Δράσεις & Προγράμματα   /   Προγράμματα ΕΒΕΑ


Τα νέα του έργου GAZELLE - Ιανουάριος 2020

interregLogo_F-609453280.jpg

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο "orGAniZing accELaration for high-potentiaL innovativE SMEs -GAZELLE" είναι ένα διακρατικό έργο που υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος INTERREG Balkan Mediterranean 2014-2020. Συντονιστής του έργου είναι το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών από Ελλάδα, και συμμετέχουν εταίροι από τη Βουλγαρία, την Κύπρο και τη Βόρεια Μακεδονία.

Η θεματική ενότητα την οποία θα καλύψει η κοινοπραξία είναι σχετικά νέα για την περιοχή και σχετίζεται με τον προσδιορισμό της επενδυτικής δραστηριότητας των επιχειρηματικών αγγέλων και των εταιρειών που αυτοί υποστηρίζουν. Επιπλέον, το ακρωνύμιο "gazelle" δεν έχει επιλεγεί τυχαία. Αντιθέτως, αντιπροσωπεύει τις εταιρίες οι οποίες επιδεικνύουν ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης σε καινοτόμες περιοχές, εκείνες τις εταιρίες τις οποίες οικονομολόγοι ονομάζουν «γαζέλες» ή «gazelles».

“Ως «γαζέλες» ονομάζονται εκείνες οι εταιρίες οι οποίες χαρακτηρίζονται από ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης, με ουσιαστική συνεισφορά στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι «γαζέλες» αντιπροσωπεύουν μόλις το 4% του συνόλου των εταιριών, αλλά προσμετρούν το 70% των θέσεων εργασίας.

Ο σκοπός του έργου είναι η ανάπτυξη και η εφαρμογή από κοινού μέτρων βιωσιμότητας στοχεύοντας στην δημιουργία ενός δυναμικού οικοσυστήματος για καινοτόμες επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του προγράμματος «INTERREGBalkanMediterranean 2014-2020».

Η βασική προοπτική του έργου είναι να:

  • Ενδυναμώσει τους οργανισμούς οι οποίοι είναι σε θέση να υποστηρίξουν τη δημιουργία και την αξιοποίηση των δικτύων επιχειρηματικών αγγέλων, καθώς και, να
  • Ενισχύσει τις στρατηγικές μεταφοράς τεχνολογίας μέσω της άμεσης αξιοποίησης της διασύνδεσης μεταξύ πανεπιστημίων και καινοτόμων ΜμΕ.Οι εταίροι στοχεύουν στην προώθηση και υποστήριξη μέτρων στο πλαίσιο ενός Βαλκανικού Δικτύου Επιχειρηματικών Αγγέλων, μεταξύ των συμμετεχόντων χωρών και περιφερειών, ενώ παράλληλα θα αξιολογηθούν οι εφαρμοζόμενες πολιτικές στην περιοχή Βαλκανικής-Μεσογείου «BALKAN MED» σχετικά με την παρεχόμενη υποστήριξη προς καινοτόμες ΜμΕ.

Οι δράσεις, η μεθοδολογία και τα κατάλληλα εργαλεία θα αναπτυχθούν με σκοπό να:

  • Ενισχύσουν την ευαισθητοποίηση των ιδιωτών-επιχειρηματικών αγγέλων καθώς και των δικτύων επιχειρηματικών αγγέλων (ΔΕΑ), οι οποίοι με την σειρά τους να δημιουργήσουν ένα Angelmarket στην περιοχή Βαλκανικής-Μεσογείου «BALKANMED».
  • Δοκιμασθούν εργαλεία και μέθοδοι ενίσχυσης της υποστήριξης προς καινοτόμες ΜμΕ, ΔΕΑ και Οργανισμούς Μεταφοράς Τεχνολογίας (TTO)
  • Εγκαθιδρύσουν ένα δίκτυο υποστήριξης επιχειρηματικών αγγέλων στην περιοχή Βαλκανικής-Μεσογείου «BALKANMED».

ΣΚΟΠΟΣ

Ο σκοπός του έργου είναι η αντιμετώπιση βασικών εμποδίων στην εξέλιξη και ανάπτυξη των «Gazelles»: Πρόσβαση σε πηγές χρηματοδότησης και πρόσβαση σε πηγές εξωτερικής τεχνογνωσίας, είτε αυτές αφορούν στην λειτουργία της αγοράς είτε στην τεχνική εξειδίκευση. Για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις αυτές, το πρόγραμμα αποσκοπεί στην υποστήριξη της εξέλιξης και της ανάπτυξης των επιχειρηματικών αγγέλων αλλά και στη μεταφορά τεχνολογίας και τεχνογνωσίας από τα πανεπιστήμια στις ΜμΕ.

