεν πρόκειται ποτέ να επιτευχθεί με αυξήσεις φορολογικών συντελεστών σε μια διαρκώς συρρικνούμενη βάση. Η φορολόγηση του ιδιωτικού τομέα ήταν ανέκαθεν η εύκολη λύση, αλλά τώρα γνωρίζουμε τα εξαιρετικά αρνητικά αποτελέσματα της. Έχει εφαρμοστεί για 6 χρόνια και δεν έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, ούτε την αναγκαία ανάπτυξη που περίμεναν. Ήρθε η ώρα επιτέλους να  αντιστρέψουμε την πολιτική αυτή και να εφαρμόσουμε ένα διαφορετικό είδος οικονομικής πολιτικής.

Εάν η πολιτική ηγεσία της χώρας δεν συνειδητοποιήσει αυτή τη θεμελιώδη αλήθεια, όλοι μαζί είμαστε καταδικασμένοι να αποτύχουμε.  

2. Εάν σας καλούσε ο κ. Τσακαλώτος και σας ζητούσε να του κάνετε μερικές βασικές προτάσεις ανάπτυξης του εμπορίου, τι θα του λέγατε;

Τα Επιμελητήρια, εδώ και καιρό έχουν προτείνει να καθιερωθούν μόνο δύο συντελεστές φορολογίας εισοδήματος, 22% και 33%, για όλα τα είδη εισοδημάτων και να μειωθούν σταδιακά οι συντελεστές ΦΠΑ. Ζητούν, επίσης, διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αύξηση της εισπραξιμότητας των φόρων, περιορισμό της φοροδιαφυγής αλλά και αποτελεσματική αναδιανομή των φόρων σε στοχευμένες κοινωνικές δράσεις. Εξίσου σημαντικό είναι να προχωρήσουν και να ολοκληρωθούν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές για τον εκσυγχρονισμό και τη βελτίωση της Δημόσιας Διοίκησης και αποτελεσματικότερο έλεγχο στις κρατικές δαπάνες.

Επιπλέον, έχουμε αναδείξει τη σημασία της  στόχευσης σε συγκεκριμένους τομείς, όπου η χώρα μας παρουσιάζει συγκριτικά πλεονεκτήματα. Έχουμε ξεχωρίσει έξι βασικούς τομείς της οικονομίας στους οποίους πρέπει να δώσει έμφαση η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα στην ανάπτυξη των Επιχειρηματικών Πάρκων, με στρατηγική έμφαση στην κάλυψη των αναγκών του ανερχόμενου κλάδου των Logistics, στη δημιουργία Εμπορευματικών Κέντρων και Κόμβων Συνδυασμένων Μεταφορών, στην ανάπτυξη Αιολικών Πάρκων, στο σχέδιο αξιοποίησης Λιμένων και στην αξιοποίηση του Παράκτιου Μετώπου της Αττικής .

3. Η μείωση των φόρων, θεωρείτε ότι είναι κάτι που μπορεί να γίνει αντικείμενο ευρύτερης συναίνεσης ανάμεσα στα κόμματα; Ποιες διατάξεις υπέρ της αγοράς θα προτείνετε ως μέλος της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης;

Μια τολμηρή Συνταγματική Αναθεώρηση μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές που θα βοηθήσουν τη χώρα να περάσει στην επόμενη ημέρα, υπό καλύτερες προϋποθέσεις. Ανάμεσα στα βασικά ζητούμενα, με δεδομένα και τα διδάγματα της κρίσης, είναι η αποτελεσματικότερη κατοχύρωση της επιχειρηματικής ελευθερίας, με σαφέστερη οριοθέτηση του ρόλου του κράτους ως συντονιστή – αντί αποκλειστικού ρυθμιστή – της οικονομικής δραστηριότητας.

 

Εξίσου σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού θα ήταν και η πρόβλεψη της δυνατότητας παροχής οικονομικών και φορολογικών κινήτρων για την πραγματοποίηση παραγωγικών και άλλων επενδύσεων, περιλαμβανομένης και της δέσμευσης του κράτους για τη διατήρηση σταθερού νομοθετικού και φορολογικού καθεστώτος επί ορισμένο χρονικό διάστημα. Επίσης, τα Επιμελητήρια θα υποστηρίξουν στο πλαίσιο του διαλόγου την κατάργηση του άρθρου 16, που απαγορεύει την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων.

 

Η θέση του επιχειρηματικού κόσμου, αλλά και συνολικά της ελληνικής κοινωνίας, ως προς την ανάγκη και το σκοπό μιας Συνταγματικής Αναθεώρησης, είναι σαφής: χρειαζόμαστε ένα Σύνταγμα περισσότερο λιτό, σύγχρονο και ουσιαστικό, το οποίο θα απαντά στις σύγχρονες αλλά και στις μελλοντικές ανάγκες της χώρας.

4. Η συμμετοχή σας στην Επιτροπή προκάλεσε δυσφορία σε παράγοντες της Νέας Δημοκρατίας. Θεωρείτε δικαιολογημένη την αντίδραση αυτή;

Βασικό μέρος της αποστολής τόσο της Κ.Ε.Ε. όσο και των Επιμελητηρίων – μελών της, είναι να λειτουργούν ως Σύμβουλος της εκάστοτε κυβέρνησης σε θέματα οικονομίας και ανάπτυξης.

 

Κυρίως, όμως, είναι να λειτουργούν ως συνδετικός κρίκος και επίσημος χώρος διαλόγου, ανάμεσα στην Πολιτεία και τις παραγωγικές τάξεις.

 

Με βάση αυτή την αποστολή, η εκπροσώπηση και η ανάδειξη των προβληματισμών της επιχειρηματικής κοινότητας, στο πλαίσιο του διαλόγου για τη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι επιβεβλημένη. Οι 880.000 ελληνικές επιχειρήσεις που εκπροσωπούνται από την Επιμελητηριακή Κοινότητα οφείλουν και αξιώνουν να έχουν στη διαδικασία αυτή συμμετοχή και λόγο. Και με αυτή αποκλειστικά την ιδιότητα, αποδέχθηκα την πρόταση να συμμετέχω στην Επιτροπή η οποία θα αναλάβει τη διεξαγωγή του διαλόγου, πριν την έναρξη της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

 

 

5. Πότε θεωρείτε ότι θα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος σας ως προέδρου του ΕΒΕΑ. Σκέπτεστε στη συνέχεια να ανοίξετε έναν άλλο κύκλο, ίσως στην ενεργό πολιτική; 

Σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά υπάρχει η ανάγκη να ακουστεί καθαρά και δυνατά η φωνή της αγοράς στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Όχι μόνο για λόγους επιβίωσης των χιλιάδων επιχειρήσεων που αγωνίζονται καθημερινά εδώ και χρόνια αλλά και για λόγους επιβίωσης της ίδιας της ελληνικής οικονομίας. Η δική μας φωνή, η φωνή των επιχειρήσεων, μπορεί και πρέπει να ακουστεί μέσα από τους φορείς εκπροσώπησης του επιχειρηματικού κόσμου. Μέσα από υπεύθυνες δυναμικές διεκδικήσεις, μέσα από τεκμηριωμένες και ρεαλιστικές προτάσεις. Μέσα από δημιουργική και γόνιμη συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο. Για να γίνει πράξη αυτή η δύσκολη αποστολή χρειάζονται ισχυροί θεσμοί όπως τα Επιμελητήρια, τα οποία υπηρετώ εδώ και μία εικοσαετία από όλες τις θέσεις και θα συνεχίσω να υπηρετώ.

 

 

06/11/2016 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