Γραφείο Τύπου   /   Συνεντεύξεις Προέδρου EBEA


ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ: ΕΠΙΚΑΙΡΑ | Η οικονομία είναι εθνική υπόθεση

Συνέντευξη ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΒΕΑ, κ. Κ. ΜΙΧΑΛΟΥ

ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ: ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Ημερ. Δημοσ.: 23/12/2016

 

Η οικονομία είναι εθνική υπόθεση

Κύριε Μίχαλε, βλέπετε κλείσιμο της αξιολόγησης;

Έστω και με σημαντική καθυστέρηση και με πολύ μεγάλες δυσκολίες, το πλέον πιθανό είναι μέσα στο 2016 να επιτευχθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για τη σταδιακή επαναφορά της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς ανάπτυξης.

Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει αναμφισβήτητα μια σημαντική επιτυχία για τη χώρα, η οποία δεν πρέπει να πιστωθεί σε πολιτικά κόμματα – το ίδιο θα ίσχυε και για μια αποτυχία που δε θα έπρεπε να χρεωθεί σε πολιτικά κόμματα – καθώς αφορά ολόκληρη την Ελλάδα.

Ασφαλώς η κυβέρνηση πρέπει να βιαστεί, γιατί τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα. Θεωρείτε απαραίτητο να υπάρξει ευρεία συναίνεση;

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσει στο σύνολό του το πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι χωρίς συναίνεση και συνεργασία και κοινούς στόχους, τα προβλήματα για την ελληνική κοινωνία και την ελληνική κοινωνία δεν πρόκειται να επιλυθούν.

Τί βλέπετε για τη συνέχεια; Τί κρίνετε ότι πρέπει να γίνει μετά;

Το αίσιο τέλος αυτής της διαπραγμάτευσης πρέπει να δώσει το σύνθημα για γενναίες αποφάσεις που θα στηριχτούν από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, ώστε να πειστούν οι εταίροι και δανειστές να αλλάξει το εφαρμοζόμενο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Στόχος είναι να περιλαμβάνει λιγότερους φόρους, αποτελεσματικότερο έλεγχο της φοροδιαφυγής, αλλά και περιορισμό των λειτουργικών δαπανών του κράτους.

Κύριε πρόεδρε, ακόμη κι αν κλείσει θετικά η αξιολόγηση, από την αρχή του 2017 τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι πολίτες θα βρεθούν ενώπιον μιας φοροκαταιγίδας, την οποία δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν…

Δυστυχώς έχετε δίκιο. Ιδιαίτερα για τις επιχειρήσεις, το πρόβλημα έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, καθώς αντιμετωπίζουν εξαιρετικά μεγάλα προβλήματα πέραν της βαρύτατης φορολόγησης όπως η αδυναμία πρόσβασης στη χρηματοδότηση, αλλά και γενικότερα η βαθιά ύφεση στην οποία βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

Ποια πιστεύετε ότι είναι η λύση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα που ολοένα διαιωνίζεται;

Κυβέρνηση και πολιτικά κόμματα οφείλουν τώρα να αφήσουν στην άκρη τις ανούσιες αντιπαραθέσεις. Οφείλουν να πουν την αλήθεια, να πράξουν, να προτείνουν και να αναλάβουν δεσμεύσεις, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και όχι τα νούμερα των δημοσκοπήσεων. Αντίστοιχα οι δανειστές θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη που τους αναλογεί στη σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας, παραμένοντας συνεπείς στις δεσμεύσεις τους. Το 2017 πρέπει να είναι έτος ανάπτυξης, γιατί η Ελλάδα δεν έχει πλέον άλλη επιλογή.

Πόσο δυνατή είναι τελικά σήμερα η «φωνή» της αγοράς;

Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους, και ιδιαίτερα από το εγχώριο πολιτικό σύστημα, ότι σήμερα, περισσότερο από ποτέ, πρέπει να ακουστεί δυνατά και καθαρά η φωνή της αγοράς στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Όχι μόνο για λόγους επιβίωσης των χιλιάδων επιχειρήσεων που αγωνίζονται καθημερινά εδώ και χρόνια, αλλά και λόγους επιβίωσης της ίδιας της ελληνικής οικονομίας.

Φαντάζομαι η επιστροφή στην ομαλότητα είναι το ζητούμενο για την αγορά, σωστά;

Και η αγορά θέλει επιστροφή στην ομαλότητα και στην ανάπτυξη. Θέλει μέτρα αναπτυξιακού χαρακτήρα για να μπορέσει να συμβάλει στη φυγή προς τα εμπρός.

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης και του κόσμου τα ζητήματα αυτά έχουν αντιμετωπιστεί με ρεαλισμό και συνεννόηση. Έχουν αποδοθεί οι ρόλοι που αρμόζουν σε κάθε πλευρά. Με συνεργασία και συνεννόηση έχουν υλοποιηθεί πολιτικές που έχουν άμεσο θετικό αντίκρισμα στην οικονομία, στην απασχόληση, αλλά και στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Τώρα είναι η δική μας ώρα.

23/12/2016 ΠΗΓΗ: Γραφείο Τύπου



 

  • 
ΓΕΜΗ