Ο βασικός σκοπός του έργου είναι διττός:

α) Η ενίσχυση των «Gazelles» στην περιοχή Βαλκανικής-Μεσογείου «BALKANMED». και

β) Η δημιουργία ενός οικοσυστήματος στο οποίο οι Gazelles μπορούν να «τρέχουν πιο γρήγορα και πιο μακριά» (“Gazellescanrunfasterandfurther”).

ΑΝΑΜΕΝΟΜΕΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

  • Ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου διακρατικού μηχανισμού ο οποίος θα υποστηρίζει και θα διευκολύνει τα «Gazelles» στο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, ενισχύοντας την πρόσβαση σε α) χρηματοδότηση και β) επιστημονικές γνώσεις και τεχνογνωσία, τα οποία μπορούν άμεσα να «τεθούν σε δράση»
  • Ενίσχυση των οργανισμών οι οποίοι μπορούν να υποστηρίξουν την δημιουργία δικτύων επιχειρηματικών αγγέλων
  • Μεταφορά των «καλών Πρακτικών» - ανάπτυξη ολοκληρωμένης μεθοδολογίας – συμπεριλαμβανομένων των κατάλληλων εργαλείων για επιχειρηματικούς αγγέλους και επιχειρηματίες / δυνητικούς επιχειρηματίες, καθώς επίσης και ανάπτυξη εργαλείων μεταφοράς τεχνογνωσίας
  • Ενθάρρυνση της συνεργασίας μεταξύ μετόχων για την ανάπτυξη δικτύου επιχειρηματικών αγγέλων στην περιοχή Βαλκανικής-Μεσογείου «BALKANMED»
  • Εφαρμογή ενός έντονου επιχειρηματικού προγράμματος επιτάχυνσης για επιλεγμένες καινοτόμες ΜμΕ το οποίο θα υποστηρίζεται από δυο βασικούς παράγοντες: τους επιχειρηματικούς αγγέλους και την μεταφορά τεχνολογίας
  • Συστάσεις για αναθεωρήσεις πολιτικών στους τομείς της μεταφοράς τεχνολογίας σε ΜμΕ, της καινοτομίας, καθώς και της προώθησης και υποστήριξης των δικτύων επιχειρηματικών αγγέλων.

ΠΙΛΟΤΙΚΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ

Με σκοπό την δοκιμή και την βελτίωση του μηχανισμού υποστήριξης:

  • Θα τεθούν σε εφαρμογή 4 Κέντρα υποστήριξης σε Εθνικό επίπεδο, καθώς επίσης και το Βαλκανικό δίκτυο, ενώ,
  • 35 καινοτόμες ΜμΕ θα περάσουν από ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης, προκειμένου να εισαγάγουν το νέο προϊόν τους και/ή τις παρεχόμενες υπηρεσίες τους στην αγορά.Μεταξύ αυτών των 35 καινοτόμων εταιρειών, οι 9 θα έχουν την δυνατότητα να συνεργαστούν με πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα με τη μορφή συμφωνιών μεταφοράς τεχνολογίας.

 

 

Kick-off meeting, 18-19 Ιουλίου, Αθήνα

kickoff_F461329849.png

Το έργο “GAZELLE : orGAnizing accELaration for high-potential innovative SMEs” ξεκίνησε επίσημα στις 18-19 Ιουλίου 2019 στην Αθήνα. Εκπρόσωποι και των έξι οργανισμών/εταίρων του έργου συμμετείχαν στην εναρκτήρια συνάντηση που διοργάνωσε το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, ως συντονιστής εταίρος. Τους συμμετέχοντες υποδέχθηκε η κ. Ελένη Φώτη, Διευθύντρια Διεθνών Εμπορικών Σχέσεων και Επικεφαλής του έργου.

Το πρόγραμμα της πρώτης συνάντησης περιελάμβανε ποικίλες παρουσιάσεις και συζητήσεις. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο πλάνο εργασίας και στα πακέτα εργασίας, που πέραν της Διαχείρισης και της Επικοινωνίας του έργου περιλαμβάνουν :

