Δράσεις & Προγράμματα   /   Προγράμματα ΕΒΕΑ


GAZELLE - orGAniZing accELaration for high-potentiaL innovativE SMEs

 intereg_F-1031903029.png

Το έργο GAZELLE"orGAniZing accELaration for high-potentiaL innovativE SMEs" είναι ένα διακρατικό έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREGBalkanMediterranean 2014-2020. Συντονιστής του έργου είναι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών από Ελλάδα, και συμμετέχουν εταίροι από τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Βόρεια Μακεδονία.

Η σύμπραξη αποτελείται από τους ακόλουθους οργανισμούς:

 

Επικεφαλής εταίρος:

Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (GR)

Εταίροι του Έργου:

-          Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (GR)

-          Enterprise Greece (GR)

-          Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Cyprus)

-          Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ρούσε (Ruse- Bulgaria)

-          Οικονομικό Επιμελητήριο (Βόρεια Μακεδονία)

Παρατηρητής Εταίρος:

- Πανεπιστήμιο της Ρούσε (Ruse- Bulgaria)

 

Το έργο GAZELLE αφορά στην ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή ενός συνεκτικού μηχανισμού για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση κοινών βιώσιμων μέτρων με σκοπό τη δημιουργία, βελτίωση και επιτάχυνση της αγοράς των Επιχειρηματικών Αγγέλων στην περιοχή Βαλκανικής – Μεσογείου.

Οι "Γαζέλες" είναι καινοτόμες επιχειρήσεις που χαρακτηρίζονται από τον ταχύ ρυθμό ανάπτυξης, συμβάλλοντας σημαντικά στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Στο πλαίσιο των αναπτυγμένων επιχειρηματικών οικοσυστημάτων νεοφυών επιχειρήσεων, οι επιχειρηματικοί άγγελοι αποτελούν βασικό παράγοντα ανάπτυξης των καινοτόμων επιχειρήσεων.

Παρόλη τη ραγδαία ανάπτυξη στις χώρες της βόρειας Ευρώπης, η αγορά των επιχειρηματικών αγγέλων - επενδυτών στην περιοχή Βαλκανικής - Μεσογείου βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης.

Από την άλλη μεριά τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα στην περιοχή αποτελούν σημαντική πηγή γνώσεων και υποστήριξης της καινοτομίας. Όμως, όπως ακριβώς η αγορά επιχειρηματικών αγγέλων – επενδυτών έτσι και η διαδικασία μεταφοράς τεχνολογίας βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο ανάπτυξης στην περιοχή Βαλκανικής – Μεσογείου.

Το έργο GAZELLE στοχεύει στην ανάπτυξη και πιλοτική εφαρμογή ενός συνεκτικού μηχανισμού επιτάχυνσης της διαδικασίας ανάπτυξης για τις "Γαζέλες", προκειμένου να τις κάνει να "τρέχουν ταχύτερα και περισσότερο".

Ειδικότερα στους στόχους συμπεριλαμβάνονται :

       Ενίσχυση των οργανισμών που μπορούν να στηρίξουν τη δημιουργία δικτύων επιχειρηματικών Αγγέλων

       Μεταφορά βέλτιστων πρακτικών - ανάπτυξη ολοκληρωμένης μεθοδολογίας - συμπεριλαμβανομένων εργαλείων για επιχειρηματικούς αγγέλους και τους επιχειρηματίες/δυνητικούς επιχειρηματίες, καθώς και εργαλείων μεταφοράς τεχνογνωσίας

       Ενθάρρυνση συνεργασίας μεταξύ των ενδιαφερόμενων φορέων για την ανάπτυξη δικτύου επιχειρηματικών αγγέλων στην περιοχή BALKAN-MED

Με άλλα λόγια, το έργο GAZELLE μελετά, σχεδιάζει, αναπτύσσει και εφαρμόζει κοινά βιώσιμα μέτρα για τη δημιουργία ενός δυναμικού οικοσυστήματος για καινοτόμες μικρομεσσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) στην περιοχή της Βαλκανικής – Μεσογείου.

Επίσης, αξιολογώντας τις υφιστάμενες πολιτικές στην περιοχή Βαλκανικής – Μεσογείου όσον αφορά στην υποστήριξη καινοτόμων ΜΜΕ, το έργο GAZELLE θα αναπτύξει και θα προτείνει νέες πολιτικές καινοτομίας και οικονομικής ανάπτυξης που θα δημιουργήσουν συνέργειες μεταξύ καινοτόμων επιχειρήσεων και επενδυτών σε διακρατικό επίπεδο.

 

Γεωγραφική περιοχή διακρατικής εδαφικής συνεργασίας Βαλκανικής-Μεσογείου 2014-2020
intereg-map_F-2052360695.png

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις μπορείτε να επικοινωνείτε με το Τμήμα Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΕΒΕΑ (τηλ. 210 3382468 - 210 3382341) innovation@acci.gr

10/09/2019 ΠΗΓΗ: ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ



 

  • 
ΓΕΜΗ