  • Ανάλυση Υφιστάμενης Κατάστασης και Καλων Πρακτικών όπου δόθηκε έμφαση στις κύριες κατευθυντήριες οδηγίες για τη διεξαγωγή μελετών :
    • 1) για την ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης σχετικά με τη μεταφορά τεχνολογίας και την αγορά των επιχειρηματικών αγγέλων στην περιοχή της Βαλκανικής-Μεσογείου και
    • 2) για τον εντοπισμό και την ανάλυση σε βάθος βέλτιστων πρακτικών, εργαλείων και φορέων που σχετίζονται με τη Μεταφορά Τεχνολογίας και το angel investing.
  • Ανάπτυξη Μηχανισμού Υποστήριξης για τις GAZELLES
    • Σχεδιασμός και πλήρη λειτουργία 4 Κέντρων Υποστήριξης
    • Ανάπτυξη εκπαιδευτικών πακέτων
    • Εργαλειοθήκη
    • Εκπαιδευτικά σεμινάρια
  • Μέτρα Επιτάχυνσης των GAZELLES
    • Επιλογή καινοτόμων ΜΜΕ
    • 4 προγράμματα επιτάχυνσης
    • Υποστήριξη στη Μεταφορά Τεχνολογίας
    • Επενδυτικά forums
  • Δράσεις Βιωσιμότητας

 

 



2η Συνάντηση εταίρων, 19-20 Νοεμβρίου, Ruse, Βουλγαρία

SecondMeeting_F565618716.png

Στις 19 Νοεμβρίου ο κ. Milen Dobrev, Εκτελεστικός Διευθυντής του RCCI υποδέχτηκε τους εταίρους στις εγκαταστάσεις του Επιμελητηρίου στο κέντρο της πόλης του Δούναβη.

Επίκεντρο των συζητήσεων ήταν η πρόοδος των αναλύσεων για την Υφιστάμενη Κατάσταση και των βέλτιστων πρακτικών των κέντρων Μεταφοράς Τεχνολογίας και των Δικτύων Επιχειρηματικών Αγγέλων (ΔΕΑ) στην Ευρώπη. Κάθε φορέας παρουσίασε τα προκαταρκτικά του ευρήματα, ενώ παρασχέθηκε ανατροφοδότηση και από τους υπόλοιπους εταίρους. Παράλληλα με τις οριζόντιες δράσεις επικοινωνίας και διαχείρισης που εποπτεύονται από το ΕΒΕΑ, μεγαλύτερη έμφαση δόθηκε στο τέταρτο Πακέτο Εργασίας/WP4 που αφορά το σχεδιασμό και τη λειτουργία των Κέντρων Υποστήριξης, τα οποία θα προσφέρουν βοήθεια τόσο σε επιλεγμένες καινοτόμες ΜΜΕ όσο και σε επιχειρηματικούς αγγέλους που έχουν σκοπό να επενδύσουν σε «GAZELLES». Οι εταίροι συμφώνησαν να προχωρήσει στην προετοιμασία μιας εργαλειοθήκης για τα Κέντρα Υποστήριξης και εκπαιδευτικού υλικού για το προσωπικό των Κέντρων.

 

ΕΤΑΙΡΟΙ

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΕΤΑΙΡΟΣ:

 ebea_F-767305272.png

 

Athens Chamber of Commerce and Industry

Address: 7-9 Akademias Str., 10671, Athens, Greece

Tel: +30 210 3631317

E-mail: helfoti@acci.gr

Project Partners:

 kapodistrian_F318099720.png

National and Kapodistrian University of Athens Address: 1 Sofokleous & Aristidou Str., 10559, Athens, Greece

Tel: +30 210 3689437

E-mail: alivieratos@econ.uoa.gr

 

 enterprise_F134946854.jpg

Enterprise Greece

Address: 109 Vasilissis Sophias Avenue, 11521, Athens, Greece

Tel: +30 210 3355711

E-mail: y.retsas@enterprisegreece.gov.gr

 

 macedoniaChamber_F467282702.jpg

Economic Chamber of "Macedonia"

Address: 13 Dimitrie Cupovski, Skopje, North Macedonia

Tel: +38923244009

E-mail: irena@mchamber.mk

 

 cyprusUni_F1003636926.png

Cyprus University of Technology

Address: 31 Archbishop Kyprianos, 3603, Lemesos, Cyprus

Tel: +357 25 00 2500

E-mail:petros.kosmas@cut.ac.cy

 

 RuseChamber_F-701367154.jpg

Ruse Chamber of Commerce and Industry

Address: 3A Ferdinand Blvd., 7000, Ruse, Bulgaria

Tel: +359 82 825 875

E-mail: info@rcci.bg

 

Observer Partner:

 UniAngelKanchev_F-2077613909.png

University of Ruse "Angel Kanchev"

Address: 8 Studentska Str., 7017 Ruse, Bulgaria

Tel: +359884343132

E-mail: dpavlov@uni-ruse.bg

07/01/2020 ΠΗΓΗ: Τμήμα ΑΥΠΣ



 

  • 
ΓΕΜΗ